Dulceață de nuci verzi. Rețeta tradițională a Ginei Pistol învățată de la mama sa
Una dintre cele mai apreciate dulcețuri de sezon, dar și foarte scumpă în magazine, este delicioasa Dulceață de nuci verzi. De acum știm cum putem prepara Dulceață de nuci verzi, după rețeta tradițională a Ginei Pistol învățată de la mama sa.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 23 Mai 2019, 07:59 | Actualizat: Joi, 25 Iunie 2020, 09:26Una dintre cele mai apreciate dulcețuri de sezon, dar și foarte scumpă în magazine, este delicioasa Dulceață de nuci verzi. De acum știm cum putem prepara Dulceață de nuci verzi, după rețeta tradițională a Ginei Pistol învățată de la mama sa.
Ce ne trebuie pentru rețeta Dulceață de nuci verzi:
- 1 kg nuci verzi, cântărite după curățare
- 800 g zahăr
- 500 ml apă
- zeama de la 2 lămâi
- arome: vanilie, cuișoare, scorțișoară
- 2-3 plicuri cu sare de lămâie
- multă apă pentru clătire
- 2-3 perechi de mânuși chirurgicale
Iată cum preparăm delicioasa Dulceață de nuci verzi!
Neapărat, folosiți mănuși chirurgicale, pe care le schimbați pe parcurs, în timp ce curățați nucile, pentru că aceastea pătează foarte rău.
Nucile verzi se curăță până la coaja albă, acolo unde nu mai sunt chiar amare și se adaugă imediat în apă rece în care s-a dizolvat sare de lămâie, pentru a nu oxida și pentru a elimina din gustul amar.
Pe aceeași temăSe țin în apă rece câteva ore bune, aceasta schimbându-se de două, trei ori.
Mama Ginei Pistol își amintește că, pe vremuri, bunicile și mămicile foloseau la Rețeta Dulceață de nuci verzi apă de var în loc de apă cu sare de lămâie.
Între timp se fierbe siropul din 500 ml apă și 800 g zahăr, iar când acesta capătă consistența șiropului pentru dulceață, se adaugă nucile bine scurse și eventual șterse și se fierb împreună cu siropul pentru 45-60 de minute, la foc încet, adăugând pe parcurs și zeama de lămâie și amestecând în dulceață din când în când.
Dulceața de nuci verzi se aromatizează după gust, fie cu vanilie, cuișoare sau scorțișoară. Gina Pistol preferă dulceața de nuci verzi aromatizată cu scorțișoară.
Pe aceeași temăSe pune fierbinte în borcanele sterilizate, se înfiletează capacele și se învelesc borcanele în pături, lăsându-le acolo până se răcesc definitiv.
Să vă fie de folos!