Antena Căutare

Povestile "Top Chef": Kubler, cafeneaua unde se coceau ziare

Macedonski a scornit "Literatorul" intre doua cesti de "arabica". Cosbuc si Vlahuta, suparati ca ei nu primesc o masa la fel de buna precum simbolistul, au fondat "Samanatorul". Era vremea cand curentele literare se intalneau pe Podul Mogosoaiei, la cafeneaua lui "Papa Kubler"

"Imperialul" cu cafeneau Kubler, de la parter...

"Hai, mai, rog eu sa va potoliti! Nu mai poate intelege om cu om din voi! Va iubiti ca mata cu soarecul. Ce naiba, am musterii de vaza, nu stiti decat a va certa!" A mai spus replica asta de 2.000 de ori. Si de 2.000 de ori nu l-au ascultat. Asa fac de fiecare data: Macedonski si cu manzul ala tanar, Cincinat Pavelescu, pe de o parte, Cosbuc si Vlahuta, pe de alta. Ca unii n-au masa mai buna, ca altii vad soarele in fata, ca altii... "Papa" Kubler nu mai poate. "Jur ca o inchid de tot! La balamuc ma bagati voi, la balamuc!".

Deschisese cafeneaua la catul de pe pamant al Hotelului Imperial, la 1868. Vedere buna, cu vad, pe Podul Mogosoaiei, in centru. Vara, scoatea trei - patru mese la aer, era buluc. Incepusera sa-i calce pragul scriitori de seama: Alecsandri, Eminescu, conu Iancu Caragiale. Kubler isi tusina mustata si-si amintea...Nenea Iancu bause doi tapi de bere. Nu se luase, da era cu fum la tample. Atunci, cat s-a dus baiatu s-o aduca pe a treia, a scris "Caldura mare!"...Ce baieti...

Acu' aparusera astia tineri, cu curentele lor literare. Ma rog, nu se baga, nu-l interesa ce sunt alea, da parca prea puneau mult suflet. Macedonski ii avea pe unii, Cosbuc si Vlahuta, pe ceilalti. Se lua in baza din orice: ca nu-i masa buna, ca unii au priveliste mai clara, ca..."Poetul rondelurilor" era in trupa cu Alecsandri cel batran, cu Trraienica Demetrescu, cu Fane Petica, cu Duiliu Zamfirescu. Aici, la o masa, pusesera la copt Literatorul, pe la 1880. Cu semanatorism, cu traditiile pasoptistilor. O cotisera apoi, facusera un talmes-balmes, un Turn Babel: cand instrumentalism, cand neoromantism, cand parnasianism.

Conu Cosbuc fierbea. Suda cafea de la cafea, Vlahuta facea la fel pe bere si gandeau. Cu voce tare. "Astia cu masa mai buna au ziar. Noi de ce n-am avea?" Literatorul nu "esea de supt tipar" constant, mai dadea sirateuri, asa ca loc era. Pe la inceput de decemvre 1901, au scos. I-au zis "Samanatorul". Acum, nu mai conta ce masa primesc ori pe cine servea "papa" primul: toti aveau foaie, toti citeau propriul ziar.

Articolul continuă după reclamă

De certat, au continuat sa se certe. Acolo, in cafenea. Kubler ii ameninta, da-i si placea. Toate creierele urbei se adunau aici, la el, la o "turceasca" ori o "havana". Semanatorul a mers snur pana la 27 iunie 1910. Literatorul, cu intermitente, s-a sfarsit odata cu Primul Razboi Mondial. Cafeneaua a mai stat in picioare pana in 1939, cand a cazut, alaturi de Hotelul Imperial...

Nicolai Tand - bucatarul preferat al lui Akon... Razvan Alexandru a lucrat intr-un restaurant de 3 stele Michelin!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Unde ne putem întâlni zi de zi :)

Dacă doriţi să revedeţi momente dragi din Top Chef nu e panică :). Iată câteva linkuri care vă pot ajuta. Site-ul emisiunii este http://a1.ro/top-chef/. Pe Facebook avem pagina https://www.facebook.com/antena1official/?fref=ts.Antena1/ , iar canalul nostru de YouTube este: http://www.youtube.com/Antena1AntenaTVGroup.

Nu în ultimul rând, puteţi urmări toate înregistrările integral pe AntenaPlayhttp://antenaplay.ro/top-chef-s2.

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Mireasa sezonul 10, 23 septembrie 2024. Gabriel, afectat de alcool la petrecere. Simona Gherghe: Încetează să mai fii agresiv verbal cu mama ta!
Mireasa sezonul 10, 23 septembrie 2024. Gabriel, afectat de alcool la petrecere. Simona Gherghe: Încetează să mai fii agresiv verbal cu mama ta! Luni, 23.09.2024, 15:12
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x