Doua viori, doi magicieni ai arcusului si aproape nici o diferenta. Doar o ureche fina si antrenata poate spune care dintre artisti canta la o vioara Guarneri sau la una semnata Stradivarius. Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru s-au infruntat prima data pe scena in 2011. "Duelul Viorilor" a ramas atunci indecis. Asa ca "rivalii" isi ascut din nou arcusurile pentru marea confruntare.
De data aceasta Liviu Prunaru, concert-maestrul Orchestrei din Amsterdam, si Gabriel Croitoru, prim-violonist al cvartetului Transilvania, vor sta fata in fata. La fel si "armele" cu care se vor "duela". Valoarea si performantele celor doua tipuri de viori au fost disputate inca de la faurirea acestora, la sfarsitul secolului al XVII-lea. Antonio Stradivari si Giuseppe Guarneri au dat viata unor instrumente ce aveau sa devina, peste timp, cele mai faimoase viori din intreaga lume.
“Toate viorile pe care Stradivari le-a facut sunt extraordinare, pentru minutiozitatea pe care a acordat-o fiecareia in parte, probabil ca a pus o parte din sufletul lui in aceste viori”, spune Liviu Prunaru.
“Vioara pe care cant eu este vioara pe care a avut-o maestrul George Enescu, un Guarneri supranumit si "Catedrala"”, explica Gabriel Croitoru.
Doua viori, doi artisti, un singur castigator. Suita celor noua concerte din programul “Duelul Viorilor” incepe pe 12 septembrie, la Galati, si se va incheia peste doua saptamani, la Cluj.
foto: artactmagazine.ro