Regizorul Iura Luncaşu regizează, la Antena 1, show-ul de comedie “Vacanţa Mare – Bătălia generaţiilor” şi noul sezon iComedy, cu Buzdugan, Pavlu şi Bordea în postura de prezentatori.
“Eu întotdeauna am cochetat cu comedia şi mi-a fost foarte simplu să accept aceste proiecte”, a spus Luncaşu, la venirea în Trustul Intact. “Mă simt foarte bine în zona asta, a comediei. Eu am nevoie de un text bine scris, de o echipă foarte bună de scenarişti şi de actori foarte buni. Întrucât s-au îndeplinit aceste condiţii, de ce nu? Îmi place şi formatul foarte tare, pentru că porneşte de la nişte cazuri reale, care provin din media românească, din zona de internet”, spune Iura Luncaşu despre iComedy. În ce priveşte schimbările în privinţa prezentatorilor pe care le-a făcut în cadrul show-ului, Luncaşu declară: “Strateg fiind de meserie, îmi plac foarte tare tipologiile şi ele trebuie să fie foarte variate. Evident că eu o să vreau “conflicte” care să stârnească situaţii comice şi am inventat personaje în interiorul show-ului. Pentru că show-ul în sine trebuie să fie o poveste”. Referitor la “Vacanţa Mare – Bătălia generaţiilor”, acesta adaugă: “Vacanţa Mare vine cu ceva nou. Face un umor de altă natură şi e foarte mişto. Lucrăm cu foarte mare plăcere împreună. Formatul are un iz britanic, care cred că va prinde foarte bine”.
Iura Luncaşu s-a născut în Basarabia. În 1990, la vârsta de 16 ani, a venit în România. “Am venit singur, eram un băiat mai... călit. Am intrat la facultate, la Teatru. La 19 ani, jucam Hamlet pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, apoi la Piatra Neamţ. Am fost actor. De asta poate mă plac actorii, pentru că ştiu ce să le cer”. Prima piesă pe care a regizat-o a fost “Ursul” lui Cehov, în 1997, la Teatrul din Piatra Neamţ. “Cu trei cârpe, două scaune şi trei actori, a ieşit un spectacol foarte bun”, spune el. A plecat din teatru pentru că, mărturiseşte el, întâlnea foarte rar acei regizori care ştiau ce să-i ceară actorului şi avea numeroase frustrări pe această temă. S-a îndreptat spre televiziune. “Primul contact a fost la Tatulici, la PRO TV, unde am lucrat la “Am întâlnit şi români fericiţi”. Am început ca reporter, apoi am ajuns producător. Ulterior, am plecat - am avut eu o criză existenţială – la Tele 7 abc, pentru că îmi plăcea un format foarte mult, Reporter Tele 7, care avea reporteri foarte buni, la vremea respectivă. În vreo doi-trei ani, am făcut peste 80 de documentare, în toată ţara. Am cunoscut atunci multe caractere, situaţii, care m-au ajutat mai târziu pentru zona de scenarii, poveşti, tipologii”.
A acceptat apoi o ofertă de la Prima TV, unde a făcut serialul “În familie”. S-a întors apoi în trustul în care a devenit cunoscut unde, mai întâi, a făcut sitcomul “Căsătorie de probă”. “Apoi m-au întrebat dacă mă bag la telenovele şi mi-a căzut tavanul în cap. Venisem bulversat cu Bulgakov şi toţi clasicii ruşi şi m-am simţit aproape jignit că mi s-a oferit chestia asta. Dar mi-am dat seama că telenovela, ca gen de filmare, este foarte aproape de film şi dacă poveştile şi distribuţia vor fi bune, poate ieşi ceva bun”. Cea mai recentă producţie regizată de Iura Luncaşu este filmul artistic “Minte-mă frumos”.