Emil Boroghina a aflat ca la sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei, cand s-a votat bugetul pe anul 2010, Festivalul Shakespeare, componenta Bucuresti, nu a fost cuprins in planul de activitati pentru a primi finantare. In aceeasi zi le-a scris scrisori, cu scuzele de rigoare, companiilor din lume, care au acceptat sa vina in acest an la festival, explicandu-le ca "criza economica si financiara si-a pus amprenta aici si pe domeniul cultura"...
Nu i-a fost usor sa o faca, cu atat mai mult cu cat rugase companiile sa vina in Romania si sa joace mai multe reprezentatii, iar acum le strica programul. Stim foarte bine ca in Occident (si nu numai) activitatea institutiilor culturale este strict programata din timp. Cu toate acestea, majoritatea teatrelor au acceptat sa joace doar la Craiova.
Emil Boroghina a spus pentru Jurnalul National ca nu are inca raspuns de la nemti si de la rusi, adica de la conducerea Teatrului Schaubühne din Berlin si de la cea a Teatrului de Arta "Cehov" din Moscova.
Ultimele doua editii, din 2006 si 2008 (festivalul are loc o data la doi ani), spectacolele din cadrul Festivalului Shakespeare s-au jucat atat la Craiova, acolo unde s-a infiintat, cat si la Bucuresti, colaborarea intre organizatori - Fundatia Shakespeare si Nationalul Craiovean, pe de o parte, si ArCuB, pe de alta parte - fiind excelenta, potrivit lui Boroghina.
El a alcatuit programul actualei editii cu un an si jumatate in urma. Era incantat ca multe teatre din Bucuresti au fost deschise pentru eveniment, oferind scenele pentru spectacolele asteptate. Entuziasmul tuturor era mare. Programul cuprinde mai mult de zece variante cu piesa "Hamlet" de Shakespeare, de pe intreg mapamondul.
NUMAI LA CRAIOVA
Motoul ales pentru acest proiect intitulat "Constelatia Hamlet" si care incorporeaza tema "Shakespeare si noua teatralitate" este "Au luat-o razna vremurile. Cine, spre a le-ndrepta, m-a harazit pe mine?" (Hamlet, actul I, scena 5). Da, au luat-o razna...
Cat de actuale pot fi astazi cuvintele Printului Danemarcei din piesa marelui Will! Mahnit, Emil Boroghina, presedinte al Fundatiei Shakespeare, nu le reproseaza nimic celor din Comisia de Cultura a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care nu au inclus festivalul in programul evenimentelor din Capitala, dar ne spune raspicat: "Din acest moment, Festivalul Shakespeare revine cu totul la Craiova si nu se va mai organiza la Bucuresti (...) Nu am dreptul sa ma supar. Este firesc, dansii stiu ce le este mai necesar, ce pot sa faca si ce nu pot sa faca, dar imi pare foarte rau. Dupa cele doua editii, organizate impreuna cu ArCuB si cu implicarea directa a fostului presedinte al Comisiei pentru Cultura, Romeo Pop, festivalul capatase o dimensiune europeana prin valoare si nu prin amploare".
Citeste continuarea articolului pe jurnalul.ro
Sursa foto: Jurnalul National
Cultura romaneasca trece granita si fara Institutul Cultural Roman... Mars cultural international pentru Nichita Stanescu...