Antena Căutare

Obişnuieşti să faci farse? Atunci trebuie să afli cum a apărut Ziua Păcălelilor şi cum o sărbătoresc alte ţări

Da, ştim, de 1 Aprilie facem farse, păcălim, dar v-aţi întrebat de unde a pornit toată nebunia asta? Ei bine, originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate, dar se presupune că ar fi apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea


Da, ştim, de 1 Aprilie facem farse, păcălim, dar v-aţi întrebat de unde a pornit toată nebunia asta? Ei bine, originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate, dar se presupune că ar fi apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea


În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie.

Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți "nebuni de aprilie", de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua păcălelilor.

Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.


În Franța, păcăliții au fost numiți ''Poisson d'Avril'' (''pește de aprilie''), datorită faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăsește semnul zodiacal al "Peștilor" sau legat de obiceiul de a prinde o hârtie în formă de pește, pe spatele cuiva. Și în Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate.

În Spania, celor păcăliți de 1 aprilie li se atribuie epitetul de "nătărăi". Englezii au început să sărbătorească ''April Fools Day'' (Ziua nebunilor, a păcălelilor) abia prin secolul al XVIII-lea, după ce au importat-o de la germani, cu un veac mai devreme.

În Scoția, 1 aprilie este considerată "ziua cucului" (''cuckoo'' sau ''gowk''), această pasăre fiind prima care vestește începutul primăverii; japonezii consideră această zi ca "ziua păpușilor", sau ziua bucuriei celor mici, cărora le oferă în dar păpuși. Americanii, care nu pierd nici ei un prilej bun să se amuze, au denumit prima zi a lui aprilie tot ''April Fools Day'', iar cea mai răspândită glumă este legatul șireturilor sau înlocuirea zahărului cu sare.

La români, Ziua păcălelilor s-a împământenit prin secolul al XIX-lea. Tradiția spune că păcălelile trebuie făcute până la ora prânzului. Cele care trec de ora 12 vor aduce ghinion păcăliciului. Cei care nu tolerează sau nu gustă cu umor farsele vor avea și ei ghinion. Se mai spune că atunci când o fată frumoasă reușește să păcălească un băiat, acela trebuie să o ia de nevastă sau măcar să fie prietenul ei.

SUPERSTIŢII DE 1 APRILIE:

- În regiunea Tirol, din Elveţia, un mănunchi de paie este îngropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta să fie bogată în sezonul următor.

- Copiii născuţi de Ziua Păcălelilor vor fi norocoşi în afaceri, dar vor fi urmăriţi de ghinion la jocurile de noroc.

- Îndrăgostiţii nu ar trebui să se căsătorească pe 1 APRILIE, pentru că mariajul nu va funcţiona, ori pentru că femeia va fi "cocosul" în familie.

- Cel care nu va pune la cale o farsă de ZIUA PĂCĂLELILOR va fi păcălit pentru tot restul anului.

- Să te căsătorești la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar este bine să se ferească de jocurile de noroc, care le pot ruina viața.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, ''ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului''.

Sursa: Agerpres.ro

Articolul continuă după reclamă
Cinci produse de make-up care nu trebuie să-ți lipsească din poșetă! Mirela Vescan te învață secretele unui machial perf...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x