La 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran, un lot de manuscrise si documente personale care i-au filosofului se intorc acasa. Si aceasta, prin bunavointa avocatului George Brailoiu, care a achizitionat toate cele 123 de documente la licitatia tinuta la Paris joi, 7 aprilie. Prezent la sesiunea omagiala Emil Cioran, care a avut loc marti, 12 aprilie, la Academia Romana, cu ocazia centenarului scriitorului, omul de afaceri a anuntat, in conferinta de presa gazduita de Clubul Academicienilor, ca doneaza fondul recent achizitionat Academiei Romane.
Manifestarile au inceput la ora 11.00, cand a fost vernisata expozitia aniversara dedicata lui Emil Cioran, gazduita de sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Romane.
A urmat o conferinta de presa la Clubul Academicienilor, in cadrul careia, George Brailoiu a anuntat beneficiarul, acesta fiind Academia Romana. "Am promis ca astazi voi anunta cine este beneficiarul fondului Cioran. Am considerat ca Academia Romana, care are menirea de a pastra si cultiva limba si literatura romana, este institutia care trebuie sa aiba grija de manuscrisele Cioran cumparate de mine. In zilele urmatoare voi definitiva actele de transport", a spus George Brailoiu."Stiu ca vreti sa aflati resorturile gestului meu, luati-l doar ca pe un gest-simbol, intr-o perioada in care avem nevoie de simboluri", a declarat Brailoiu. Omul de afaceri a spus, de asemenea, ca le-a transmis celor care au licitat pentru el joi, la Paris, ca nu exista o limita de buget si ca manuscrisele trebuie cumparate.
"Gestul domnului Brailoiu este unul exceptional intr-o lume romaneasca unde vestile proaste vin gramada peste noi. A fost o veste extraordinara, care ne-a placut si a placut tuturor, faptul ca un om de afaceri si-a cheltuit o buna parte din veniturile lui sa aduca manuscrisele lui Cioran in tara", a declarat Eugen Simion. Iar Marius Sala a adaugat ca singura rugaminte a lui George Brailoiu pentru donatia facuta Academiei a fost sa primeasca, la randul sau, o copie a manuscriselor Cioran.
In semn de multumire, Academia Romana i-a inmanat lui George Brailoiu "Meritul Academic", cea mai inalta distinctie pe care o acorda acest for. Academicianul Eugen Simion a precizat ca pana acum aceasta a fost acordata numai sefilor de stat. Invitat sa ia cuvantul, George Brailoiu s-a declarat "emotionat, dominat de o mare bucurie dar si de sfiala", pentru ca are posibilitatea sa vorbeasca "de la aceeasi tribuna de la care au vorbit Titu Maiorescu sau Lucian Blaga". "Am inteles ce inseamna un gest simbolic. Nu sunt colectionar si nu particip la licitatii. Chiar daca am descoperit ca pot castiga oportunitatea redobandirii unei parti din Emil Cioran pentru noi toti, nu mi-am inchipuit niciodata ca voi descoperi dificultatea sarcinii de a explica acest gest", a spus Brailoiu.
"Iar daca faptul de a-mi satisface slabiciunile personale are drept consecinta castigul general, cu atat mai bine. In fond, ceea ce va conta mai mult va fi faptul ca peste ani nu va mai fi atat de importanta slabiciunea mea de a nu-l pierde pe Cioran peste mari si tari, ci faptul ca s-a intors acolo de unde a plecat in limba lui", a mai spus omul de afaceri, pe care intreaga sala l-a aplaudat frenetic. El a mai adaugat ca nu si-a dorit publicitate si ca si-ar fi dorit sa ramana anonim.
Citeste continuarea articolului in Jurnalul!
Foto: Jurnalul National
Mika va canta la B'estfest, pe 2 iulie... VIDEO! Festival de Balet in gara din Riga...