- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Evenimentul de lansare va avea loc pe terasa la Green Hours unde o parte dintre semnatarii textelor vor depana amintiri despre primul lor job: Zoltán András, Artan, Ion Barbu, Petre Barbu, T.O. Bobe, Marius Chivu, Iulian Comanescu, Gianina Corondan, Marius Cosmeanu, Raluca Dinca, Luca Dinulescu, Florin Dumitrescu, Bogdan Iancu, Mihai Iordache, Lorena Lupu, Andra Matzal, Cezar Paul-Badescu, Antoaneta Ralian, Costi Rogozanu, Dan Sociu, Ionut Sociu, Bogdan-Alexandru Stanescu, Robert Serban, Felix Tataru si Luiza Vasiliu.
"O fresca a experientelor, o simfonie a vocilor, un continuum al istoriilor (subsumate Istoriei) - acesta e efectul de ansamblu. Providential (sau... poate nu), pentru multi dintre coautori, primul job a semnificat o conectare emblematica la evenimentele epocii. Antoaneta Ralian a fost repartizata, dupa Facultatea de Filologie, taman in nou-infiintata inchizitie stalinista a cartilor. Peste ani, in mod ironic, avea sa traduca unele dintre tomurile pe care le-a pus atunci la index. Marius Chivu a facut parte din echipa care a pus primele peoplemetere in Bucuresti, participand, din transeea simplului executant, la instaurarea unui alt tip de dictatura culturala - cea a masuratorilor de rating TV. Angajat in port, T.O. Bobe a trecut prin plaivaz exportul de autovehicule al patriei socialiste pe mai bine de un an. Iulian Comanescu a devenit jurnalist profesionist pe redutele unui ziar studentesc „care a facut Revolutia", apoi toate evenimentele lui '90. Robert Serban a ajuns herald al primariei timisorene impins de elanul revolutionar al acelorasi ani istorici. Seminaristul Felix Tataru pune bazele unei librarii in Buzau, doar cu elan... si cu un rucsac de carti de la Bucuresti. Tot cam pe atunci, Bogdan-Alexandru Stanescu multiplica si comercializeaza casete audio, intr-o situatie de legalitate incerta. Multi dintre noi au lucrat ca simpli vanzatori: Andra Matzal a vandut pantofi, Marius Cosmeanu - lapte, Lorena Lupu - carne, iar eu - confectii de dama. Luiza Vasiliu a servit intr-o pizzerie din Germania, Dan Sociu - intr-un birt satesc (un „protojob" in limbul carierei de editor-traducator). Cezar Paul-Badescu a cules fructe. Petre Barbu a lucrat in mina. Artan - la furnal! "„Departe de revista Cariere si alte lecturi motivationale, povestirile despre cel dintai job vorbesc deseori despre esec, despre nepotrivire, despre - oh, da! - deznadejde... Altminteri, se pot pune pe raboj multe cazuri fericite de ascensiune: prime joburi-trambulina; prime joburi finalizate cu suturi in fund surprinzator propulsante; prime joburi ale caror invataminte s-au sedimentat in timp si si-au aratat beneficiul, pe neasteptate, ca un filigran in lumina. Puzzle-ul care se intregeste astfel nu are nuante exclusiv rozalii. Munca nu e o fericire decat in dansurile tematice ale brigazilor artistice de odinioara. Iar primul job se poate dovedi o trauma. E - in fond - un botez de foc; o initiere; un prim plonjon fara colac in valtoarea vietii." (antologare si prefata de Florin Dumitrescu, coordonatorul cartii).
Colectia "Prima data" isi propune sa documenteze experientele personale pe care unii dintre cei mai vizibili scriitori, traducatori, regizori, jurnalisti, arhitecti, artisti sau filosofi romani le-au avut in cele mai diferite contexte ale „primei dati".
"Prima data" inseamna o serie de antologii dedicate premierelor la persoana intai. Numerosi autori romani, fiecare cu backgrounduri si preocupari foarte diferite, isi povestesc, pentru inceput, primele intalniri cu efectele etilice, primele simptome ale emotiei venite la pachet cu prima pereche de blugi, cele dintai dezamagiri amoroase sau experienta primului voiaj peste hotare.
In colectia "Prima data" au mai aparut: Prima mea betie, Primii mei blugi, Prima mea dezamagire in dragoste, Primul meu fum, Prima mea calatorie in strainatate. Cele zece titluri ale colectiei deseneaza, prin episoade autobiografice „in stare pura" sau trecute prin filtrul fictiunii, harta „Primei dati", in care momentele suprarealiste fac casa buna cu puseele de disperare si cu umorul netrucat, obtinut din distilarea propriilor intamplari.