Antena Căutare

Retrospectiva Lucian Pintilie la TIFF 2011, in prezenta regizorului

La TIFF 2011, Zilele Filmului Romanesc se anunta mai pline ca niciodata. Editia aniversara din acest an a festivalului, care marcheaza, de altfel, si implinirea a zece ani de la nasterea Noului Val de Film Romanesc aduce in atentia publicului, in cadrul sectiunii speciale 100%, o retrospectiva integrala dedicata celui mai respectat regizor roman – Lucian Pintilie, anunta organizatorii.

Acesta va fi prezent la Cluj-Napoca, acceptand, in premiera pentru un festival de film din tara, invitatia facuta de organizatori, care implica participarea la cateva dintre proiectiile filmelor sale, dar si la intalniri special organizate cu publicul si invitatii celei de-a zecea editii a Festivalului International de Film Transilvania.

Un artist al ecranului elogiat in tara si strainatate, dar si o personalitate remarcabila a teatrului romanesc si international, Lucian Pintilie s-a nascut la data de 9 noiembrie 1933, la Tarutino, in sudul Basarabiei. Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti, sectia Regie Teatru, Pintilie s-a lansat la Teatrul Bulandra, unde a montat o serie de spectacole memorabile precum Copiii soarelui (1961), Prostii sub clar de luna (1962), Biedermann si incendiatorii (1964), Inima mea e pe inaltimi (1964), D'ale carnavalului (1966), in care Toma Caragiu si Marin Moraru fac roluri de senzatie, sau Revizorul (1972), interzis de cenzura dupa a treia reprezentatie.

Ca regizor de film, Pintilie s-a remarcat printr-un stil curajos, sarcastic, avand o viziune extrem de critica asupra lumii, operele sale provocand deseori controverse sau cucerind pe loc audienta si critica. Debutul sau in regia de film, Duminica la ora 6 (1965), o puternica poveste de dragoste avandu-i in rolurile principale pe Irina Petrescu si Dan Nutu, este unul dintre filmele care au marcat nasterea cinematografului romanesc modern.

Cel de-al doilea lungmetraj din cariera reputatului regizor, Reconstituirea (1971), un clasic al istoriei filmului romanesc, ramane in mod cert unul dintre filmele cele mai reprezentative pentru cariera lui Pintilie, si totodata cel care i-a adus consacrarea definitiva. Filmul nareaza povestea reconstituirii unui incident banal, o bataie intre doi tineri (interpretati de George Mihaita si Vladimir Gaitan), intreprinsa de Militie, care se transforma intr-o crima. Subiectul si abordarea regizorala, extrem de curajoase pentru acea vreme, au facut ca filmul sa fie interzis de regimul comunist. Din distributia lungmetrajului mai fac parte George Constantin, Emil Botta, Ileana Popovici sau Ernest Maftei.

Salonul numarul 6 (1978), De ce trag clopotele, Mitica? (1982), Balanta (1992), O vara de neuitat (1994), Prea tarziu (1996), Terminus Paradis (1998), Dupa-amiaza unui tortionar (2001), Niki Ardelean, colonel in rezerva (2003), sunt alte cateva titluri de valoare care se regasesc in filmografia marelui cineast. Cel mai recent film semnat Lucian Pintilie, mediumetrajul Tertium non datur (2006), adaptare a unei nuvele de Vasile Voiculescu, o pelicula stranie si intensa, are o distributie in care se regasesc actori importanti din toate generatiile: de la Victor Rebengiuc si Cornel Scripcaru la Bogdan Stanoevici, Gabriel Spahiu, Tudor Aaron Istodor sau Toma Cuzin.

Pe plan international, regizorul s-a facut remarcat in special cu filmele Balanta (1992), cu Razvan Vasilescu, Victor Rebengiuc si Maia Morgenstern - a carei interpretare a fost rasplatita cu Premiul Academiei Europene de Film pentru Cea mai buna Actrita intr-un rol Principal in 1993, O vara de neuitat (1994), cu celebra actrita Kristin Scott Thomas (The English Patient, Mission: Impossible, Four Weddings and a Funeral, Il y a long temps que je t'aime) in rolul principal, prezent in competitia Festivalului de Film de la Cannes in 1994, Prea tarziu, nominalizat la Palme d‘Or in 1996, Terminus Paradis, distins cu Premiul special al Juriului la Cannes in 1998 sau Dupa-amiaza unui tortionar (2001), prezent si el in competitia Festivalului de la Cannes.

Pentru intreaga opera si contributia adusa cinematografiei romanesti, Lucian Pintilie a fost distins in 2007 cu un trofeu Gopo.

Cea de-a zecea editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc in perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca si intre 15 si 19 iunie, la Sibiu.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Hepta

VIDEO! Afla detalii despre "Fast Five" din trailer-ul interactiv al filmului!... Elisabeth Sladen a pierdut lupta cu cancerul la 63 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x