Live acumAsia Express - Drumul comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

BIDFF 2019 - Marele premiu, acordat ex aequo. Documentarul „Maguy Marin: L'urgence d'agir” a închis festivalul

Cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival s-a încheiat duminică seară cu ceremonia de premiere şi proiecţia documentarului „Maguy Marin: L'urgence d'agir”, realizat de David Mambouch, fiul ilustrei coregrafe franceze.

Cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival s-a încheiat duminică seară cu ceremonia de premiere şi proiecţia documentarului „Maguy Marin: L'urgence d'agir”, realizat de David Mambouch, fiul ilustrei coregrafe franceze.

Premiile au fost anunţate, la Cinema „Elvire Popesco”, de fondatoarele festivalului - Anamaria Antoci, producător de film, şi Simona Deaconescu, coregraf - şi de membrii juriului.

Juriul BIDFF 2019 a fost alcătuit din Peter Schneider (SUA), producător de teatru şi film american, primul preşedinte al Studiourilor Walt Disney (1985 - 1999), Andy Wood (Marea Britanie), creator de film de dans recunoscut pentru estetica sa, Ada Solomon (România), producător de film, Gulin Ustun (Turcia), directorul Meetings on The Bridge, platforma de coproducţii din cadrul Istanbul Film Festival, şi Martine Dekker (Olanda), directorul festivalului Cinedans din Amsterdam

Ei au acordat premiul pentru cel mai bun film românesc, în valoare de 500 de euro, unuia dintre cele opt scurtmetraje prezentate în competiţie. Cel mai bun musical, dintre cele cinci înscrise în concurs, a primit de asemenea un premiu în valoare de 500 de euro. În competiţia internaţională şi în cursa pentru trofeul pentru cel mai bun film au intrat 30 de scurtmetraje, iar Conceptual Lab by Theo Nissim a oferit 1.000 de euro filmului cu cel mai puternic impact asupra juriului festivalului.

Premiul pentru cel mai bun proiect din cadrul EXPAND, oferit de Asociaţia de Dezvoltare a Filmului Românesc, a fost în valoare de 1.000 de euro.

În programul Expand Lab, dedicat dezvoltării de proiecte de lungmetraj, dintre cele cinci selectate a fost desemnat câştigător „Happinex”, de Cristian şi Gabriela Fierbinţeanu. Juriul a transmis că a fost impresionat de claritatea propunerii şi de ambiţie. „Are o idee politică foarte puternică, ce este combinată cu un simţ al umorului la fel de puternic şi comentarii sociale importante”.

Peter Schneider a prezentat menţiunea specială pentru cel mai bun musical. Ea a revenit producţiei „Do You Think It s Serious?”, de Maria Drăgoi, un film inteligent, în care muzica a fost factorul motor. „Considerăm că e important să încurajăm compoziţia muzicală în România”.

Cel mai bun musical a fost ales, în unanimitate, „Zombies”, de Baloji. Andy Wood a spus: „A fost un film fenomenal, care ne-a captivat de la început şi până la final”.

Gulin Ustun a anunţat câştigătorul premiului pentru cel mai bun film românesc din competiţie. „Am fost impresionaţi de calitatea filmelor pe care le-am văzut”, a spus ea. „Boot Camp”, de Camelia Neagoe a primit distincţia. Filmul a fost premiat pentru modul unic de a folosi simbolurile, pentru că are o calitate hipnotică, bazat pe o naraţiune imersivă şi creionează o călătorie senzorială a unui copil care se maturizează.

În competiţia internaţională a fost acordată o menţiune specială. Martine Dekker a afirmat: „A fost dificil să decidem. Am fost impresionaţi de selecţie”. Ea a revenit „Sailli - The Light” (SUA, 2018, regia Haansol Rim, coregrafia Danielle Derisse), un film care oferă noi perspective asupra noţiunii de personalitate.

Premiul pentru cel mai bun film a fost prezentat de Ada Solomon. Juriul a desemnat doi câştigători: „Danse, poussin” (Franţa, 2017, regia Clémence Dirmeikis) şi „Otherland” (Olanda, 2018, regia Jan Pieter Tuinstra).

Filmele au fost premiate pentru modul diferit de abordare: unul a impresionat prin sensibilitate, celălalt, prin forţă. „Sunt două filme care vorbesc despre comunităţi, unul este ficţiune, unul se apropie de documentar, amândouă folosind metode distincte de a trezi empatie”, a fost motivaţia juriului.

Premiul publicului a revenit filmului „Unframed”, de Pavel Zawadzki.

Bucharest International Dance Film Festival 2019 a avut loc în perioada 4 - 8 septembrie, în mai multe spaţii.

Festivalul a fost încheiat cu proiecţia documentarului „Maguy Marin: L'urgence d'agir”, ce prezintă creaţia artistică, personalitatea şi viziunea unuia dintre cei mai proeminenţi coregrafi contemporani. Cea mai importantă creaţia a ei este piesa „May B” (1981), pusă şi astăzi în scenă. Documentarul a fost proiectat în premieră în România.

Sursa : news.ro

Partenerii noștri cred că s-ar putea să-ți placă

 1. Filmul tragediei din Iași: o mamă și-ar fi sufocat din greșeală bebelușul, într-un hotel
  Antena 1 Observator
 2. Digi | RCS-RDS te face să renunți la Orange, Vodafone sau Telekom. Nici 10 lei nu dai și ai tot ce îți dorești
  Playtech.ro
 3. Șansă uriașă pentru români! Oricine poate câștiga un milion de euro. Află aici cum
  Playtech.ro
 4. Fetelor, învăţaţi de la ea! Diana Dumitrescu ştia ce vrea! Dorinţa nebănuită a blondinei, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor / VIDEO PAPARAZZI
  Spynews.ro
 5. FOTO-BOMBĂ! A lăsat să se vadă aproape tot! Vedeta care s-a pozat multe prea sexy: ”Vă iubesc mult pe toţi!”
  Telekomsport.ro
 6. Replica Simonei Halep, după ce Ilie Năstase i-a cerut să nu mai reprezinte România
  Gsp.ro
 7. Te angajează direct fără facultate! Poți să faci super mulți bani fără să ai studii
  Capital.ro
 8. Tanara SPERANTA a filmului A MURIT la doar 15 ani! Din pacate, a pierdut lupta cu BOALA...
  Fanatik.ro
 9. Ce înălțime are, de fapt, Daniela Crudu, atunci când nu poartă tocuri. Puțini cunosc acest detaliu despre vedetă
  Impact
 10. Horoscopul săptămânii 17-24 februarie, cu Camelia Pătrăşcanu: Fecioarele primesc o vestă bună de sus, Racii se gândesc la o despărţire
  Antena3.ro
 11. Se dau 100 000 de euro de la stat! Care e marea condiție pentru a primi banii
  Voxbiz.ro
 12. Metoda inedita gasita de hoti pentru a fura un Ferrari. Dupa cateva ore au facut accident cu el
  Cars.ro
 13. Horoscop săptămânal, 17 - 23 februarie. Se anunță o săptămână a progreselor
  Jurnalul