Rețete pentru masa de Crăciun. Piftie de porc, rețetă tradițională, din străbuni
Nelipsită de pe masa sărbătorilor de iană și nu numai, delicioasa piftie de porc, este mult mai gustoasă preparată în casă, după rețeta veche din stăbuni.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 19 Decembrie 2019, 09:31 | Actualizat: Joi, 19 Decembrie 2019, 21:34Chiar dacă necesită un timp mai îndelungat pentru preparare, piftia de porc preparată în casă, va fi mult mai gustoasă și mai sănătoasă și merită tot efortul și toată așteptarea.
Iată ce ne trebuie pentru a prepara Piftie de porc, rețeta tradițională:
- 1 picior de porc
- 1/4 căpățână de porc, cu ureche
- 1 coadă de porc
- 1 ceapă mare
- 2-3 morcovi
- 2 căpățâni de usturoi
- sare, dupa gust
- piper alb
- 3 l apă rece
Cum se prepară Piftie de porc, rețetă tradițională?
Se spală foarte bine carnea de porc și se pune la fiert, într-un vas încapator, în apă rece, la foc mediu, pentru început.
Se înlătură foarte bine spuma și se șterge și vasul pe margini, acolo unde se depune spumă, pentru a nu tulbura lichidul.
După ce se înlătură toată spuma, se reduce intensitatea focului la minim, de adaugă puțină sare și se lasă la fiert câteva ore bune, până se pătrunde carnea. Se adaugă ceapa curățată și tăiată în patru și morcovii întregi și se mai lasă carnea la fiert până cade singură de pe os.
Din aceeași categorie de Rețete pentru masa de Crăciun, mai vedeți și:
- Rețeta Tobă de porc tradițională
- Două Rețete de Caltaboși tradiționali din două regiuni ale țării
- Rețeta tradițională Lebăr de casă
De obicei, se lasă carnea în supă până a doua zi, așa se verifică dacă se încheagă piftia. Dar se poate prepara foarte bine și în aceeași zi.
Apoi se strecoară carnea și se păstrează într-un vas acoperit. Se scpt oasele și legumele din lichid și se lasă să se tempereze lichidul ușor, apoi se adaugă în el usturoiul curățat și pisat.
Se lasă usturoiul în lichid 30-40 de minute, timp în care se gustă lichidul și se asezonează cu sare și piper.
Se porționează carnea și se pune în vase de yena, sau boluri și se toarnă lichidul strecurat, peste ea. Se pot adăuga și rondele de morcovi.
Vasele cu piftie se dau la rece de pe o zi pe alta, apoi, cu un șervețel de hârtie absorbant, aplicat deasupra piftiei, se înlătură grăsimea formată.
Delicioasa piftie de porc se răstoarnă pe platouri și poate porționa în cuburi.
Spor și poftă bună!