Cum se face dulceață de mure, una dintre cele mai îndrăgite dulcețuri , în rândul consumatorilor?
Murele sunt printre fructele de pădure cele mai bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi dar şi în fibre şi grăsimi polinesaturate, care se găsesc în special în seminţe, iar consumul acestora este foarte benefic organismului, nu doar în stare naturală, ci și sub formă de dulceață, sau sirop.
Publicat: Joi, 08 August 2019, 08:34 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 17:09Murele sunt printre fructele de pădure cele mai bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi dar şi în fibre şi grăsimi polinesaturate, care se găsesc în special în seminţe, iar consumul acestora este foarte benefic organismului, nu doar în stare naturală, ci și sub formă de dulceață, sau sirop.
Dulceața de mure este printre cele mai îndrăgite dulcețuri, având o aromă deosebită și o culoare foarte plăcută.
Ce ne trebuie pentru rețeta Dulceață de mure
- 1 kg mure
- 750 gr zahar
- zeama de la 1/2 lămâie
Rețeta Dulceață de mure - Mod de preparare
Clătim bine murele în multe ape reci pentru a se elimina toate impuritățile, apoi le lăsăm într-o sită la scurs. După ce sunt bine scurse le punem în vasul în care vom fierbe dulceața și presărăm zahărul peste ele.
Dam vasul la frigider de pe o zi pe alta, dar din când în când mai amestecăm murele cu zahărul.
Zahărul se va topi și se va forma un sirop de o culoare tare frumoasă.
A doua zi punem vasul la foc mediu și fierbem dulceața de mure, amestecând din când in când cu o paletă de lemn și îmlăturând spuma care se formează.
Facem testul picăturii de sirop și când acesta nu va mai fi cursiv, oprim focul și punem dulceața fierbinte în borcanele sterilizate.
Cu câteva minute înainte de a opri focul, adăugăm zeama de lămâie și amestecăm ușor în vas.
Infiletăm capacele și învelim borcanele în pături, lăsându-le așa până a doua zi să se răcească lent, apoi le transferăm în cămara, etichetate frumos.
* O altă variantă de a face dulceața, este aceea în care se face mai întai un sirop din toată cantitatea de zahăr plus 200 ml apă, iar cand siropul este bine legat se adaugă murele.
Zeama de lămâie are rolul de a evita cristalizarea zahărului, după răcire și păstrarea dulceței timp îndelungat.
Citiți și rețetele: