Căutare Live

Premiere in Cetatea filmului istoric

Istoria isi proiecteaza memoriile la Rasnov. Organizata in perioada 6-15 august, cea de-a doua editie a Festivalului de Film Istoric marcheaza 135 de ani de la nasterea Reginei Maria a Romaniei, 65 de ani de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial si 100 de ani de la inceperea relatiilor diplomatice intre Romania si Marele Ducat de Luxemburg

Festivalul, inceput vineri in Cetatea Rasnovului, fortificatia medievala construita in secolele XIII-XIV, in perioada in care Tara Barsei era stapanita de cavalerii teutoni, a debutat cu spectacolul de muzica medievala al ansamblului "Cimpoierii din Transilvania".

De la ritmuri traditionale irlandeze la binecunoscuta polka, sunetul de cimpoi, bombarda, tulnic, tobe si percutii a rasunat in Cetatea din "Poiana Rozelor". In continuare - suspans, lumini si umbre stranii in ritm pagan de toba - o data cu intrarea in scena a membrilor trupei Curtea Comediantilor, care au incins atmosfera cu o reprezentatie de jonglerie cu foc. Prima zi de festival s-a incheiat dupa miezul noptii cu proiectia filmului lui Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur". O productie care ecranizeaza cele mai cunoscute legende urbane din Romania anilor '80, recuperand umorul care i-a ajutat pe romani sa supravietuiasca perioadei. Ironic sau nu, la cateva secunde dupa finalul peliculei, a inceput ploaia. O ploaie care nu a reusit sa spele pacatele istoriei.

A doua zi, cochetul cinematograf din Rasnov a fost gazda oaspetelui de onoare al festivalului, actorul Ion Caramitru. Acesta a vorbit despre "Portile albastre ale orasului" (1974, regia Mircea Muresan), in care a jucat alaturi de Amza Pellea, Dumitru Furdui, Dan Nutu: "Este un film drag mie, alaturi de «Luchian» si «Stejar, extrema urgenta». Scenariul a fost scris de Marin Preda, filmul fiind facut in ideea exacerbarii sentimentului de revolutie comunista incipienta, gandindu-ne la momentul 23 august 1944. Actori foarte buni, tineri la acea ora, au contribuit la realizarea unui film ce a facut cariera cinematografica.

Acesta era difuzat intotdeauna de televiziune in jurul datei de 23 august, numai ca, din cand in cand, actorii fugeau unul cate unul din tara, iar pasajele din film cu cei fugiti au fost taiate. Si s-a tot taiat. Mircea Muresan era disperat pentru ca filmul ajunsese sa aiba vreo 70 de minute. «Portile albastre ale orasului» fost reintregit dupa 1989". Dupa concertul trupei Truverii, seara s-a incheiat cu premiera filmului "Refractarii", in regia lui Nicolas Steil.

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

A inceput Festivalul International de Film "Anonimul"... Karate Kid...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri