- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Tocmai de aceea, majoritatea chiriașilor sau proprietarilor îți vor spune că este o adevărată loterie. Cu puțină răbdare, atenție la detalii și pregătire în prealabil poți evita însă majoritatea capcanelor. Iată câteva sfaturi care te vor scuti de mulți nervi sau bani pierduți pe viitor.
Nu te grăbi
Oricât de bune ar părea ofertele pe care le vezi în prima parte a căutărilor tale, nu te grăbi. Și în niciun caz nu face asta în timpul unei vizionări, chiar dacă agentul imobiliar sau proprietarul fac presiuni ca lucrurile să se desfășoare mai repede.
Dacă se întâmplă așa ceva, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru tine. Observă atent toate detaliile, pune întrebări și cere un răgaz de gândire. Este foarte posibil ca în anumite perioade, precum cele de toamnă sau în marile orașe, care sunt și centre universitare, ofertele să se epuizeze rapid. De exemplu, dacă vei căuta chirii Timisoara si vezi oferte noi, publicate în cursul dimineții, s-ar putea să ai surpriza ca până seara să nu mai fie valabile. Însă chiar și cu riscul de a pierde două-trei oferte bune, o verificare amănunțită te va scuti cu siguranță de păreri viitoare de rău.
Interesează-te de zonă și mai ales de vecini
Zona în care este amplasat apartamentul e poate prima condiție în alegerea unui loc în care să stai în chirie. Ia în considerare apropierea de stațiile de transport în comun, sau, dacă obișnuiești să mergi cu mașina, accesul ușor la principalele bulevarde din oraș. Alte lucruri pe care le poți căuta, de la caz la caz, sunt apropierea de anumite puncte de interes, de centrul orașului sau de magazine. Și bineînțeles, distanța față de locul de muncă.
Stabilirea zonei în care cauți apartamentul este doar primul pas. Plimbă-te prin cartierul respectiv și vezi care este atmosfera, cât de curat sau sigur pare, mai ales zona din imediata apropiere a blocului. De asemenea, pune întrebări proprietarului sau vecinilor pentru a afla dacă există probleme în bloc sau persoane puse mereu pe certuri și scandal.
Verifică cu atenție starea apartamentului
Prețul unei chirii e dictat în primul rând de zonă, apoi de starea apartamentului, respectiv de gradul și stilul în care a fost mobilat sau utilat cu cele necesare. Acordă-ți suficient timp la vizionare pentru a evalua starea pereților, pentru a vedea eventuale urme de mucegai sau igrasie (prezența mucegaiului într-un apartament se poate simți și prin mirosul specific, rânced, chiar dacă nu e vizibil). Totodată, verifică starea instalațiilor sanitare și asigură-te că sunt în regulă.
Nu uita de prizele din casă și becuri. Apoi poți verifica starea mobilierului și a electrocasnicelor. Asigură-te că toate sunt în stare de funcționare înainte de a încheia contractul, ca să nu te trezești că ți se impută plata lor.
Nu uita de aspectele contractuale
În mod normal, orice închiriere a unui apartament trebuie parafată printr-un contract care se declară ulterior la fisc. Solicită mereu un contract pentru că acesta te poate feri de multe probleme ulterioare. Nu uita că ar trebui să fie întocmit și un proces verbal de predare, în care să fie menționate obiectele de mobilier, electrocasnice sau decor pe care proprietarul ți le lasă în folosință.
De asemenea, în contract sau în anexa acestuia trebuie specificate și valorile consumurilor înregistrate de apometre, contorul de electricitate, gaze sau căldură. Nu uita ca înainte de a semna să verifici și lista de la întreținere, să nu existe restanțe.
Contractul mai trebuie să stipuleze foarte clar drepturile și obligațiile fiecărei părți, clauzele de plată sau ce se întâmplă în situația în care apar întârzieri la plată și, foarte important, clauzele de reziliere, respectiv ce se întâmplă cu garanția plătită inițial.
Dacă toate acestea ți se par prea complicate sau crezi că îți solicită foarte mult timp, poți apela la serviciile unui agent imobiliar, dar trebuie să știi că, de obicei, comisionul practicat este de jumătate din valoarea primei luni de chirie.