Primul festival de lauta din Romania are loc la Cetatea Neamtului

Prima editie a unui festival de lauta din Romania va avea loc in saptamana 19-21 august, in Sala Sfatului din Cetatea Neamtului.Organizatorii festivalului isi propun sa aduca in atentia romanilor acest instrument rar in Romania, dar extrem de apreciat in Occident.

Potrivit profesorului Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamt, la eveniment sunt asteptati sa participe cateva zeci de iubitori ai muzicii medievale care vor asista la un concert de muzica de lauta. La festival vor participa artisti din tara si de peste hotare. Participantii vor putea auzi ce pot face artistii cu acest instrument pe cale de disparitie.

In prezent, in Romania nu se studiaza lauta in nicio unitate de invatamant. O ocazie in plus ca festivalul sa popularizeze acest instrument.

Lauta este un instrument muzical cu coarde ciupite, cu gatul incovoiat si cutia de rezonanta foarte bombata, cu un fund adanc si rotunjit. Era foarte folosit in folosit in Antichitate si Evul Mediu. Instrumente inrudite cu lauta sunt balalaica, cobza, mandolina Denumirea acestui instrument muzical este cea care a dat prin derivatie cuvantul lautar, care initial insemna cel care canta la lauta, dar care cu timpul s-a extins denumind persoana care canta la un instrument muzical.

Sursa: hotnews

Ultimele știri