Cel mai recent capitol al universului The Conjuring, The Nun: Călugăriţa de la Mânăstire a creat un adevărat fenomen în lume, dar mai ales în țara noastră, mulți s-au grăbit să-l vadă pentru că fost filmat integral în România, însă sunt și multe alte lucruri mai puțin știute despre acesta.
The Nun a fost filmat integral în România (cu o secvență de doar 5 minute turnată în SUA - este vorba de scenă în care facem cunoștință cu personajul Taissei Farmiga, sora Irina, care se joacă cu orfanele de la o școală de fete).
În primăvara și vara lui 2017, timp de 37 de zile, se filma The Nun, mai exact în Sighişoara, oraşul unde s-a născut Vlad Ţepeş, în câteva sate din jur, la castelul Bethlen , câteva scene interioare ale mănăstirii din film.
„Mi s-a părut că la castelul Bethlen am văzut aceeaşi arhitectură ca la Castelul Corvinilor din Hunedoara”, a declarat pentru Cinemagia scenografa Jennifer Spencer. Scenele de la Vatican s-au filmat la Casă Poporului, fiind „a două cea mai mare clădire civilă din lume și cea mai grea clădire din lume”, a explicat pe platourile de filmare scenografa producției.
Citind scenariul The Nun, regizorul Corin Hardy s-a gândit la călătoria lui Jonathan Harker atunci când merge să îl vadă pe Dracula.
Cu toate că întâmplările din film au loc în anii ’50, majoritatea scenelor au fost filmate în clădiri datate din secolul al 14-lea.
Regizorul Corin Hardy l-a distribuit pe Demián Bichir în rolul Părintelui Burke după ce i-a urmărit întreaga carieră cinematografică de la rolul său din Che (cel al lui Fidel Castro), în regia lui Steven Soderbergh.
Filmul conține cascadorii pe apă, sub apă, cu personaje purtând machiaj protetic. Regizorul a cerut să nu se recurgă la scene CGI, ci numai la cascadorii, pentru a crea o legătură mai puternică cu publicul. „Mie mi-au plăcut dintotdeauna micile erori şi particularităţile filmului tradiţional”, a declarat regizorul, în iunie 2017, pe platourile de filmare.
Maxime Alexandre, producătorul executiv Michael Clear şi asistentul de regie Harry Boyd. Publicul poate observă „cavoul” lui Dauberman atunci când camerele de filmat redau „Camera cavourilor”.
Echipa de producţie a construit o biserică în studiourile Castel Film deoarece în România este interzisă filmarea în interiorul bisericilor. Pentru referinţe vizuale suplimentare, regizorul Corin Hardy i-a sărit în ajutor scenografei Jennifer Spence pentru care a măsurat şi a realizat fotografii în biserica din Sussex, Anglia, unde a copilărit.
„Există două motive pentru care am construit decorul bisericii pe platou: primul, pentru că în România e interzis să filmăm într-o biserică adevărată; al doilea - nu era suficient loc pentru că filmările să aibă loc în siguranţă. Nu puteam lega nimic de tavanul Castelului Corvinilor, deoarece este o clădire istorică. Deci, cred că aceste provocări vin cu o oportunitate de a proiecta două lucruri în unul singur. Este despre a proiecta ceva suficient de mare prin care să evolueze personajele şi care să le lase suficient loc", a declarat scenografa Jennifer Spence, în iunie 2017, pe platourile din România ale filmului.
La Castelul Corvinilor din Hunedoara, scenografa Jennifer Spence a realizat o falsă intrare în Abaţie, pe care a sprijinit-o de unul dintre zidurile cetăţîi.
Întreaga echipă de producţie a primit binecuvântarea unui preot ortodox, Părintele Cosmin, la Castelul Corvinilor.
Pentru scenă-climax a filmului, s-a construit pe platourile Castel Film un bazin cu apă, înalt de 1.60 m, cu mai multe întrări, cu o instalaţie de filmare cu monitoare. Perețîi bazinului au fost special tratați pentru a da senzația de patină a timpului. Din cauza dificultății scenei, s-a recurs la cascadori.
Se pare că și recuzita a fost cu surprize, echipa de producţie a folosit atât de mult material negru pentru a realiza costumele călugăriţelor, încât şi-a epuizat toate stocurile.
Călugărița: Misterul de la mănăstire (The Nun) este un film de groază american regizat de Corin Hardy. Este un spin-off al Trăind printre demoni 2 (2016) și al cincilea film din universul cinematic Conjuring. Filmul îi are în rolurile principale pe Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Charlotte Hope, Ingrid Bisu și Bonnie Aarons.
După ce o tânără călugăriță își ia viața în condițîi misterioase la o mănăstire izolată din România, înalții prelați de la Vatican hotărăsc să cerceteze incidentul. Astfel, în ciuda trecutului său destul de obscur, părintele Burke este trimis la mănăstirea Cârța împreună cu o tânără novice, chiar înainte că această să își depună jurământul final. Reușind să descopere taina blestemată a ordinului monahal, cei doi ajung să își riște nu doar viața, dar și credința și chiar propriul suflet în confruntarea cu prezența malefică ce bântuie mănăstirea, transformând-o într-un adevărat câmp de luptă al celor vii cu cei condamnați.