Manifestația din 8 noiembrie 1945 a reprezentat primul protest al adepților democrației și pluralismului politic, împotriva regimului comunist. În urmă cu 73 de ani, s-au strâns la București peste 15 mii de cetățeni din toată țara. Manifestație încheiată cu 11 morți și câteva sute de răniți.
Pe fundalu conflictului dintre Regele Mihai și Guvern, manifestația din 8 niembrie 1945 rămâne în istorie sub denumire de „greva regală”. Evenimentul a avut loc în Piața Palatului Regal cu ocazia zilei de nume a Regelui Mihai I, conducătorul legitim al României la acea vreme.
Primul protest anti-comunism din România
Acest eveniment a marcat începutul rezistenţei anticomuniste a poporului român. Guvernul Groza a trimis atunci, în Piața Palatului Regal, camioane cu muncitori pentru o contra-manifestaţie. Au rezultat grave incidente, soldate cu morţi, răniţi și sute de arestaţi. În arhivele Siguranţei, preluate de securitatea comunistă, a fost descoperit dosarul “Afacerea 8 noiembrie” care are mii de file şi menţionează 413 arestaţi. Printre cei reţinuţi de poliţie s-a numărat şi lideri marcanţi ai tineretului care îl susțineu pe Regele Mihai și luptau contra comunismului.
Îndemnul protestului a răsunat printre tineri:„Dacă eşti român, mâine la 10 să fii în Piaţa Palatului”.
Autoritățile comuniste au încercat folosirea manifestației și a victimelor cu care s-a soldat aceasta în ceea ce înseamnă legitimarea regimului și a intenției de a lichida cele două partide democratice.
Surse: historia.ro, amosnews.ro, identitatea.ro
100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. Consecințele acestui eveniment... Evenimente București 10 noiembrie 2018...