Căutare Live

Mari compozitori, volumul al 3-lea, numai cu Jurnalul National

Din 5 martie, Jurnalul National si Editura Litera va ofera cel de-al treilea volum din colectia „Mari Compozitori” – Mozart (CD si carte).

Cineva spunea ca muzica este un raspuns caruia nu i s-a adresat niciodata o intrebare... Este vibratie si iubire. Este armonie si creatie. Emotie si inspiratie. Este libertate. Un ecou al... sufletului. Un spectacol al sunetelor... Te exprima si se exprima. Mereu altfel, mereu la fel de splendida. De fiecare data cand o asculti te face sa simti altceva... si altceva. Depinde doar de "ea" si de spiritul tau... Pentru ca iubim tot ceea ce e valoros, pentru ca inca speram ca romanii stiu sa asculte muzica de calitate si pentru ca Jurnalul National v-a obisnuit ca toate "colectiile" sa fie... "de colectie" nici de aceasta data nu vom alege un alt drum! O colectie care reuneste capodoperele celor mai faimoşi compozitori ai lumii: Mozart, Beethoven, Verdi, Vivaldi, Bach, Ceaikovski, Chopin, Strauss, Schubert.

Wolfgang Amadeus Mozart
A fost un compozitor prolific si influent al epocii clasice. A compus peste 600 de lucrari, multe recunoscute ca adevarate capodopere ale muzicii simfonice, de concert, de camera, de pian, de opera si corale. Este, totodata, unul dintre compozitorii care s-au bucurat neincetat de popularitate. A invatat cu ardoare de la altii si si-a dezvoltat o stralucire si o maturitate a stilului care au cuprins atat lumina si gratia, cat si intunericul si pasiunea. Influenta pe care a exercitat-o asupra muzicii europene este profunda. Mozart a fost un compozitor care s-a adaptat usor, capabil de a absorbi o multime de influente diverse, care a abordat compozitia in toate genurile sale majore - simfonie, opera, concert cu solist si muzica de camera -incluzand cvartetul, respectiv cvintetul de coarde si de pian si sonata. Aceste forme muzicale nu erau noi, dar Mozart a contribuit semnifcativ la evolutia lor, prin complexitatea tehnica emotionala. A dezvoltat si a popularizat forma clasica a concertului de pian, acolo unde Haydn nu a reusit sa o faca... Beethoven si-a scris primele compozitii in umbra lui Mozart, iar Joseph Haydn mentiona: „posteritatea nu va mai vedea un asemenea talent in urmatorul secol"...

Asa cum era...
Mozart a trait in centrul lumii muzicale vieneze, cunoscand un mare numar de persoane, din cele mai diverse categorii: muzicieni, artisti de teatru, localnici si aristocrati, si chiar pe imparatul Iosif al II-lea. Solomon considera ca prietenii sai cei mai apropiati au fost Gottfried von Jacquin, contele August Hatzfeld si Sigmund Barisani; altii ii includ in aceasta lista si pe colegul sau mai in varsta Joseph Haydn, pe cantaretii Franz Xaver Gerl si Benedikt Schack, respectiv pe instrumentistul Joseph Leutgeb. Acesta si Mozart se tachinau prieteneste, de multe ori Leutgeb fiind tinta farselor lui Mozart... Ii placeau glumele fara perdea...

Ii placea sa joace biliard si sa danseze, si avea multe animale de companie: un canar, un graur, un caine, dar si un cal.

„Portia de sanatate”, volumul al 6-lea... Mari compozitori, volumul al 4-lea, numai cu Jurnalul National...
Parteneri
Obiceiuri pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani. Cum să-ți păstrezi silueta
Pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani este extrem de important să ai o dietă echilibrată și să eviți produsele care ar putea duce la acumularea kilogramelor în plus. Grăsimea abdominală mai este cunoscută drept grăsime viscerală și este în general periculoasă sănătății tale.
Catine.ro
Ultimele știri