Antena

Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao

Cozonacul este un desert tradițional care definește sărbătorile de iarnă în casele românilor. Gustul său bogat și aroma de unt, vanilie și umplutură de nucă sau rahat transformă acest preparat într-un simbol al Crăciunului.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 06 Decembrie 2024, 18:11 | Actualizat: Vineri, 06 Decembrie 2024, 18:14
Cozonacul este un desert tradițional care definește sărbătorile de iarnă în casele românilor. Gustul său bogat și aroma de unt, vanilie și umplutură de nucă sau rahat transformă acest preparat într-un simbol al Crăciunului.
shutterstock

Pregătirea cozonacului poate părea o provocare, dar cu rețeta potrivită și câteva trucuri, vei obține un cozonac pufos și delicios, perfect pentru masa festivă. În acest articol, vei descoperi pas cu pas cum să prepari cel mai bun cozonac cu nucă, rahat și cacao.

Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao

Pregătirea cozonacului este mai mult decât o rețetă, este o tradiție care aduce familia împreună. Mirosul dulce de cozonac proaspăt copt transformă orice casă într-un loc cald și primitor.

Ingrediente pentru 2 cozonaci mari

Pentru aluat:

Pentru umplutură:

Pe aceeași temă

Cum prepari cozonacul pas cu pas

Aluatul este elementul esențial al unui cozonac reușit. Pentru a obține un aluat pufos, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Pentru activarea drojdiei: Într-un bol mic, amestecă drojdia cu 1 lingură de zahăr, 2 linguri de lapte călduț și 1 lingură de făină. Lasă amestecul să stea într-un loc cald timp de 10-15 minute, până când devine spumos.

Recomandari A1

Pentru pregătirea compoziției lichide ai nevoie de un bol mare. Bate gălbenușurile cu zahărul până când devin o cremă deschisă la culoare.

Adaugă laptele călduț, coaja rasă de lămâie și portocală, esențele de rom și vanilie, precum și un praf de sare.

Pentru formarea aluatului încorporează drojdia activată în compoziția lichidă. Adaugă treptat făina, amestecând ușor la început și frământând ulterior, până când obții un aluat omogen.
Începe să încorporezi untul topit și uleiul, frământând energic timp de 15-20 de minute. Aluatul trebuie să devină elastic, moale și să nu se mai lipească de mâini sau de vas.

Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald, ferit de curenți de aer, timp de 1-2 ore, până când își dublează volumul.

Cum obții umplutura de nucă

Umplutura de nucă, cacao și rahat este cea care transformă cozonacul într-un desert special.

Într-un bol, amestecă nuca măcinată cu zahărul și cacao. Adaugă laptele cald și esența de rom, amestecând până când obții o pastă densă și ușor tartinabilă.

Taie rahatul în cubulețe mici și pudrează-le cu puțină făină, pentru a preveni lipirea.

Cum asamblezi cozonacul

După ce aluatul a dospit, urmează etapa de asamblare. Împarte aluatul în două bucăți egale (pentru doi cozonaci). Fiecare bucată se întinde pe un blat uns cu ulei, sub formă de dreptunghi, cu grosimea de aproximativ 1 cm.

Întinde uniform jumătate din crema de nucă și cacao peste fiecare foaie de aluat. Presară deasupra jumătate din cubulețele de rahat.

Rulează fiecare foaie strâns, pornind de la latura mai lungă. Poți împleti două rulouri pentru un cozonac mai spectaculos sau le poți păstra simple.

Pe aceeași temă

Pune rulourile sau împletiturile în tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt. Acoperă tăvile și lasă cozonacii să dospească din nou timp de 30-40 de minute.

Cozonacii trebuie coaceți cu grijă pentru a rămâne pufosi și bine făcuți. Înainte de a-i pune la cuptor, unge cozonacii cu ou bătut pentru a obține o crustă lucioasă. Poți presăra zahăr tos sau migdale feliate pentru decor.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Coace cozonacii timp de 35-40 de minute. După primele 20 de minute, dacă observi că se rumenesc prea repede, acoperă-i cu o folie de aluminiu.

Pentru a verifica dacă sunt gata, înfige o scobitoare în mijloc. Dacă iese curată, cozonacul este copt. Scoate cozonacii din tăvi imediat după coacere și așază-i pe un grătar pentru a se răci complet.

Whatsapp LinkedIn
cozonac reteta truc craciun
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Situații-limită și investigații periculoase în sezonul 2 Hidden Assets. Vezi acțiunea în AntenaPLAY!
Stirile zilei Momentul în care Armando şi Mihai au murit în accidentul din Ploieşti. Ar fi luat parte la o cursă ilegală
Videoclipul zilei
Citește și
Cât a ajuns să coste un cozonac la finalul lui 2024. Prețurile nu sunt pentru toate buzunarele
Cât costă cozonacul Dubai în cofetării, cu o lună înainte de Sărbătorile de iarnă. Și prețul...
Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare
Ce a putut să descopere o femeie din București în cozonacul cumpărat din supermarket. A scos imediat...
Video recomandate
Video
Citește și
Horoscopul zilei de 11 decembrie 2024. Săgetătorii își găsesc sufletul pereche. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine.ro
Cântărețul Mert Demir a primit un premiu important pentru cariera sa. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Partea penală a afacerii cu victime din accidente: avocatul Ionuț Jercan a deschis proces și a încasat 85.000 de... Libertatea.ro
22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
David Popovici, reacție în urma unei postări despre presupusa lui susținere pentru Călin Georgescu. Declarația... Elle
Aproape 700 de blocuri din București rămân fără apă caldă și căldură zile la rând. Ce sectoare sunt afectate Spynews.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție BZI
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare HelloTaste.ro
Orașul de cinci minute: Imagini impresionante din cartierul revoluționar al Danemarcei, unde totul este la doi... Antena3.ro
Avertismentul FBI pentru utilizatorii iPhone și Android. De ce trebuie să se schimbe urgent aplicațiile Facebook... useit
Horoscopul zilei de 11 decembrie 2024. Săgetătorii își găsesc sufletul pereche. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Noul Parlament. Cine sunt traseiștii, „iepurii” și vedetele consolate cu un fotoliu în Casa Poporului Jurnalul
Prietenie fără margini! Un ucrainean a fost salvat de pisica sa, după ce a stat timp de 8 zile blocat în munți Kudika
Cum să menții Crăciunița înflorită toată iarnă. Ce să presari în pământul din ghiveci din când în când... Playtech
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano Redactia.ro
Bani mai mulţi pentru 6 milioane de români, din ianuarie. Cum stăm la venituri în comparaţie cu Ungaria şi Polonia Observator
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: prin ce se deosebesc cele două afecțiuni MediCOOL
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Ninge sau nu de Crăciun în București? Meteorologii Accuweather au modificat prognoza Gandul
Mega-scandal pentru copii și… ÎNREGISTRARE BOMBĂ! Adriana Bahmuțeanu și-a ieșit din minți! ”I-ați... CanCan
Prima răceală a bebelușului: ce să faci și ce să nu faci DeParinti
Beyoncé și fiica ei au atras toate privirile pe covorul roșu la premiera filmului „Mufasa: The Lion King”.... ZUTV
Luna Rece din 2024. Când va avea loc ultima Lună Plină din acest an UseIT
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Hello Taste