Antena Căutare

De ce te-ai apuca de pescuit

În primul rând, ar trebui să ştii că pescuitul nu înseamnă doar să prinzi peşti uriaşi. Este mai mult vorba despre pasiune, răbdare, socializare sau nevoia de a-ţi petrece timpul în mijlocul naturii. Te întrebi de ce au unii oameni acest hobby? Iată câteva dintre răspunsuri.

În primul rând, ar trebui să ştii că pescuitul nu înseamnă doar să prinzi peşti uriaşi. Este mai mult vorba despre pasiune, răbdare, socializare sau nevoia de a-ţi petrece timpul în mijlocul naturii. Te întrebi de ce au unii oameni acest hobby? Iată câteva dintre răspunsuri.

Necunoscutul, un motiv numai bun pentru a deveni pescar

Stă în natura umană să fim atraşi de necunoscut. La asta se rezumă şi o mare parte din pasiunea pentru pescuit. Nu ştii niciodată ce te aşteaptă atunci când mergi pe baltă. Poate că vei prinde un peşte uriaş, poate că vei bate un record mondial sau poate că nu vei avea succes deloc. Necunoscutul te va face întotdeauna să revii. În România, se practică mai ales pescuitul stationar, cu undiţa sau cu lanseta.

Ce te-ar mai putea atrage la pescuit

Articolul continuă după reclamă
  • Vei socializa. Nu vei fi niciodată singur la pescuit. Este o modalitate excelentă de a cunoaşte oameni noi, de a face schimb de experienţe. Vei auzi o mulţime de poveşti pescăreşti, şi, cu timpul, vei aduna şi tu destule.

  • Te vei bucura de natură. Vei sta pe marginea apei şi vei avea parte de multă linişte şi de momente numai bune să meditezi, să te reculegi sau să te relaxezi după o săptămână grea de muncă.

  • Vei avea parte de aventură. Să prinzi un peşte sau un peştişor, chiar dacă nu este cel de aur, te va face să te simţi ca un adevărat câştigător. Vei trăi senzaţii unice şi experienţe de neuitat. Să prinzi un peşte este o mare provocare.

  • Îţi vei dezvolta spiritul de competiţie. Vei dori tot timpul să te întreci în primul rând pe tine. Cu cât sunt mai mari capturile, cu atât îţi vei alimenta şi mai tare pasiunea. Cu timpul, te poţi înscrie şi la concursuri de pescuit sportiv, în care să te întreci cu alţii.

Ce trebuie să ai la tine când mergi prima oară la pescuit

Dacă nu ai un prieten mai experimentat, care să-ţi spună ce trebuie să-ţi cumperi, te ajutăm noi. Cea mai indicată şi ieftină variantă este să-ţi iei o undiţă (vargă), cu următoarele caracteristici:

  • Să aibă o lungime potrivită - una de 4-5 metri îţi este suficientă pentru început. Nu are rost să cumperi una mai lungă de atât, pentru că va fi mai greu de manevrat. În primă fază, e bine să alegi o undiţă din fibră de sticlă sau din compozit.

  • Mai ai nevoie de 4-5 linii echilibrate - cu cât mai multe, cu atât mai bine. Se pot agăţa şi rupe şi n-ai vrea să fii nevoit să mergi acasă, când distracţia este în toi.

  • Îţi trebuie şi un juvelnic - în el vei ţine peştii prinşi. Poţi începe cu unul mai mic, din material textil. Cele mai mari ţi le vei lua, după ce capeţi experienţă.

  • Un suport de undiţă - vei vrea să mai iei şi pauze şi n-o să stai toată ziua cu undiţa în mână.

  • Momeli şi nadă - vei avea nevoie de un borcănel de râme şi unul de viermuşi. Nada, pe care o vei folosi pentru a atrage peştii, o poţi cumpăra sau ţi-o poţi prepara singur. Doar ştii să faci o mămăligă.

Iată şi de ce ai nevoie, dacă te hotărăşti să pescuieşti cu lanseta:

  • O lansetă de fibră de sticlă sau compozit - ideal este să începi cu una mai scurtă, de 3-4 metri. Nu vei arunca prea departe, dar vei învăţa mişcarea corectă şi este ideală pentru un pescar începător.

  • O mulinetă cu tambur, echipată cu fir - când ţi-o cumperi, cere-le vânzătorilor sau apelează la cineva cu experienţă să îţi pună firul pe mulinetă şi să îţi arate cum se fac nodurile pescăreşti.

  • 3-4 monturi pe care să le ataşezi liniei principale.

  • Un set de suporţi pe care să aşezi lanseta.

  • 2-3 bambine care te vor avertiza când prinzi peştele.

  • Un juvelnic textil, în care să ţii peştele

  • Un minciog de care te vei ajuta când scoţi peştii mari.

  • Nadă şi momeli.

Mulţi oameni se duc la pescuit toată viaţa fără să ştie că de fapt nu caută peştele, spunea filosoful american Henry David Thoreau. Oamenii pescuiesc de peste 40 de mii de ani. Pescuitul ca hobby, din zilele noastre, nu îţi asigura hrana, dar îţi poate aduce mari satisfacţii din multe alte puncte de vedere.

Sursa foto: unsplash.com

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x