Cetatea Sighișoara se remarcă pentru arhitectura sa deosebită, a evului mediu, dintre care menționăm câteva aspecte specifice zonei: casele colorate cu acoperișuri abrupte, străzile înguste pietruite, cele 9 turnuri și ziduri fortificate.
Cetatea este o comoară culturală autentică, având numeroase obiective turistice care datează de secole și care au fost păstrate cu grijă de-a lungul timpului, devenind adevărate pietre nestemate ale României.
În inima orașului, printre atracțiile turistice ale zonei, se găsește simbolul Sighișoarei, și anume, Turnul cu Ceas, unul dintre cele mai vechi turnuri din Transilvania, din vârful căruia se poate vedea întregul oraș în toata splendoarea lui. Biserica din Deal, o construcție gotică impresionantă, situată pe vârful unei coline, este un alt obiectiv turistic de neratat. Și multe alte obiective turistice fac din Sighișoara un oraș puternic personificat. Pentru a duce cu tine o amintire din acest oraș fortificat, micile magazine cu suveniruri tradiționale te așteaptă să le calci pragul.
Te-ai gândit vreodată cu ce se ocupau sașii secolelor trecute și cum arătau uneltele pe care le foloseau aceștia? Dacă răspunsul este unul pozitiv, ei bine, locul pe care îl cauți este Casa Breslelor.
CASA BRESLELOR- povestea celor 9 bresle.
O expoziție privată în cadrul căreia se află numeroase unelte, echipamente și mașinării utilizate în urmă cu peste un secol de meșteșugarii sași din Sighișoara și din împrejurimi.
Ca și așezare, această expoziție este situată în pivnița fostei Case de cultură Sander, mai precis la baza Turnului cu Ceas, care datează din secolul XVIII. Strămoșii familiei Sander au fost fondatorii fabricii de ceramică din Sighișoara, acum 160 de ani. Deasupra, colecției de exponate încă este activă Școala de Muzică din Sighișoara.
Domnia breslelor intra în declin treptat începând cu secolul XVIII, întrucât manufacturile au început să câștige teren, iar până la sfârșitul secolului XIX, acestea își găsesc sfârșitul.
Mult mai multe informații foarte interesante despre povestea celor care au contribuit la dezvoltarea orașului te așteaptă aici.
Dacă ești pasionat de istorie, de artă, dacă te-ai întrebat măcar o dată cum se luptau strămoșii noștri, ce arme erau la acea vreme și cum arătau teritoriile României și ale lumii, iată altă atracție turistică care îți va răspunde la toate acestea: Casa Armelor și Hărților.
CASA ARMELOR ȘI HĂRȚILOR- o incursiune în istoria militară și geografică.
Aici istoria este la ea acasă! Vorbim despre o colecție privată impresionantă ce pune în evidență o varietate de obiecte de artă istorică, printre care se numără o colecție impresionantă de peste 500 de hărți, gravuri, desene, litografii și cărți vechi din Transilvania și din întreaga țară. Totodată, colecția include o bogată selecție de arme, armuri și piese numismatice din diferite perioade istorice, începând cu era preistorică și până în secolul XX, cu origini din diverse colțuri ale lumii.
Expoziția are piese originale, peste 200 de arme cu tăiș care au rădăcinile în antichitate, în perioada regalistă românească sau ale perioade captivante ale vremurilor apuse.
Un punct forte al colecției este prima monedă bătută pe teritoriul României care face parte din expoziția din Casa Armelor și Hărților. Exponatele numismatice sunt aranjate și expuse în ordine cronologică, cuprinzând o perioadă ce depășește două milenii și jumătate.
Locul care îmbină arta și istoria își așteaptă vizitatorii dornici să exploreze acest tărâm arhaic!
Sighișoara rămâne orașul de suflet al României prin care povestea meșteșugarilor sași este transmisă mai departe. Turnul cu Ceas, Biserica Mânăstirii, Biserica din Deal, Casa Armelor și Hărților și Casa Breslelor sunt doar câteva atracții turistice cu care Sighișoara se mândrește.
Hai să te bucuri de frumusețea orașului fortificat care păstrează autenticitatea zonei Transilvaniei și te poartă prin basme de care doar ai auzit!