Antena Căutare

Producții record de porumb în România: află secretele unei culturi reușite

România a detronat toate celelalte țări din Uniunea Europeană la capitolul producție de porumb. Deși randamentul țării este de doar 50% comparativ cu al Franței, suntem, oficial, cei mai mari producători din UE.

România a detronat toate celelalte țări din Uniunea Europeană la capitolul producție de porumb. Deși randamentul țării este de doar 50% comparativ cu al Franței, suntem, oficial, cei mai mari producători din UE.

Pentru că sectorul zootehnic din România este slab dezvoltat, cea mai mare parte din cultura de anul acesta va fi exportată. Conform președintelui Asociației Producătorilor de Porumb din România, Arnaud Perrein, fermele de mici dimensiuni din țară nu sunt viabile economic, iar asta ne împiedică să elaborăm produse cu valoare adăugată ridicată și ne determină să exportăm porumbul după recoltare.

Agricultorii români merg însă la sigur cultivând porumbul. Iată care sunt secretele unei producții de succes:

Pregătirea parcelei pentru cultivare

Porumbul preferă solurile afânate. Acestea trebuie să fie curățate de buruieni, bine hidratate și mărunțite superficial prin arătură la o adâncime de 28 cm. Solul se lucrează cu grapa cu discuri și se afână cu cizelul.

Rotația culturilor

Deși mulți agricultori practică rotația grâu-porumb, specialiștii recomandă întreruperea acesteia cu alte plante precum sunt leguminoasele anuale, cartoful, sfecla, floarea-soarelui, inul sau cânepa. Unul dintre secretele privind rotația culturii de porumb este acela că o cultură premergătoare acestuia nu trebuie să fie mare consumatoare de apă, așa cum sunt lucerna, sorgul sau iarba de Sudan.

Fertilizarea solului

Cultura de porumb are nevoie de mulți nutrienți pentru a se dezvolta și pentru a produce. Cei mai comuni fertilizatori pentru aceasta sunt azotul, pentaoxidul de fosfor și oxidul de potasiu. Cantitățile în care se folosesc variază în funcție de tipul solului cultivat și de condițiile de irigare. Îngrășămintele foliare se aplică în două faze, la diferență de două săptămâni, inițial la apariția primelor 4-6 frunze ale porumbului. Odată cu acestea, se aplică și erbicidul pentru combaterea buruienilor.

Irigarea solului

Pentru ca randamentul culturii de porumb să fie ridicat, irigarea solului este foarte importantă. Cultura de porumb se irigă de 3 sau 4 ori, la intervale de 12-14 zile, în cantități cuprinse între 400 și 800 metri cubi de apa/ hectar, în funcție de cât de permeabil este solul. De asemenea, în perioadele secetoase, pot fi necesare irigări suplimentare.

Recoltarea

Recoltarea modernă a porumbului se face mecanizat, după ce umiditatea boabelor scade sub valoarea de 25%. Perioada de recoltare diferă de la un soi la altul; primii hibrizi care pot fi recoltați sunt cei extra-timpurii, urmați de cei timpurii, cei semi-timpurii, semi-tardivi și tardivi. După recoltare, boabele vor fi uscate până când umiditatea ajunge la 14%.

Sursă foto: Shutterstock

5 lucruri esențiale de făcut înainte de zugrăvit o locuință... Top 5 compatibilități zodiacale! Zodiile care formează cupluri solide. Dragostea lor este atât de mare, încât nimeni nu ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x