Previzibil, celor trei pelicule din seria Amurg li se vor adauga cel putin inca doua, dupa cum au anuntat reprezentantii Summit Entertainment. Filmarile la ultima parte a seriei, "The Twilight Saga: Breaking Dawn", vor demara in toamna. "Tabloul" nu ar fi complet fara legaturile invariabile cu mitul domnitorului roman Vlad Tepes. De aceasta data, "vrajitorii" din Cetatea Filmului au comandat un studiu genealogic din care a reiesit, convenabil, ca actorul principal al seriei Twilight, seducatorul Robert Pattinson, se inrudeste cu "vampirul" de pe meleaguri transilvane.
Industria cartii face la randul ei bani frumosi de pe urma romanelor de gen. Conform unor date furnizate de Diverta, in primele cinci luni ale acestui an, romanii au cumparat peste 6.000 de volume care au ca subiect vampirii. In toata lumea, romanele "Twilight" scrise de Stephenie Meyer s-au vandut in peste 100 de milioane de copii. Dincolo de motivatia istorica, exista si explicatii de natura psihologica ale acestei atractii fata de legendele cu vampiri. Psihologul Aurora Liiceanu este de parere ca "fascinatia fata de vampiri, ca si fata de supranatural este fireasca, asa cum este fireasca fascinatia fata de povesti si intamplari care depasesc intelegerea noastra, carora nu le gasim cauze explicabile rational.
Ratiunea are limite care ofera imaginatiei teren. Copiii sunt mai aproape de imaginatie, nu au o demarcatie clara intre real si imaginar si de aceea povestile «clasice» sau cele moderne - tehnologia creeaza personaje noi - sunt pentru ei extrem de atractive. Adultii si ei raman atrasi de mister, de senzational, de orori si miracole, de acel univers larg in care fantasmele nu au granite. Mecanismul psihologic este cel al atractiei fata de necunoscut". De altfel, in America, "isteria" adolescentilor este secondata de entuziasmul parintilor lor, admiratie cultivata in cadrul unor cluburi de carte si film.
Citeste continuarea articolului pe jurnalul.ro