Productii cinematografice din tari ale Europei de Sud-Est au constituit, timp de o saptamana, programul primei editii a Festivalului degustatorilor de film si arta culturala, incheiat sambata, editie care a avut ca semn distinctiv "Balcanii". S-a dorit un eveniment cinematografic dedicat acestei zone pentru a arata "diversitatea culturala si punctele comune ale popoarelor din regiune".
Desfasurat pe malul Dunarii, in Portul Cultural Cetate, festivalul a reunit productii cinematografice din Romania (chiar daca multi cineasti romani considera ca Romania nu e o tara balcanica), Bulgaria, Grecia, Albania, Croatia, Macedonia, Serbia, Turcia. Aici, arta cinematografica s-a imbinat perfect cu arta culinara.
Lungmetraje de fictiune, documentare si scurtmetraje au rulat in trei spatii de proiectie. Participarea romaneasca a fost insemnata; au venit cineasti care si-au prezentat filmele: producatori, regizori, actori, distribuitori. Lor li s-au alaturat reprezentanti ai tarilor invitate, nelipsind criticii de cinema, cei care de multe ori dau tonul sau schimba cursul discutiilor in cadrul evenimentelor cinematografice. Au fost, de fapt, niste "taifasuri" cu privire la filmele produse in Balcani, urmate, de fiecare data, de cina cu specificul culinar al tarii care a tinut hangul la taifas.
Printre astfel de conversatii familiare am remarca pe cea dedicata orasului Sulina, pentru ca au existat in festival trei productii cinematografice inspirate din trecutul si prezentul acestui loc atat de deosebit si foarte cunoscut candva: lungmetrajul de fictiune romanesc "Europolis", regia Cornel Gheorghita si documentarele "Porto Franco", regia Anca Damian (Romania) si "Europolis", regia Kostadin Bonev (Bulgaria).
Filmul cineastului bulgar (el a avut in festival si un lungmetraj - "Corespondent de razboi") a impresionat audienta. A facut un film care a pus in lumina trecutul frumos al Sulinei, tragand un semnal de alarma despre ceea ce nu trebuie uitat, despre ceea ce este astazi aici - nepasarea. Personajele filmului sunt oamenii locului.
Te minunezi cum un regizor din alta tara, care nu cunoaste limba romana, a reusit sa faca un film documentar exceptional despre trecutul si prezentul unui oras, vorbind generatiilor de astazi despre Sulina - Porto Franco, despre autorul romanului "Europolis", Jean Bart (pseudonimul literar al lui Eugeniu P. Botez), cel care, asa cum remarca un interlocutor in acest documentar, cu un an inainte de a muri (1933) a spus ca din Sulina se va alege praful, iar profetia lui s-a implinit.
Jennifer Aniston si Matthew McConaughey, cei mai sexy de la Hollywood... Curaj in linia intai (Courage Under Fire)...