22 mai 1997 este ziua în care Regele Mihai a reprimit cetățenia română, după ce în 1948 Guvernul Petru Groza îi retrăsese cetățenia.
La 5 luni după abdicarea forțată a regelui, Consiliul de Miniștri ai Republicii Populare hotăra retragerea cetățeniei membrilor familiei regale și confiscarea averilor acestora ce urmau să trecă în proprietatea statului român, averi ce, conform regimului comunist, au fost făcute „pe seama poporului”.
În data de 24 mai, în ziarul Scânteia apre un articol cu titlul „Consiliul de Miniştri a hotărăt:Bunurile fostului rege Mihai de Hohenzollern şi ale membrilor familiei regale jefuite de la poporul român au intrat în proprietatea Statului popular” în care se prezentau pe larg toate averile confiscate de la familia regală.
În cadrul aceluiași articol, un subtitlu expresiv îi informează pe cititori că membrilor familiei regale le-a fost retrasă cetățenia română: „Hohenzollernilor, agenţi ai imperialismului străin, li s-a retras cetăţenia română”. Potrivit articolului, decizia Consiliului de Miniștri a fost motivată prin faptul că regele Mihai și ceilalți membri ai familiei regale, aflați în străinătate, „înteţesc uneltirile împotriva intereselor poporului român şi a Republicii Populare Române, prin acţiuni potrivnice îndatoririlor de fidelitate faţă de ţară”.
Abia în anul 1997, printr-o Hotărâre de Guvern, act de aceeași „putere” cu cel al lui Petru Groza, regele Mihai și familia regală au reprimit cetățenia română. Decizia de a reda cetățenia română familiei regale nu a fost ușor de luat, unul dintre partidele de guvernare nefiind de acord cu aceasta, conform primului ministru de la acea vreme Victor Ciorbea: „Unul din partidele din coaliția de atunci nu a participat nici la primirea ce a avut loc câteva zile mai târziu”.
Viorica Dăcilă, mai hotărâtă ca niciodată să rămână premier: "Este exclus ca să-mi dau demisia. Ceea ce nu te ucide...