PAȘTE 2018. Cozonac fără frământare, cu nucă și cacao, o rețetă delicioasă și foarte ușor de făcut
Crezi că n-ai nicio șansă să faci un cozonac ca la mama acasă, așa că dai fuga la supermarket sau la patiserie ca să cumperi unul? Ei bine, există o rețetă de cozonac extrem de simplă și de practică și care nu necesită frământare.
Publicat: Miercuri, 28 Martie 2018, 11:05 | Actualizat: Vineri, 30 Octombrie 2020, 17:49Paștele se apropie cu pași repezi, iar tu crezi că n-ai nicio șansă să faci un cozonac ca la mama acasă, așa că dai fuga la supermarket sau la patiserie ca să cumperi unul? Ei bine, există o rețetă de cozonac extrem de simplă și de practică și care nu necesită frământare.
INGREDIENTE PENTRU ALUAT:
- 1 kg faina
- 600 ml lapte cald
- 250 g zahar
- un pachet unt
- 2 pliculete drojdie uscata
- 6 galbenusuri
- 200 g stafide
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita esenta de rom
- coaja unei portocale+coaja unei lamai
- 1/2 lingurita sare
INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA:
- 6 albusuri
- 600 g nuca macinata
- 4 linguri cacao
- 200 g zahar pudra
MOD DE PREPARARE:
Pregătirea aluatulului de cozonac:
1. Se dizolva drojdia in laptele caldut, cu 2 linguri de zahar. Se lasă sa se odihneasca pentru 20 de minute. Dupa ce drojdia se activeaza (se umfla la suprafata), se adauga restul de zahar, aromele, untul topit si sarea.
2. Se încorporeaza apoi,treptat, faina cernuta, stafidele si se framanta aproximativ cinci minute, pana se obtine un aluat omogen si elastic. Se pune aluatul intr-un recipient incapator, la frigider peste noapte sau maxim 24 de ore.
3. Se scoate aluatul de la frigider cu 30-50 minute inainte de a lucra cu el.
Pregătirea umpluturii:
1. Se bat albusurile spumă, pana ce devin pufoase. Apoi se încorporează nuca macinată, cacaua si zaharul pudra.
2. Se împarte aluatul in 4 parti egale. Pe blatul bine uns cu ulei, se intind două dintre bucati in dreptunghiuri si se ung cu 1/2 din compozitie. Se ruleaza fiecare bucata de aluat, apoi se impletesc intre ele.
3. Se unesc capetele cozonacului si se pune intr-o tava unsa cu ulei sau unt. Se procedeaza, la fel si cu celelalte 2 bucati de aluat ramas. Se ung cozonacii cu un galbenus combinat cu 2 linguri de lapte,apoi se lasă la crescut,cam o oră,până ce își dublează volumul. Apoi se ung din nou cu amestecul de galbenus, se presara cu zahar si se dau la cuptor 40-45 de minute, la 170 de grade, sau pana cand cozonacul trece testul scobitorii.
Credit foto: cookandplay.ro