Antena Căutare

Cea mai mare competitie internationala de debate din Romania si-a desemnat castigatorii

160 de participanți din 8  tari, 10 moțiuni si o campioana romaneasca intr-o competitie organizata de si pentru tineri pasionati de dezbateri!

ARGO Debate in parteneriat cu ARDOR Muntenia și cu sprijinul Fundației Dan Voiculescu a organizat in acest weekend cea de-a II-a ediție a competiției internaționale de dezbateri ARGO Open. Cu o participare internaționala numeroasa din țari precum: Slovenia, Cehia, Bosnia, SUA, Africa de Sud, Slovacia, Turcia și, desigur, Romania, competiția s-a desfașurat pe parcursul a trei zile și a adus in discuție probleme actuale de interes.

Cele zece moțiuni au constat in patru moțiuni pregatite și șase impromptu, toate dezbatute in limba engleza, in formatul comun turneelor internaționale de dezbateri academice pentru elevi (World Schools). Cele 28 echipe au avut de caștigat etapele catre finala dezbatand:

1. Acest Parlament crede ca studiourile MGM ar trebui sa distribuie o minoritate in rolul urmatorului James Bond (impromptu)

2. Acest Parlament le-ar acorda jurnaliștilor de razboi aceeași protecție juridica precum medicilor Crucii Roșii. (pregatita)

Articolul continuă după reclamă

3. Acest parlament ar interzice revistele de lifestyle (impromptu)

4. Acest Parlament ar declara ilegala negarea crimelor comunismului. (pregatita)

5. Acest Parlament accepta Google Glass cu prețul intimitații utilizatorilor (impromptu)

6. Acest Parlament crede ca liderii gruparilor religioase organizate ar trebui sa afirme ca ateii care duc o viața buna pot ajunge in Rai in pofida lipsei lor de credința (impromptu)

7. Acest Parlament nu ar pune in practica planuri de salvare pentru paradisurile fiscale, inainte de a obliga deținatorii de conturi din cadrul acestora sa plateasca o parte din datorii.

8. Acest Parlament crede ca UE ar trebui sa interzica țarilor membre sa aleaga candidați sau partide extremiste (impromptu)

9. Semifinala: Acest Parlament prioretiza drepturilor generațiilor viitoare mai presus de cererile generațiilor actuale, in ceea ce privește problemele de mediu (impromptu)

10. Finala: Acest Parlament considera ca, pentru a intreprinde pe un anumit teritoriu cercetari științifice care pot prezenta pericole internaționale, este nevoie de aprobare la nivel global. (pregatita)

Daca in semifinala s-au intrecut echipele ARGO All Starz (Ploiești, Romania), How about Nuh (Bucuresti si Ploiesti), Romania Old (echipa nationala a Romaniei la WSDC 2013), USA (Statele Unite), finala s-a disputat intre doua reprezentante romanești – All Starz și Romania Old. Juriul format din Tom McLennan (Africa de Sud) – debater universitar activ și președinte al Uniunii de Dezbateri al Universitații din Cape Town – Branislav Fecko (Slovacia) – membru al juriului WSDC (World Schools Debate Championship) in 2008, 2009 și 2013 - și de Nae Șovaiala (Romania) – caștigator a patru campionate internaționale și membru in multiple jurii internaționale – a desemnat-o caștigatoare pe cea din urma.

Toate echipele s-au prezentat excepțional iar jurizarea lor a fost cu adevarat o sarcina dificila multumita bunei lor pregatiri. Nivelul a fost demn de o competiție internaționala, atmosfera a fost una extraordinar de prietenoasa iar organizatorii au reușit sa transforme Open-ul intr-o tradiție, a declarat Tom McLennan, membru al juriului. Chiar daca de-abia s-a incheiat, deja ne gandim la urmatoarea ediție, a completat Branislav Fecko.

Echipa caștigatoare este formata din: Cristina Badea, eleva a Colegiului National Ion Luca Caragiale Ploiesti, Andrei Olaru, elev al Colegiului National Alexandru Ioan Cuza Ploiesti si Teodor Sovaiala, elev al Colegiului Spiru Haret Ploiesti.

Ne onoreaza caștigarea acestui titlu nu doar din prisma realizarii personale, ci și si din punctul de vedere al reconfirmarii poziției Romaniei in domeniul debate-ului. Așa cum și-au propus, organizatorii au reușit sa plaseze Romania in calendarul competițional de dezbateri pe plan internațional iar noi suntem mandri sa fi avut drept competitori reprezentante ale unor țari cu tradiție in debate, a afirmat echipa Romania Old.

Competiția a avut loc cu sprijinul Primariei Ploiești și al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei. Partenerii turneului au fost Debating Europe, Intact Media Academy, Heart of Europe, ARDOR Muntenia, Colegiul Național Mihai Viteazul Ploiești, Colegiul Tehnic Toma Socolescu, British Council, Universitatea din București, PRIME Romania, Cabinetul de avocatura Volosevici & Placinta, Fax Media Consulting, Coilprofil, Aura Muntilor si Porkholt Labs. Evenimentul este recomandat de INTACT Media Group.

Puteți afla mai multe detalii despre turneu și de pe site-ul: www.open.argodebate.ro și de pe pagina oficiala ARGO Debate: www.facebook.com/ARGODebateClub

Persoana de contact:

Ana-Maria Neacșu

Public Relations Coordinator

E: [email protected]

M: 0729.944.030

Despre organizator

Asociația Romana pentru Gandire și Oratorie este o organizație non-profit axata pe cursuri de debate pentru elevi și studenți. Cu o experiența de 19 ani, ARGO este cel mai vechi club de debate cu tradiție neintrerupta din Romania. Printre rezultatele obținute se numara: campioni europeni (2008), campioni mondiali (1995-1998, 2001), vice-campioni mondiali (2010), locul III la campionatul mondial (2012, 2013). Mai multe informații sunt disponibile pe www.argodebate.ro sau www.open.argodebate.ro.

Se cauta copii talentati pentru urmatoarea editie a emisiunii Next Star!... Gesturi extreme din partea concurentelor la “Burlacul”...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x