Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon
Bucătăria ardelenească este printre cele mai apreciate din țara noastră, pentru că bucatele se prepară cu răbdare și cu dragoste, pentru a oferi savoarea mult vestită acestei regiuni, iar o ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon, ca la mama ei acasă, nimeni nu ar refuza.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 15 Septembrie 2020, 17:15 | Actualizat: Marti, 15 Septembrie 2020, 17:48Bucătăria ardelenească este printre cele mai apreciate din țara noastră, pentru că bucatele se prepară cu răbdare și cu dragoste, pentru a oferi savoarea mult vestită acestei regiuni, iar o ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon, ca la mama ei acasă, nimeni nu ar refuza.
Cruceanu Luca, de 21 de ani, blogger de modă și stil, i-a surpins pe cei trei chefi prin ținuta și imaginea sa, dar și cu gustul delicios al ciorbei pe care a preparat-o în cadrul concursului culinar „Chefi la cuțite”.
Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon - Ingrediente:
- 1 kg de cartofi
- 300 gr afumătură de porc( ciolan, coaste, etc.)
- 1 ceapă mare
- 3 morcovi de mărime medie
- 1 rădăcină de țelină
- 1 lingură de paprika dulce, pudră
- 200 ml suc proaspăt de roșii sau 150 ml. bulion de roșii
- 1/2 legătură de pătrunjel
- 200 gr smântână lichidă pentru gătit (20-30% grăsime)
- sare și piper
- oțet aromatizat cu frunze de tarhon
- tarhon proaspat, o legatură
- opțional, ardei iute
- 1-2 linguri de ulei
Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon - Preparare
În primul rând, se pune la fiert afumătura de porc, porționată în bucăți mai mici. Se înlătură spuma care se formează.
Cât timp fierbe afumătura, se curăță de coajă, se spală și se toacă toate legumele în cubulețe.
Se curăță de coajă, se spală bine și se taie în cuburi egale (cam de 2 cm) cartofii, care se păstrează în apă rece până vor fi adăugați în ciorbă.
După ce a fiert afumătura, se transferă în alt vas și se acoperă pentru a se păstra caldă. Supa se degresează în proporția dorită, înlăturând grăsimea de la suprafață, cu o lingură.
Se adaugă în supă legumele tocate și dacă este nevoie, se completează cu apă.
Când supa atinge punctul de fierbere, se adaugă cartofii bine scurși de apă. Se readaugă în supă și cubulețele de carne afumată.
Se presară pe deasupra paprika (boiaua) și se amestecă.
Se fierbe ciorba până când legumele și cartofii s-au pătruns bine. Se adaugă, apoi, sucul de roșii proaspăt, sau bulionul și se mai clocotește de câteva ori. Se gustă ciorba de cartofi cu afumătură și se potrivește gustul final de sărat și piperat.
Pe aceeași temăCiorba de cartofi cu afumătură se presară cât e fierbinte cu frunze de tarhon proaspete, sau se adaugă tarhonul murat in oțet.
Este o ciorbă gustoasă, acrișoară și foarte sățioasă!