Apreciat de multi cunoscatori ai domeniului ca unul dintre cei mai mari coregrafi de dans contemporan,el este dorit de multe companii de balet din lume, macar cu un titlu din zecile de creatii care ii apartin. Balerinilor de la Opera bucuresteana le-a suras norocul in acest sens.
Jiri Kylian a acceptat ca in Capitala Romaniei echipa sa sa puna in scena „Falling Angels/Ingeri cazuti", lui apartinandu-i atat conceptul, cat si coregrafia. Asa lucreaza marii coregrafi: au asistenti carora le incredinteaza montarea pieselor. La Bucuresti, „Falling Angels" este pus in scena de Nancy Euverink. Muzica a fost scrisa de Steve Reich, costumele create de Joke Visser. Joop Caboort este responsabil de lighting design, iar Erik van Houten este supervizor tehnic lighting - decoruri. Din distributie fac parte 16 dansatoare (cate doua pe acelasi rol) de la Opera. Premiera in Romania va avea loc duminica, 1 mai, la aproape 22 de ani de la premiera mondiala cu aceasta creatie (Nederlands Dans Theater).
Evenimentul de la Opera a prilejuit, ieri, o conferinta de presa, la care a participat conducerea institutiei si desigur Nancy Euverink, cea care il reprezinta aici pe Jiri Kylian, deoarece el nu a venit in Romania, „din motive personale", dupa cum am fost anuntati. Potrivit contractului, spectacolul se va juca timp de trei ani.
Ca si cele doua titluri, „Vals Fantezie" si „Serenada", ale coregrafului George Balanchine, „Falling Angels" reprezinta un spectacol de referinta al Companiei de Balet, plasand-o mai aproape de marile scene inter¬nationale. Cu atat mai mult cu cat va mai aparea un nou titlu in repertoriu, la toamna: „In the Middle Somewhat Elevated", coregrafia apartinand lui William Forsythe.
Ce inseamna „Falling Angels" pentru balerinele din distributie? Ca sa atinga performanta ceruta, a trebuit sa munceasca enorm. Au reusit, pentru ca, asa cum afirma la conferinta de presa Simona Somacescu, sef al Companiei de Balet, balerinele noastre „sunt foarte talentate si foarte bine pregatite". Iar Nancy Euverink s-a aratat impresionata de „experienta de viata" pe parcursul a trei saptamani cu cele 16 interprete din Romania. Coregrafa a spus ca un element important la crearea spectacolului este concentrarea maxima, dar si „momentele de nebunie", pentru ca e „ceva firesc sa o facem pe nebunul uneori, ca sa vedem unde putem ajunge".
Credem ca a lucrat bine cu balerinele noastre in crearea unui spectacol de dans contemporan, chiar daca pregatirea lor este in domeniul baletului clasic. Si Nancy, precum a marturisit, are pregatire „clasica", dar datorita lui Kylian a mers in cealalta directie. Totodata, ea a „avertizat" ca piesele lui Jiri Kylian nu sunt foarte clare la inceput; in ele exista multe imagini abstracte, de parca nu ar avea sens. Spre final, insa, te intalnesti cu un ansamblu de imagini bogate, spectaculoase, chiar daca persista abstractul.
Arta si perfectiunea - iata ce abordeaza Jiri Kiylian in creatia sa „Falling Angels", pe care a gandit-o pentru opt dansatoare, caci el aduce, de fapt, un omagiu balerinelor prin acest titlu. Lucrarea vorbeste „despre artisti, despre arta lor cu tot ceea ce implica ea, de la anxietate, vulnerabilitate, complexul inferioritatii si pana la umor". Sunt doua teme de baza: disciplina si libertatea. Desi opuse, aceste doua aspecte sunt caracteristice oricarei arte.
Spectacolul de la Opera este realizat cu sprijinul financiar al Asociatiei Friends of Opera, al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos si al Simonei Somacescu.
Kylian s-a nascut in 1947, in Cehoslovacia. Si-a inceput studiile la Praga, la scoala de balet, urmand, in acelasi oras, cursurile la Conservator. Si-a continuat pregatirea profesionala la Scoala Regala de Balet din Londra. Apoi a pornit in lumea mare, lasand o amprenta in domeniu. Este autorul a aproape o suta de lucrari coregrafice. Numele lui, totusi, este legat de Nederlands Dans Theater, al carui director artistic a devenit in 1975.
Citeste si Jurnalul!
Foto: Joris Jan Bos
S-au pus in vanzare biletele la EUROPAfest... A1.ro iti recomanda azi filmul "Hall Pass - Concediu de la casnicie"...