Pe 30 septembrie 1955, James Dean, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului de la Hollywood, murea la bordul unui bolid ”Porsche 500 Spyder”, o rachetă pe roți la acea vreme. La doar 24 de ani atinsese o celebritate incredibilă. Accidentul de la Paso Robles îl transforma în idolul unei generații
Pentru anul 1955 aia nu era mașină, era rachetă. Un Porsche 500 Spyder, strunjit puternic. Motor 1.5 boxer, cu dublă carburație, 110 cai putere, viteză maximă 225 km /h, extrem de ușor, numai 550 de kilograme. Așa se descria bolidul pe care James Dean îl conducea pe 30 septembrie. Îi pictase, pe bot, ”130”, pe o parte ”Little Bastard”. Cu câteva zile înainte, Alec Guiness, și el un actor uriaș, tovarăș de golănii cu James, îi spusese: ”Bă, tâmpitule, dacă te sui în drăcia asta într-o săptămână te găsesc ăștia mort!”
Cei de la ”Warner”, de la studiouri, știau că omul e nebun, ”fiert” pe curse. Îi interziseseră să participe la ele, semnase un ”adițional” cu ”Nu are acces la competiții sportive de acest gen” bla bla bla. Nu-l interesa! L-a suit pe mecanicul Rolf Wutherich în dreapta și prinseră a zbura. Poliția i-a oprit, i-a amendat pentru viteză. Așa, și? I-au dat ghetuțe, au alimentat. Au zis să ocolească Bakersfiled, cu viteză limitată la 40 km/h, după care au prins, pe drum drept, 140 km/h. Din față venea un Ford Tudor condus de un amărât de student...
La intersecția lui 46 cu 41 s-a produs accidentul. Fordul, mult mai greu, mai stabil, a fărmițat Porschele lui Dean. Nu moare pe loc, dar are gâtul rupt. Rolf și-a fracturat mandibula și un femur, însă a ieșit pe picioarele lui. Donald Turnupseed, tinerelul oponent, a scăpat cu un umăr dislocat și cu nasul franjuri.
Așa a arătata mașina lui Dean la câteva momente după impact
Identitate sexuală nelămurită
Dean avea 24 de ani. Jucase în diverse spoturi publicitare, apoi se găsise cu Elia Kazan, primul regizor ce îi oferea rolul principal din ”La Răsărit de Eden”. Îl interpretează magistral pe Cal Trask, primește o nominalizare la Premiile Oscar, apoi merge mai departe: ”Rebel fără cauză” și ”Uriașul”, alte pelicule cu ștaif. Dar prin vene-i curge adrenalină. Are o identitate sexuală nedeslușită, îi plac bărbații însă, pentru scurt timp, se afișează cu Pier Angeli, care-l iubește atât de tare încât pleacă înspre Kirk Douglas. În 1954 trece pe curse de mașini. Pe 26-27 martie 1955 participă la primul mare eveniment. Termină întâiul la clasa ”novice” ceea ce-i dă, la propriu și la figurat, aripi. Iubește viteza, iubește huruitul de motor.
La 5.15 PM, Fordul Tudor întorace în intersecție. James Dean, la volan, nu mai are timp să-l evite. La fața locului se află, întâmplător, o asistentă medicală, ce avea să declare că ”Dean mai avea puls, dar era clar că moartea se instala”...La 6.20 PM ajunge la spitalul din Paso Robles, dar i se constată decesul.
Moartea sa stârnește isterie. personalul său din ”Rebel”..., Jim Stark, e adoptat de toți tinerii americani aflați la vârsta la care lumea nu-i înțelege și viceversa. Presa scrie că alături de Rock Hudson ori Montgomery Clift spre exemplu, Dean era considerat sexy, în aceeași măsură, și de bărbați, și de femei. Apar melodii ce-i cântă scurta-i viață, se scriu cărți. Astăzi, la fix 60 de ani de la moartea sa, James Dean încă mai aduce, la fiecare 365 de zile, 5.000.000 de dolari, ceea ce spune totul.
Issadora Duncan s-a ștrangulat cu eșarfa, Walker a intrat în stâlp
Atât inainte, cât și după James, vedetele și-au pierdut viața în accidente de mașină.
ISSADORA DUNCAN (1877 - 1927). Considerată, de mulți, cea mai mare dansatoare din toate timpurile, cea care avea să influențeze coregrafia modernă a secolului al XX-lea. Căsătorită cu uriașul Serghei Esenin. Pe 14 septembrie 1927, se afla pe locul din spate al unei mașini Amilcar, decapotabilă. Purta o eșarfă lungă, ce se înfășura pe roată. Era strangulată și murea într-unul dintre cele mai ciudate moduri posibile...
GRACE KELLY (1929 - 1982). Actriță americană din anii de aur ai televiziunii (Premiul Oscar în 1954), se căsătorea cu Prințul Ranier al III-lea din Monaco. Se implica puternic în acțiuni de caritate. Pe 13 septembrie 1982, aflată la volanul unui Rover, suferă un atac cerebral. Pierde controlul și cade, efectiv, de pe stâncile monegasce. Moare a doua zi, deși fiica, Stephanie, cu care se afla în vehicul, scapă doar cu niște fracturi.
PAUL WALKER (1973 - 2013). Cunoscutul actor a decedat pe 30 noiembrie 2013, în timp ce se afla pe scaunul din dreapta al unei mașini conduse de prietenul său, Roger Rodas. Fiind o zonă populată de amatorii de curse ilicite, s-a speculat că cei doi participau la așa ceva. În momentul accidentului, viteza era de 160 km/h. Vehiculul s-a ciocnit de un stâlp, centurile s-au blocat, iar Walker a ars, practic, de viu, deși s-a zvonit că murise pe loc.