Antena Căutare

Sindromul burnout: cum să te destinzi după un job solicitant

O nouă afecțiune își face simțită prezența din ce în ce mai des printre angajați: sindromul burnout. De foarte multe ori ești supus unui stres excesiv cauzat de responsabilitățile pe care ți le-ai asumat la job, iar presiunea este din ce în ce mai mare odată cu dublarea acestora. Preluarea unui post de conducere, sarcinile care îți depășesc atribuțiile și competiția acerbă pot fi factori care declanșează oboseala cronică.

O nouă afecțiune își face simțită prezența din ce în ce mai des printre angajați: sindromul burnout. De foarte multe ori ești supus unui stres excesiv cauzat de responsabilitățile pe care ți le-ai asumat la job, iar presiunea este din ce în ce mai mare odată cu dublarea acestora. Preluarea unui post de conducere, sarcinile care îți depășesc atribuțiile și competiția acerbă pot fi factori care declanșează oboseala cronică.

Persoanele care resimt oboseala cronică realizează că nu mai pot face față exigențelor de la muncă și asta le scade treptat motivația și entuziasmul. De asemenea, productivitatea are de suferit, frustrările se acumulează și cei în cauză mai sunt capabili de autocontrol.

Există indicatori care îți arată dacă suferi de sindromul burnout sau dacă ești stresat, pentru că acestea pot fi ușor confundate. Persoanele stresate simt presiunea responsabilităților, fiind permanent solicitate fizic și mental, dar nu se opresc din a căuta rezolvări la probleme, în comparație cu persoanele care suferă de burnout și care au abandonat deja lupta.

Simptomele de sindromului de burnout sunt următoarele:

Articolul continuă după reclamă
  • Nu mai dorești să continui munca, abandonul și detașarea își face simțită prezența;
  • Taskurile te copleșesc;
  • Motivația este la un nivel extrem de jos sau ai pierdut-o definitiv; ai renunțat la visurile tale și speranța pare ceva efemer;
  • Poate conduce la prejudicii fizice și mentale, în cazuri extreme, la suicid.

Trebuie să găsești un echilibru între muncă și relaxare, deoarece ușor și inopinat depresia ne poate subjuga. Din fericire, există suficiente căi prin care putem contrabalansa efectul de burnout, astfel:

1. Cere ajutorul

În România, din păcate, a merge la psiholog nu este încă un lucru obișnuit. O abordare dăunătoare, deoarece în aceste momente persoana în cauză are nevoie de comunicare. Psihologul este acolo pentru a te asculta și a te ajuta să înțelegi cum poți redobândi controlul asupra vieții tale.

Ieși cât poți din casă și nu te izola. Familia și prietenii sunt o forță extraordinară în aceste momente, deci alătură-te lor de fiecare dată. Socializarea este pe primul loc în aceste circumstanțe, deci nu te lăsa sub nicio formă pradă apatiei.

2. Nu renunța la mișcare

Creierul are nevoie de oxigen pentru a putea funcționa la parametri normali. Dacă ești o persoană sedentară va trebui să faci un efort dublu pentru a-ți găsi o activitate care să-ți placă.

Mergi cu bicicleta sau închiriază o trotineta electrica ca să faci scurte plimbări prin parc sau renunță la metrou și la mașina personală în favoarea acestora.

Practică un sport precum înotul sau echitația. Acestea nu doar că te vor ajuta să-ți relaxezi musculatura și să dai kilograme jos, dar îți vor recupera din energia pierdută și motivația va începe să crească.

3. Schimbă-ți prioritățile

Este cazul să regândești tot modul în care ți-ai trăit viața până acum. A sosit momentul să faci o pauză și să te concentrezi pe tine. Schimbă-ți rutinele, analizează-ți modul în care ai gestionat până în prezent situațiile din viață și adoptă o schimbare de perspectivă. Câteva zile libere te vor ajuta să-ți pui ordine în gânduri și să înțelegi care este tactica nouă pe care trebuie să o abordezi.

Nu este ușor să faci o schimbare profundă în viața ta. Aceasta cere răbdare și perseverență, dar odată conștientizată problema, lucrurile pot căpăta alt sens pentru tine. Cel mai dificil lucru este să te descoperi, cu bune, dar mai ales cu rele.



Aceasta poate să fie o etapă nouă pentru tine, un moment de cotitură în care înveți să spui nu lucrurilor care te deranjează, oamenilor toxici pe care îi întâlnești și să te autoeduci în a găsi un ritm propriu între viața personală și cea profesională.


Sura photo: Shutterstock

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x