Antena Căutare

Teatru: "Exilatii" - Asteptand revolutia

Teatrul National din Sofia a prezentat marti seara la Bucuresti, pe scena mare a TNB, spectacolul "Exilatii" realizat de Alexandr Morfov, dupa o nuvela a scriitorului clasic Ivan Vazov. Reprezentatia a fost programata in ajunul Zilei Nationale a Bulgariei

Regizorul Alexandr Morfov este considerat, la 50 de ani ai sai, un reformator al teatrului bulgar. O data cu aparitia sa in peisajul cultural al acestei tari creatiile scenice pe care le monta deveneau un fel de model, o deschidere catre un teatru modern de o cu totul alta factura decat cea de pana atunci. Asa sustin "analistii" teatrali din tara vecina.

"Exilatii" este un spectacol-fresca. Adaptand o nuvela scrisa de Vazov in 1884, regizorul concepe spectacolul evident pe idee istorica: anii '70 ai secolului al XIX-lea, continuand si incheind in metafore. Locul desfasurarii actiunii e orasul romanesc Braila, un fel de rai pentru emigrantii bulgari. Morfov si-a propus sa faca ceva grandios ca sa reziste la public, la publicul din Sofia, in primul rand, care trebuia apropiat de teatru. Si a reusit, spune el.

Pentru a da grandoare proiectului sau, regizorul foloseste in scena trapa, turnanta. Am asistat, pe parcursul a trei ore (cu pauza), la scene cu lupte, cu fum si impuscaturi, cu ninsoare, cu plimbari si patinaj pe Dunarea inghetata, cu betii in birt, cu o cada mare in care incap mai multi barbati, dar si cu o cale ferata.

Problemele pe care si le pune creatorul au repercusiuni in tonuri sumbre, desi sunt si momente ilare, la care publicul reactioneaza ca atare.

LIBERTATEA...
La inceputul spectacolului, pe un zid inalt, de culoare gri, emigranti bulgari, care au fugit din tara lor, scriu "Libertate sau moarte", "Traiasca Bulgaria" sau "Fuck off, Sultan". Laitmotivul intregii reprezentatii este libertatea, starea pe care si-o doresc necajitii de emigranti. Pentru a o obtine, ei asteapta momentul unei revolutii care sa le elibereze tara de jugul otoman. Dar sunt dornici de betii, de intalniri amoroase, de viata usoara.

Traind in asteptarea unei minuni, ei incearca totusi sa inchege o ceata, sa se alature rasculatilor din Serbia si din Bulgaria. Pentru aceasta au nevoie de bani. Pun in scena o piesa de teatru, cheama lumea la spectacol, dar rezultatul nu a fost cel scontat. Finalul spectacolului este pe cat de trist pe atat de ironic. Emigrantii inarmati cu pusti urca intr-un tren care nu mai porneste. Se creeaza un fel de statuie, pe care Alexandr Morfov o "insufleteste" peste un secol si mai bine.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Draga Olteanu-Matei va primi "Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera"... Concert Anahi (RBD) la Sala Palatului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x