Librăria Cálamo din Zaragoza, care acordă premii de 19 ani, a decis ca scriitoarea din Moldova, catalana Irene Solà şi grecul Theodor Kallifatides să primească trofeele pentru anul 2019, scrie El Pais.
Ele vor fi acordate într-o ceremonie care va avea loc pe 21 februarie în oraşul spaniol.
Romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi”, apărut în spaniolă anul trecut sub titlul „El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes” (Impedimenta), a fost desemnat Cartea anului 2019.
Primul roman al autoarei în vârstă de 41 de ani a fost lansat în 2016, în limba română, şi descrie relaţia emoţionantă dintre o mamă şi fiul ei, care ajunge să fie un adolescent plin de frustrări, apoi un pictor de renume. El îşi aminteşte ultima vară petrecută cu mama sa pentru a putea depăşi blocajul în creaţie.
În 2019, Tatiana Ţîbuleac a fost recompensată cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, pentru romanul„ Grădina de sticlă”. Autoarea, care are cetăţenie moldovenească şi română, trăieşte la Paris.
Premiul Otra Mirada 2019 va reveni scriitoarei Irene Solà, pentru cartea „Canto yo y la montaña baila” (Anagrama), al doilea roman al ei, recompensat cu premiul Llibres Anagrama în 2019. Povestea, o fantezie rurală, este bazată pe câteva legende catalane.
Premiul special Cálamo va reveni autorului grec Theodor Kallifatides, în vârstă de 81 de ani, pentru „Otra vida por vivir” (Galaxia Gutenberg), primul său roman publicat în limba spaniolă. Cartea, scrisă în greacă, prezintă cele două feţe ale vieţii scriitorului: cea din Suedia, unde trăieşte de peste 50 de ani, şi Grecia natală, aflată în criză.
Premiul Cartea anului este acordat prin votul cititorilor, pornind de la titluri selecţionate de librărie. Premiul Otra Mirada este acordat de instituţie unei cărţi care, în opinia reprezentanţilor, merită să fie mai cunoscută de public, iar premiul special, unei opere sau unui autor extraordinar.
Sursa : news.ro
"Casa cu suricate", spectacolul lui Radu Afrim de la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova, în tu... Bijuteriile regilor Franţei, expuse publicului după restaurarea Galeriei Apolo de la Muzeul Luvru...