- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
2. O zi din viata / Life in a Day
Proiectat in premiera mondiala la Sundance, Life in a Day ii are in spate pe Kevin Macdonald, regizorul premiat cu Oscar pentru documentarul One Day in September, dar mai cunoscut pentru regia lui The Last King of Scotland, si pe Ridley Scott. Conceptul este cat se poate de simplu: promovat de youtube, cei doi cineasti au lansat o provocare lumii intregi si anume sa documenteze ce inseamna sa fii in viata pe Pamant pe 24 iulie 2010. Nu mai putin de 80.000 de clipuri scurte au fost postate pe youtube, provenind din toate ungherele planetei, iar sarcina lui Macdonald si Scott a fost sa le monteze intr-un mod cat mai sugestiv. Atentie, filmul lui Kevin Macdonald va avea o singura proiectie, in inchiderea festivalului, duminica, 12 iunie, de la ora 20.30 la cinema Florin Piersic.
3. Seniorii / Oldboys
Comedia daneza semnata de Nikolaj Steen a fost favorita publicului la mai multe festivaluri din Europa si cu siguranta va fi pe gustul publicului clujean. Cu emotie si umor, Steen (este si scenarist) spune povestea lui Vagn, un barbat intre doua varste a carui existenta banala si cumplit de plictisitoare este data peste cap cand echipa sa de fotbal de amatori il uita intr-o benzinarie. Disperat sa-si prinda din urma colegii, Vagn accepta tovarasia unui tanar hot dispus sa-l ia in masina, alaturarea dintre cei doi barbati avand consecinte cu totul si cu totul imprevizibile.
Poti vedea Seniorii in prima zi a festivalului, vineri, la 22.45, la Odeon Cineplex, filmul fiind reluat marti, 7 iunie, la Manastur Open Air, de la ora 22, si duminica, 12 iunie, la cinema Florin Piersic, de la ora 11.
4. An bisect / Año bisiesto
Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului si cel care alege toate filmele proiectate la TIFF, a spus la un moment dat ca Año bisiesto ar putea fi Pianista anului 2011 (proiectia de la primul TIFF, in 2001, a filmului lui Michael Haneke, a provocat un lesin), adica cel mai incomod sau socant titlu din selectie. Povestea unei tinere de 25 de ani care se angajeaza intr-o relatie sexuala totala a fost inclusa in sectiunea Fara limita si va putea fi vazut in prima zi a festivalului, de la ora 22.30, la cinema Arta. Atentie, filmul nu este recomandat minorilor!
5. Pina 3D
Prezentat in premiera mondiala in februarie la Berlin, filmul 3D al lui Wim Wenders este prima proiectie tridimensionala gazduita de festivalul Transilvania! Extrem de vizuala, productia prezinta inimitabila arta a marii coregrafe germane Pina Bausch, care a murit in vara lui 2009. Invitand spectatorul intr-o senzuala si uimitoare calatorie intr-o noua dimensiune pe scena legendarei companii de dans fondata de Bausch, filmul ii insoteste pe dansatori si in afara scenei, in oras si in peisajul industrial din jurul orasului Wuppertal, locul care a fost caminul si centrul activitatii creatoare a Pinei Bausch timp de mai bine de 35 de ani. Cinemagia cu siguranta o sa fie in public sambata, 4 iunie, la cinema Florin Piersic, de la ora 20.30. Reluarea are loc miercuri, 8 iunie, la Odeon Cineplex (sala 4), de la 19.30.
6. Pestera viselor uitate
Werner Herzog este unul dintre protagonistii sectiunii 3x3, alaturi de spaniolul Fernando Leon de Aranoa si belgianul Jaco van Dormael, dar noul sau film Pestera viselor uitate este inclus in sectiunea Evenimente speciale. Filmul 3D reprezinta unica ocazie de patrunde in pestera Chauvet din sudul Frantei, descoperita in 1994, ai carei pereti sunt acoperiti cu probabil cele mai vechi inscriptii si desene create de mana omului. Inchisa publicului, pestera a fost deschisa pentru Herzog si echipa sa de tehnicieni, rezultatul fiind unul dintre cele mai spectaculoase documentare realizate in ultimii ani. Prima proiectie are loc duminica, la cinema Florin Piersic, de la 22.30, iar a doua marti, 7 iunie, la Odeon Cineplex (sala 4), de la 19.30.
