Rețetă de post. Iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată
Nu doar în varianta cu ciolan afumat sau cârnați de casă este delicioasă iahnia de fasole, ci și în varianta de post ca în rețeta noastră: Iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată.
Publicat: Miercuri, 13 Martie 2019, 10:11 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 18:52Nu doar în varianta cu ciolan afumat sau cârnați de casă este delicioasă iahnia de fasole, ci și în varianta de post ca în rețeta noastră: Iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată.
Ingrediente pentru rețeta Iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată
- 500 gr fasole albă
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 ardei roșu
- 200 gr pastă de roșii sau bulion
- 50 ml ulei
- 5-6 căței de usturoi
- 2 crenguțe de cimbru uscat
- 2 foi de dafin
- puțin busuioc uscat
- sare
- piper
Mod de preparare pentru rețeta Iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată
Se clătește bine fasolea în apă rece și se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până a doua zi. Se ține la frigider.
A doua zi se scurge apa, se clătește fasolea și se pune la fiert în apă rece cât să fie bine acoperită.
Se adaugă și un praf de bicarbonat de sodiu. Acesta ajută boabele de fasole să se pătrundă mai rapid.
Fierbem fasolea pentru 2-3 clocote în prima apă, apoi o scurgem, o clătim cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte, repetând procedeul, de 2 ori, dar fără a mai adăuga bicarbonat de sodiu.
Când boabele de fasole încep să se pătrundă, se adaugă o ceapă tocată solzișori.
O ceapă, morcovul și rădăcina de pătrunjel, se toacă în cuburi mici, sau se dau pe răzătoare și se călesc în ulei, iar când sunt bine pătrunse, se adaugă pasta de roșii sau bulionul.
Se lasă sosul de roșii să fiarbă la foc mic, până scade consistent, apoi se adaugă usturoiul curățat și răzuit, o foaie de dafin, o crenguță de cimbru și puțin busuioc și se amestecă bine totul.
Se gustă sosul și se asezonează cu sare și piper, opțional și zahăr, dacă sosul este acrișor.
În vasul cu fasole, spre final de fierbere, se adaugă ardeiul roșu tocat cuburi, o crenguță de cimbru și o foaie de dafin, pentru un plus de aromă.
Când fasolea este bine fiartă și bine scăzută, se adaugă peste sosul de roșii.
Se mai fierb împreună maxim 10 minute, timp în care se potrivește gustul de sare, eventual piper, apoi se stinge focul și se adaugă pătrunjelul tocat.
Se servește delicioasa iahnie de fasole ușor picantă și foarte aromată, caldă, alături de murăturile preferate.
Să vă fie de folos!
Puteți încerca și rețeta Iahnie de fasole roșie servită cu crochete de pâine tartinate cu usturoi!