La fix 91 de ani si 3 luni, abnegatia maestrului de a sadi "aceeasi melancolie, aceeasi cumpatare pentru fiecare gest si pentru fiecare replica" se va reflecta prin debutul unui nou turneu, pentru piesa "Egoistul", in cele mai importante orase din tara.
Dupa mai bine de 70 de ani in care a scris istoria teatrului romanesc cu penita sa inmuiata in dragoste si pasiune, performanta unui turneu national la o varsta atat de inaintata ar putea atrage atentia chiar si reprezentantilor Guiness Book.
Turneul va incepe la Constanta (15 martie, Sala Sindicatelor), urmand a evolua la Cluj-Napoca (12 aprilie, Teatrul National), Iasi (26 aprilie, Casa de Cultura a Studentilor) si Timisoara (10 mai, Opera Nationala).
In cadrul acestui spectacol fabulos, romanii vor putea sa il urmareasca pe maestru nu numai in calitatea ce i-a adus notorietatea, cea de actor, ci si in calitatea de regizor.
Sub bagheta sa prinde viata casa de sfarsit de secol XX a unui celebru dramaturg, prin care se perinda toti apropiatii acestuia pentru a obtine mult ravnitele... autografe, pe cecuri de 20 de mii de franci. Cu replici de un firesc uluitor se construieste o poveste comica, presarata cu mici panseuri care, pana la final, contureaza fidel destinul si filosofia de viata a unui om care a trait, daruindu-se generos unei lumi prea putin dispusa sa-l inteleaga.
Radu Beligan a fost dispus sa inteleaga lumea in care s-a nascut, a fost atent la cel mai mic detaliu al vietii, putand astfel sa descopere secretul longevitatii: iubirea. Iubiti-va prietenii si dusmanii, iubiti tot ce e viu sau neviu, dar va acompaniaza trecerea prin lume, si o sa ajungeti seducatori nonagenari. Iar daca iubiti, atunci va iubeste si Dumnezeu, ajungeti sa simtiti cum Creatorul a tot si a toate va pune degetul pe frunte.
"Suntem suma intalnirilor noastre, dar si rezultatul unui proces de invatare continuu", spune Radu Beligan. Ce e mai reconfortant pentru spirit decat sa vezi un om de 90 de ani care si-a pastrat cu bucurie starea de elev, nu le stie pe toate si inca mai asteapta sa invete ceva de la unduirea cortinei, bataia unei pleoape sau adierea unui gand?
"Societatea romaneasca, in ansamblu, se complace in situatia de a balti in vorba si mistocareala, in loc sa fie preocupata de seriozitate, onestitate, competenta, performanta reala", declara maestrul. Prin turneul pe care il incepe, domnia sa da o lectie de seriozitate, onestitate, competenta si reala performanta. Fapte, nu vorbe!
Sursa: jurnalul.ro
Concerte de martie in Bucuresti... Colectia "Cele mai frumoase povesti": "Printul fericit. Povesti clasice"...