Antena Căutare

TIFF a ajuns la final

A devenit o obisnuinta la Cluj ca lumea sa defileze pe covorul rosu asternut in fata cladirii Teatrului National la Gala care incununeaza cele mai bune productii cinematografice ale ultimei editii a Festivalului Inter­na­tio­nal de Film Transilvania. Nici cea de-a zecea gala nu a facut exceptie.

Toalete superbe, tinute de seara, tocuri cui, dar si palarii extrava­gante (chiar si treninguri de firma), reporterite imbracate chic si cinematografi care vor sa iasa in evidenta, nume ilustre - toate au putut fi vazute sambata seara.

Ca de obicei, oaspetii de onoare au venit in superbele C Classe de la Mercedes (noua generatie) si au fost intampinati de Tudor Giurgiu si Mihai Chirilov. Dorel Visan, Lucian Pintilie, Monica Barladeanu impreuna cu Bobby Paunescu, Dan Chisu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, George Motoi - o adevarata "carte de telefoane" a vedetelor a pasit pe co­vorul rosu devenit brusc mult prea mic. Cum numele cele mai importante sosesc cu numai cateva minute inainte de inceperea galei, trebuie sa remarcam ca Florin Piersic a reusit sa soseasca dupa invitata de onoare a serii, Jacqueline Bisset. Cei doi s-au intalnit, au urcat separat treptele, dar s-au intalnit sus, pe covorul rosu, intr-o atmosfera punctata de coloana muzicala a filmului "Gladiatorul".

Trofeul Transilvania a fost adjudecat sambata seara de filmul "Sin retorno" de Miguel Cohan, acelasi film luand si premiul pentru scena­riu. Coproductia Spania / Argentina spu­ne povestea unui baiat care este ucis intr-un accident de masina, iar fap­ta­sul fuge de la locul faptei. soferul n-a lasat nici o urma, dar tatal victimei, ajutat de mass-media, nu gaseste li­niste pana cand nu-l descopera si-l aduce in fata justitiei. Printre pre­mian­tii serii s-au mai aflat Oleg Mutu si Marin Karmitz (premii speciale), George Motoi (premiul pentru intreaga cariera acordat unei personalitati din cinematografia romana), Jacqueline Bisset (premiul special pentru contributia adusa cinema­tog­rafiei mondiale).

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru lungmetraj a fost acordat filmului "Morgen" de Marian Crisan, iar la categoria similara pen­tru scurtmetraj, premiul a fost adjudecat de "Bora Bora" lui Bogdan Mirica.

Articolul continuă după reclamă

Una peste alta, cea de-a zece edi­tie a fost una buna. Multe filme intere­san­te (dintre care zece, atent se­lec­tio­nate, au fost proiectate, seara de seara, in fata statuii lui Matei Corvin, deve­ni­ta Ursus Open Air), sectiuni de mu­zi­ca si teatru, o reprezentare ro­ma­neas­ca la cote normale (noi ne-am dori mai mult, insa comparatia este de­favorabila numai in contextul ani­lor excelenti care au trecut), sectiuni de short care au facut deliciul tineri­lor... TIFF le-a avut pe toate. As­tep­tam anul urmator pentru ca, vorba ro­­­manului, "ne-am obisnuit cu binele".

Oricine poate fi erou

Un moment emotionant al serii l-a reprezentat si Premiul Discovery. Campania "Oricine poate fi erou" lansata in martie de Discovery, a identificat zece povesti care s-au transformat in zece documentare de scurtmetraj si au fost prezentate la TIFF. Aceste scurtmetraje spun povestile unor oameni care sunt caracterizati de spirit de aventura, au curaj sa-si traiasca visele si sa-si urmeze pasiunile, romani care au devenit o adevarata sursa de inspiratie pentru altii. Premiul a fost decernat Ancai Gradinaru pentru povestea lui Laurentiu serban, un militar roman ranit in Afganistan care, chiar daca si-a pierdut un picior, a inteles sa-si traiasca viata din plin: zboara cu parapanta, merge pe o motocicleta de viteza si isi construieste singur orice, de la un motor la o poarta.

Excelenta Sa, Lucian Pintilie

Unul dintre evenimentele speciale a fost decernarea premiului de excelenta lui Lucian Pintilie. Cel care i-a inmanat premiul a fost Corneliu Porumboiu. "Daca cineva m-ar fi intrebat ce as vrea sa devin cand ma voi face mare as fi spus Lucian Pintilie", a spus Corneliu Porumboiu. Aplaudat in picioare, Pintilie a fost la fel de pus pe sotii ca pe tot timpul festivalului. "Trebuie sa spun ceva profund emo­tio­nant", a spus el du­pa ce in sala s-a lasat ta­ce­rea. "Am crezut ca premiul asta es­te o chestie postu­ma. E o zi foarte aproape fericita. Unul dintre mo­ti­vele fericirii este faptul ca premiul este oferit de Corneliu ... dar e premiul lui sau e premiul meu?", a mai intrebat Pintilie, care s-a departit de public cu un sarut cinematografic. De altfel, regizorul roman a fost singurul care a pus accentul pe umor, intr-o seara destul de anosta din punct de vedere al discursurilor.

Citeste si Jurnalul!

VIDEO! Jim Carrey si... pinguinii, pe covorul alb... Rihanna impresioneaza prin cascadorii la debutul sau in cinema...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x