Viena, 1886. Un oraş al cafenelelor elegante, al operei şi al unei comunităţi artistice în plină efervescenţă. Emilie, de numai 12 ani, cunoaşte un pictor fermecător, dar controversat. Angajat de tatăl ei ca să-i dea lecţii de desen, Klimt îi prezintă lui Emilie lumea boemă a artiştilor, a modelelor senzuale şi a bogaţilor decadenţi, care deopotrivă o înspăimântă şi o fascinează. Pe măsură ce Emilie creşte şi devine o creatoare de modă faimoasă, povestea de dragoste se transformă într-o poveste despre artă, din care se naşte unul dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite tablouri din istorie: Sărutul lui Klimt.
Cartea este "o meditaţie despre artă şi artificial. Misterul lui Klimt scos în relief mai frumos ca niciodată", a scris The New York Times, iar Publishers Weekly a descris-o "un limbaj senzual, bogat şi foarte expresiv".
"Uneori mă gândesc să distrug picturile. Dacă le dau foc, pânzele vor arde mocnit înainte să se aprindă cu totul. Vor scoate un miros de păr ars şi benzină. Pigmenţii vor face ca flacăra să lumineze în mai multe culori. Scânteile vor zbura de pe tablouri, iar eu va trebui să le urmăresc pe jos şi să le sting. Picturile vor lupta împotriva propriei dispariţii, trosnind cu mici explozii. Îmi voi arde mâinile. Faţa lui Adele se va topi ca ceara şi va dispărea şi ea. Mâinile ei vor fi ultimul lucru care va pieri, ofilindu-se în norulde fum înţepător" (fragment).
Elizabeth Hickey s-a născut în Louisville, Kentucky, şi a absolvit Masteratul în Arte la Universitatea Columbia. Debutul editorial cu "Sărutul pictat" (The Painted Kiss), roman dedicat lui Gustav Klimt, a entuziasmat criticii şi cititorii, deopotrivă. Acestuia i-a urmat, în 2007, "The Wayward Muse", o carte de ficţiune istorică dedicată lui Dante Gabriel Rossetti. În prezent locuieşte în Portland, Oregon.
Sursa : news.ro
A şasea ediţie a Festivalului Tânăr de la Sibiu, între 30 octombrie şi 8 noiembrie... Un spectacol după piesa românească a anului 2018, în premieră la Teatrul Naţional Bucureşti...