7. Principii de viata
Cel de-al doilea film al lui Constantin Popescu (dupa Portretul luptatorului la tinerete) este singura sansa a Romaniei la premiile acestei editii a festivalului Transilvania. De-abia asteptam sa-l vedem si pentru ca Principii de viata este primul film in care Vlad Ivanov, devenit celebru dupa excelentul sau rol din 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, joaca aici primul sau rol principal din cariera, cel al lui Velicanu, un barbat a carui viata pare perfecta, dar care isi da seama de-a lungul unei zile de vara, ca lucrurile nu stau chiar asa. Poti vedea Principii de viata marti, 7 iunie, la cinema Victoria de la 18.30, si vineri, 10 iunie, la cinema Florin Piersic de la 15.30.
8. Armadillo
Pentru amatorii de documentare scoatem la inaintare Armadillo, un documentar danez premiat pe la mai toate festivalurile la care a participat (a luat inclusiv marele premiu al sectiunii Semaine de la Critique, anul trecut la Cannes). Regizorul este Janus Metz Pederson, care a primit permisiunea de a insoti soldatii danezi trimisi in Afganistan, reusind sa-i filmeze si sa-i intervieveze in timpul sederii lor in tabara Armadillo, aflata chiar pe linia frontului pe care se dau lupte acerbe impotriva talibanilor. Scopul soldatilor e sa ajute civilii afgani, dar pe masura ce luptele devin tot mai dure, ei devin tot mai indiferenti, marind prapastia care-i desparte de civilizatia afgana. Poti vedea documentarul vineri, 3 iunie, la Marty Cafe de la 21.30 si mai ai doua sanse duminica, 12 iunie, de la ora 17.45 (Cinema Arta) si de la 00.30 la Centrul Cultural Francez.
9. Sanatatea e mai buna decat toate / Tant qu'on a la santé
Unul dintre cei mai iubiti comici francezi, Pierre Étaix, beneficiaza de o sectiune proprie in cadrul festivalului, 100% Pierre Étaix, iar ocazia este unica: de doua decenii nimeni nu i-a mai vazut filmele din cauza unor procese cu privire la drepturile de exploatare. Nu mai spunem ca lungmetrajele si scurtmetrajele sale au castigat premii la marile festivaluri ale anilor '60 (inclusiv un Oscar). Noi o sa mergem sa vedem cat mai multe dintre filmele sale, dar pentru acest material am ales Sanatatea e mai buna decat toate, mai ales datorita subiectului inca actual: asaltat de modernismul absurd si de larma din jurul sau, un tanar parizian se refugiaza in mijlocul naturii. Poti vedea filmul in prima zi a festivalului, vineri, la cinema Arta de la ora 12 (atunci o sa-l vedem si noi), sau luni, 6 iunie, de la ora 20.15 la Odeon Cineplex - Sala 6.
10. I Saw the Devil / L-am vazut pe Diavol
Nimic supranatural in acest thriller semnat de sud-coreeanul Kim Jee-woon (sigur i-ai vazut A Tale of Two Sisters): Diavolul este un ucigas in serie care-si descopera un oponent pe masura dupa ce o ucide, intr-un mod extrem de brutal, pe logodnica unui agent secret. Daca ai inima slaba, poate ar fi o idee buna sa ocolesti acest film inecat in sange si prin urmare nerecomandat minorilor. Daca suporti violenta extrema, mergi vineri la cinema Arta de la 19.30, pentru ca L-am vazut pe Diavol se anunta a fi unul dintre cele mai intense si imprevizibile thrillere ale ultimului deceniu. Poti revedea jocul de-a soarecele si pisica dintre criminalul psihopat si agentul secret pus pe razbunare sambata, 11 iunie, de la 19.45 la Odeon Cineplex - Sala 5.
Sursa: Cinemagia
Foto: Intact Images