- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Multe teatre isi incheie stagiunea 2009-2010 in luna iunie. Unele deschid in aceasta perioada stagiunea estivala. Teatrul National din Timisoara insa vine la mijlocul lunii iulie cu noi proiecte atat in sala, cat si in aer liber.
Mai intai, pe data de 14 iulie, la Studio 5 - o sala mica inaugurata in primavara in sediul Palatului Culturii -, va avea loc premiera cu "Iaacovi si Leidental" de Hanoch Levin, in regia Mihaelei Lichiardopol.
Apoi, la 17 iulie, Nationalul lanseaza primul sau proiect de teatru in aer liber, programand ultima reprezentatie din stagiune cu "Romeo si Julieta" de Shakespeare, in regia macedoneanului Rahim Burhan.
Spectacolul, care a avut premiera de curand, se va juca, de la ora 22:00, in parcul in care se gaseste Sala 2 a Nationalului (fostul manej imperial), accesul publicului fiind liber. Sa speram ca vremea va tine cu artistii si cu spectatorii.
Pentru 18 iulie se pregateste spectacolul-eveniment de inchidere a stagiunii, o creatie scenica semnata de Alexandru Dabija (regia) si Helmut Sturmer (scenografia). Este textul lui Roland Schimmelpfennig, cu titlul tradus in romaneste "Vizita la tata", insa spectacolul se va juca cu alta denumire. Premiera va avea loc in minunata Sala 2 de la ora 19:00.
"Iaacovi si Leidental" este po¬ves¬tea comica a unor oameni "care in¬cear¬ca din rasputeri sa umple golul exis¬tential din vietile lor secate de emo¬tie", se arata pe site-ul teatrului. Per¬sonajele Iaacovi si Leidental trec prin propria lor existenta in mod absurd, dar incearca sa condimenteze cotidianul cu sens si cu un simulacru de iubire.
"Romeo si Julieta" va impresiona cu siguranta publicul. Timp de doua ore si zece minute, cei doi indragostiti, interpretati de Catalin Ursu si Dianna Praskot, si "alaiurile" lor formate din actorii Ion Rizea, Colin Buzoianu, Victor Manovici, Alecu Reus, Paula Maria Frunzetti si multi altii - toti insotiti de o orchestra din trei muzicieni cantand la viola, fagot si flaut - vor spune intr-un cadru natural povestea nemuritoare a celor doi indragostiti.
Alexandru Dabija a fost atras de povestea textului autorului german care spune ca un tanar ajunge, in toiul iernii, acasa la tatal sau pe care nu-l mai vazuse. Tatal, care a imbatranit muncind la traducerea "Paradisului pierdut" de John Milton, s-a indragostit de nepoata sa. Sotia lui, Edith, se indragosteste de fiul nou-venit, care insa prefera, in cel mai concret mod, alte doua femei din casa. E o constelatie de personaje "pe cat de contem¬porane pe atat de cehoviene, care compun o suita de schite, un caleidoscop de imagini, stari si sentimente, care conduc la rezolvarile cele mai contradictorii".
Dabija a ales, pentru interpretarea rolurilor, pe actorii Da¬mian Oancea, Colin Buzoianu, Victoria Suchici Codricel, Irene Flamann Catalina, Claudia Ieremia s.a.
In stagiunea care se incheie, Nationalul a avut mari izbanzi. O echia bine coagulata, condusa de Ada Hausvater, pune in valoare mai multe spatii. Pe langa Sala Mare, pe care o imparte cu Opera, teatrul are incepand cu 2010 minunata Sala 2, cu 250 de locuri. Sala Studio, cu 50 de locuri, rezolva problema pentru creatii cu distributii mici. A treia sala, ca alternativa, de 100 de locuri, este in curs de a fi deschisa - sinagoga desacralizata din cartierul istoric al orasului. Toate aceste spatii au dotari tehnice de ultima generatie. O alta actiune a echipei Nationalului, de asemenea, demna de luat ca model, este demararea constructiei Fabricii de decoruri.
Sursa, text si foto: jurnalul.ro
„Ultimele zile ale Ceausestilor“ la Berlin... Florin Chilian, declarat "Omul zilei" de Jurnalul National...