De Sfântul Dumitru se pune varză la murat! Cea mai bună rețetă de varză acră la butoi
Sfantul dumitru reteta de varza murata. Ce mai buna reteta a gospodinelor din Banat.
Publicat: Vineri, 26 Octombrie 2018, 12:10 | Actualizat: Duminica, 22 Noiembrie 2020, 16:10Sfântul Dumitru rețete. De Sfântul Dumitru, prăznuit în calendarul creștin ortodox pe 26 octombrie 2018, gospodinele din România păstrează cea mai veche tradiție: aceea de a pune varza la murat, în butoi, pentru iarnă. Dacă vreți să știți caare este cea mai bună rețetă de varză acră, puteți s-o încercați cu încredere pe cea recomandată de noi, specifică gospodinelor din Banat.
Sfântul Dumitru rețete tradiții. Varza murată la butoi sau varza acră este nelipsită din alimentația românilor și din butoaiele gospodinelor care se pregătesc să-și încheie cu succes activitățile culinare pentru sezonul de iarnă, adică seria borcanelor de murături așezate cu grijă în cămară!
De Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, se pune varza la acrit în butoaie. Cum pui varză la murat după cea mai bună rețetă? Te învățăm noi! Iată care sunt pașii de urmat pentru varză murată rapid și gustos, după rețeta gospodinelor din Banat.
Sfântul Dumitru rețetă varză murată. Varză acră la butoi ca în Banat
1. În primul rând, pentru ca varza să fie corespunzătoare pentru murat și să nu se înmoaie, trebuie aleasă cu grijă. Adică verzele se aleg după subțirimea foilor, care, nu trebuie să fie mai mari de-o palmă.
2. Verzele alese pentru murat se spală bine, se scobesc de cotor și li se pune o lingură de sare în vârf, după care se așează în butoi. Așezarea verzei la murat în butoi are și un skepsis: se pune un rând de varză, un rând de sare grunjoasă.
Pentru că este o rețetă de varză murată specific bănățeană, în această parte a României, gospodinele mai aleg să adauge printre verze și foi gata tocate, numai bune de călit la iarnă.
3. După ce butoiul s-a umplut cu varză, se adaugă: hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeama, piper și cimbru.
4. După ce ați încheiat acest proces din rețeta de varză acră la butoi, se acoperă totul și se lasă trei zile fără apă, ca varza să se ”așesze” bine. Apa se toarnă în butoiul cu varză după trei zile și se pitrocește ( se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun) tot o dată la trei zilei, până se acrește.
5. Varza pusă la murat de Sfântul Dumitru trebuie menținută permanent în saramură, motiv pentru care, deasupra, se mai așează teascuri, peste care se pune o greutate (de obicei o piatră). În funcție de locul în care este așezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varza acră astfel, după cea mai bună rețetă bănățană de varză murată ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună!
Sursa rețetă și foto: opiniatimisoarei.ro