Antena Căutare

O istorie ilustrată a muzicii în viaţa românilor, la Palatul Suţu. Fotografii şi audiţii la patefon, pick-up şi magnetofon

Expoziţia „Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala” va fi inaugurată de Muzeul Municipiului Bucureşti pe 15 iulie şi va fi deschisă până la finalul ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional „George Enescu”, urmărind din 1830 evoluţia modului în care românii ascultă muzică.

Expoziţia „Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala” va fi inaugurată de Muzeul Municipiului Bucureşti pe 15 iulie şi va fi deschisă până la finalul ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional „George Enescu”, urmărind din 1830 evoluţia modului în care românii ascultă muzică.

Festivalul Internaţional George Enescu şi Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) au semnat un parteneriat în vederea organizării unor diverse evenimente.

Primul va fi expoziţia „Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala”, o istorie ilustrată a muzicii în viaţa românilor, începând cu secolul al XIX-lea şi până în zilele noastre. Expoziţia va putea fi văzută la Palatul Suţu începând cu 15 iulie şi constituie o avanpremieră tematică pentru Festivalul Internaţional „George Enescu”, ediţia 2019.

Acest proiect expoziţional al MMB se înscrie în seria de iniţiative prin care muzee, instituţii, galerii şi diverse organizaţii din Bucureşti dezvoltă proiecte pe tema muzicii în parteneriat cu Festivalul Internaţional „George Enescu” cu scopul de a extinde interacţiunea evenimentului cu oraşul.

Articolul continuă după reclamă

„În avanpremiera festinului muzical din sălile de concert, expoziţia noastră invită publicul să vadă cum a intrat muzica în viaţa românilor şi cum a evoluat ascultarea ei până în zilele noastre, de la o experienţă iniţial rezervată elitei urbane, la accesul pe scară largă asigurat de tehnologie”, a transmis Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului Bucureşti.

În expoziţia „Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala”, vor fi prezentate exponate care ilustrează modul în care se asculta muzica la români începând cu anul 1830, când întâlnirea cu acest gen de artă avea loc, în special, acasă, în spaţiul restrâns.

Este prezentată o vedere de ansamblu a sfârşitului de secol XIX şi a perioadei interbelice, foarte fecunde în relaţia românilor cu muzica. După 1947, perioada comunistă stigmatizează practicarea muzicii ca obicei burghez. Apariţia tehnologiei democratizează accesul la muzică, însă polarizează relaţia în favoarea ascultării faţă de practicarea ei.

Vizitatorii vor afla detalii despre tehnologia pentru ascultarea muzicii şi vor vedea expuse aparate, dar şi afişe de epocă ale unor concerte în mare vogă. În plus, sub supravegherea unui muzeograf, ei vor putea asculta muzică la patefon, la pick-up şi magnetofon.

Expoziţia „Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala” va fi deschisă pe toată durata Festivalului Internaţional „George Enescu”, 31 august - 22 septembrie.

Sursa: News.ro

„O prinţesă americană”, povestea de dragoste dintre Meghan Markle şi prinţul Harry, disponibilă în librăriile din ţară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x