Rudele victimelor atacului armat care a avut loc în 2012 într-un cinematograf din Aurora, Colorado, în timpul proiecţiei filmului „The Dark Knight Rises”, sunt îngrijorate din cauza violenţei expuse în lungmetrajul „Joker” al lui Todd Phillips.
Într-o scrisoare transmisă directorului Warner Bros, Ann Sarnoff, rudele şi prietenii celor ucişi şi răniţi nu cer anularea lansării filmului, însă precizează că abordarea „cu empatie” a transformării personajului dintr-un singuratic în criminal îi pune în cumpănă.
„Vrem să fim clari că susţinem dreptul la libertatea de exprimare şi expresie, dar, la fel ca oricine a văzut un film după o bandă desenată, vă putem spune că odată cu o mare putere vine şi mare responsabilitate. De aceea facem apel să vă folosiţi de platforma uriaşă pe care o aveţi şi de influenţă pentru a vă alătura nouă în lupta pentru a construi comunităţi mai sigure cu mai puţine arme”, se arată în scrisoare citată de The Guardian.
În film, Joaquin Phoenix interpretează rolul Arthur Fleck, un bărbat singuratic, abuzat, cu probleme mintale, care trăieşte în Gotham la începutul anilor 1980. Pe măsură ce societatea continuă să îl respingă, el adoptă un personaj ale cărui acţiuni devin violente.
După ce a câştigat anul acesta trofeul Leul de Aur la Veneţia, distincţie care este de regulă acordată filmelor arthouse, este aşteptat ca „Joker” să genereze încasări de peste 80 de milioane de dolari în primul weekend pe marile ecrane americane.
Multe dintre critici au fost favorabile, însă altele au fost precaute. Richard Lawson de la Vanity Fair a scris că filmul poate fi văzut ca „propagandă iresponsabilă pentru bărbaţii pe care îi reprezintă ca boală”, în timp ce Stephanie Zacharrek de la Time a criticat „stupiditatea agresivă şi posibil iresponsabilă” a lui.
„Îngrijorarea mea este că o persoană, şi cine poate şti că este doar una, aflată la limită, care vrea să împuşte în masă, poate fi încurajată de acest film. Şi asta mă îngrozeşte”, a declarat Sandy Phillips, mama uneia dintre cele 12 persoane ucise în Aurora, pentru The Hollywood Reporter.
Regizorul a spus că filmul este o expunere de idei despre dragoste, traume din copilărie şi lipsa compasiunii în lume.
Warner Bros. este de părere că una dintre funcţiile poveştilor este să provoace conversaţii dificile despre subiecte complexe. „Nici personajul fictiv Joker, nici filmul nu reprezintă o sprijinire a violenţei de vreun fel din lumea reală. Nu este intenţia filmului, a cineaştilor sau a studioului să arate acest personaj ca pe un erou”.
Juriul competiţiei Festivalului de la Veneţia a spus despre film că este „remarcabil”, cu o interpretare „magnifică”, „o reflecţie asupra antieroilor, unde duşmanul este sistemul”.
„Joker” va fi lansat în cinematografe pe 4 octombrie.
Sursa : news.ro
Oscar 2020 - Rusia propune spre nominalizare „Beanpole”, de Kantemir Balagov, premiat la Cannes... Lungmetrajul „5 Minute”, regizat de Dan Chişu, premiera mondială în competiţia Festivalului Internaţional de la Varşovia...