- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
10.Grecia
In Grecia exista obiceiul ca oamenii sa plece de la biserica tinand in mana lumanarea aprinsa. Se spune ca lumina aduce noroc daca nu se stinge pana acasa. Acest obicei exista si la noi.
9.Olanda
Mesele olandezilor sunt decorate cu oua colorate si flori. Se serveste o paine dulce, umpluta cu crema de migdale si stafide, numita Paasbrood, un preparat traditional. Cat despre nemti, acestia obisnuiesc sa isi daruiasca oua vopsite in diverse motive traditionale. In seara de Paste, se aprind focuri, pe dealuri.
8. Italia
In prima zi de Pasti, italienii au parte in fiecare an de un spectacol de lumina. Un car inalt de doua-trei etaje este tras de boi albi prin Florenta pana ce ajunge in fata Domului. Urmeaza ca arhiepiscopul sa aprinda o racheta in forma de porumbel si sa o trimita pe franghie la car. Daca totul merge bine, artificiile se aprind si carul explodeaza, semn ca va urma o recolta bogata.
7.Elvetia
Satele isi transforma fantanile in adevarate izvoare de Paste, folosind panglici colorate din hartie, flori si oua vopsite, pentru a le decora. Aceasta traditie celebreaza simbolul apei, o resursa foarte importanta in regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.
6.Franta, Haux
Peste 4.500 de oua sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice. Aceasta omleta va trebui sa hraneasca aproape 1.000 de persoane si este coapta intr-un vas urias, amplasat in piata centrala, la ora pranzului.
5. Marea Britanie
In ziua de joi din Saptamana Mare, Regina Marii Britanii imparte bani celor in varsta, barbati si femei, care au dovedit spirit civic. Numarul lor este acelasi cu cel al anilor Reginei iar fiecare primeste doua saculete de piele. Un saculet este rosu si contine bani obisnuiti si altul, alb, este plin de monede speciale pentru acest moment, cate una pentru fiecare an al Reginei.
4.Polonia
Exista o legenda care spune ca daca barbatul, care este considerat capul familiei, participa la prepararea painii traditionale de Paste, mustata lui va albi si aluatul pentru paine nu va creste. Din acest motiv, ii este interzis sa ajute la treburile din bucatarie.
3.Finlanda
In aceasta zi, copiii incep sa cerseasca pe strazi, cu fetele manjite cu funingine si incalecand cozi de matura. In anumite zone din vestul Finlandei, oamenii aprind focuri mari in Duminica Pastelui. Se spune despre acest obicei ca alunga vrajitoarele care zboara prin aer intre Vinerea Mare si Duminica Pastelui.
2.Spania
In Joia Mare, in orasul Verges, se organizeaza anual un "dans al mortii", care include si o parada pe strazile acestui oras medieval. Toti participantii poarta costume speciale, iar procesiunea se incheie cu defilarea unor personaje costumate in schelete care poarta cutii pline cu cenusa. Dansul mortii incepe la miezul noptii si se desfasoara timp de trei ore, uneori prelungindu-se pana la primele ore ale diminetii.
Si locul I pentru cel mai neobisnuit fel de a sarbatori pastele ii revine...Norvegiei !
In ultimele decade s-au format niste obiceiuri bizare in aceasta tara nordica. Aici cam toata lumea citeste pe perioada Pastelui povesti cu crime si romane politiste; in mod special in apropierea Pastelui sunt publicate romane ori nuvele de suspans numite Paskekrimmen si de asemenea sunt concepute si difuzate seriale tip thriller cu tema pascala.
sursa text : timpultau.ro
sursa foto : panoramio.com
Interviu // Fanus Neagu: „Am cancer, dar fii intelectual si scrie neoplasm”... Traditii crestine de Paste...