- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Abia ce ai prins gustul distracției, al evenimentelor în aer liber, al concertelor și festivalurilor de vară, că zilele călduroase se apropie de final. Au mai rămas doar câteva săptămâni din sezonul estival și te gândești cum poți prelungi această energie specifică vacanței în tot restul anului. Chiar dacă cei mai mulți și-au încheiat deja concediile, nu înseamnă că s-a stins și pasiunea de a petrece timpul liber participând la evenimente interesante. Dacă te numeri printre consumatorii de evenimente culturale care abia așteaptă să descopere lucruri noi, indiferent de domeniul lor, avem pentru tine câteva sugestii pe care merită să le testezi chiar și după încheierea verii.
1. Bucură-te de evenimentele culturale ale toamnei din București
Chiar dacă au mai rămas câteva săptămâni de vară nu înseamnă că se încheie și festivalurile, concertele sau evenimentele culturale. Distracția continuă, mai ales în București, orașul în care oricând vei găsi un eveniment interesant la care să participi, indiferent când alegi să îl vizitezi. De exemplu, BIEFF (Bucharest International Experimental Film Festival), Festivalul „George Enescu”, iMapp Bucharest sunt trei evenimente importante care se vor desfășura în toamna aceasta și de care merită să te bucuri. Si dacă ai un card cultural de la Up Romania, poți beneficia de bilete sau abonamente la muzee, teatre, cinema, concerte, târguri și expoziții, proiecții cinematografice, parcuri tematice (inclusiv cele destinate copiilor), spectacole, filme ș.a. Acest card le este oferit angajaților de companiile la care lucrează, pentru a-i stimula să își dezvolte pasiunea pentru experiențe culturale inedite.
2. Vizitează bisericile fortificate și orașele-cetate din Transilvania
Dacă ești pasionat de istorie și îți plac filmele cu domnițe, prinți și cavaleri ai Evului Mediu atunci sigur vei îndrăgi și atmosfera bisericilor fortificate și a orașelor-cetate din inima Transilvaniei. Avantajul este că le poți vizita oricând. Îți poți organiza un traseu cultural de trei-patru zile în care să vizitezi o parte din cele mai frumoase biserici fortificate înscrise în patrimoniul mondial UNESCO:
- Biertan - a fost una dintre primele așezări ale sașilor din Ardeal și se remarcă încă prin arhitectura saxonă și zidurile groase de apărare;
- Prejmer - aflată la mai puțin de 20 de kilometri de Brașov, cetatea Prejmer este considerată cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-cetate medievală din Estul Europei;
- Viscri - în ultimii ani a devenit celebră mai ales datorită vizitelor prințului Charles. Biserica a fost ridicată în secolul al XIII-lea de sașii stabiliți aici și încă își păstrează farmecul și frumusețea.
- Saschiz a fost denumită și „Cetatea celor șapte sate” și a fost construită la începutul anului 1347.
Aceste patru obiective le poți include lejer într-un traseu cultural. Un exemplu de circuit poate fi acesta: Brașov - Prejmer - Făgăraș - Cârța - Sibiu - Biertan - Sighișoara - Viscri - Rupea - Brașov. Avantajul acestuia este că marchează și câteva dintre orașele cu cele mai interesante muzee și obiective turistice din România: Brașov, Sibiu, Sighișoara.
3. Vânează târgurile de sezon și participă la ele
Așa cum știi în fiecare anotimp se organizează târguri și expoziții specifice sezonului. De exemplu:
- Toamna, cramele își deschid porțile pentru a organiza evenimente de degustare a vinului și a soiurilor de struguri;
- Iarna au loc celebrele Târguri de Crăciun de la care turta dulce, ciocolata de casă, vinul fiert, colindele și ornamentele pentru brad sunt nelipsite;
- Primăvara, obiectele artizanale, cadourile și mărțișoarele hand-made ocupă tarabele expozițiilor de prin toată țara.
Astfel de evenimente au prins amploare în ultimii ani și se organizează prin aproape fiecare zonă a României. Urmărește paginile de social media unde se pot promova astfel de evenimente pentru a fi la curent cu zilele în care se organizează.
Așadar, energia specifică vacanței nu ține de anotimp, ci mai curând de modul în care știi să profiți la maximum de timpul liber și să te bucuri cât mai mult de pasiunile tale.
Sursă foto: Shutterstock
Noaptea Internaţională a Liliecilor, la Muzeul "Grigore Antipa"... BIAS 2019. Demonstrații de măiestrie la înălțime, pe aeroportul Băneasa...