Antena Căutare

Monografia "Cannes-ul romanilor (1946-2010)", carte pentru cinefili

Monografia "Cannes-ul romanilor (1946-2010)" realizata de istoricul si criticul de cinema Ioan Lazar (Editura Felix Film) este un adevarat tezaur atat pentru cinefili, cat si pentru cititorii interesati de cultura cinematografica impregnata cu talentul creatorilor romani si datorita carora cinemaul romanesc a fost prezent la cel mai mare festival al lumii chiar de la inceput

Este cea mai ampla lucrare pe aceasta tema publicata, autorul scriind-o in asa fel incat sa fie accesibila oricui. I-a dat o "alura sarbatoreasca". Fiind cu gandul la cei carora le adreseaza cartea, Ioan Lazar scrie in "Cuvant inainte": "Imi place sa cred ca nu se poate considera cu adevarat cinefil acela caruia sa nu-i starneasca interesul un atare tablou al cinematografiei nationale. Vazut de pe Coasta de Azur, ca un florilefiu impunand respect si demnitate artistica, si nu numai, sirul prezentelor cinematografice indeamna la meditatie. Conationalii nostri sunt astazi pretutindeni in lume, exprimandu-se intr-un evantai de profesii.

Cineastii adauga prinosul lor la acest spectru al spiritualitatii romanesti, adusa la zi in paginile unei lucrari destinate tuturor celor care iubesc filmul in general si filmul romanesc in special, tinerilor, mai ales, elevi si studenti, viitorilor intelectuali si artisti, oamenilor de cinema si de televiziune, profesorilor de Umanioare si nu numai, universitarilor de toate felurile, gradele si titlurile didactice, filmologilor, istoricilor de cinema si de arte".

In volumul de fata, aceste categorii de oameni enumerati de Ioan Lazar gasesc informatii utile despre istoria Cannes-ului si echipa acestui festival, gasesc toate cele 67 de filme romanesti - lungmetraje si scurtmetraje (artistice, documentare si animatie) - proiectate pe Coasta de Azur, incepand cu prima editie 1946 si pana la editia a 63-a, din 2010, cu fisa tehnica si referinte critice la fiecare pelicula sau cu scurte interviuri cu regizori, actori, directori de imagine. Din cele 67 de pelicule, 14 au intrat in competitia oficiala, la sectiunea Lungmetraje artistice; 14 - la sectiunea Scurtmetraje; 12 - la Quinzaine des Realisateurs; 9 - la Un Certain Regard; 10 - la Cinefondation. De asemenea, au fost prezentate filme romanesti in afara competitiei, dar si in cadrul altor sectiuni.

Lista lui Lazar nu cuprinde insa titlurile prezentate in sectiunea Short Film Corner si nici proiectele intrate in "Atelier". Titlurile sunt prezentate si pe sectiuni si intr-un tabel cronologic. Printre capitolele cartii, unul este dedicat "Palme d'Or". Sunt trecuti toti castigatorii din istoria Cannes-ului si evident premiile obtinute de romani.

Articolul continuă după reclamă

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Foto: Hepta

"Jackass 3D", lider in box office-ul SUA cu incasari de 50 mil. $. Vezi trailerul!... Tudor Mihaita va fi antrenorul cascadorilor din "Ghost Rider 2"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x