Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Diverse murături pentru iarnă. Idei de rețete cu murături

Vine toamna, se apropie periada in care se pun muraturi pentru iarna asa ca ne-am gandit sa va propunem cateva retete de muraturi.

Vine toamna, se apropie periada în care se pun murături pentru iarnă așa că ne-am gândit să vă propunem câteva rețete de murături.

Reguli generale

usturoiul – care are proprietatea de a distruge unii microbi și care conține uleiuri eterice care vor aromatiză și ele preparatul

boabele de muștar – care au rorul de a împiedică formarea mucegaiului la suprafață murăturilor

hreanul – care are rolul de a întări murăturile

soluție de sare - apă în proporție de 20 de grame de sare la un litru de apă, cantitate care poate să varieze în funcție de mărimea legumelor care se pregătesc prin murare. Putem folosi și lingură la cântărit. În acest caz ar veni două linguri rase de sare la un litru de apă sau o lingură cu vârf de sare. Atenție! La murături NU se folosește sare iodata ci sare mare, brută, grunjoasă!

Castraveți murați

Ingrediente:

5 kilograme catraveţi usturoi– în total aveţi nevoie de aproximativ 3 căpăţâni. Puneţi cam câte 2-3 căţei la borcan. Opţional puteţi pune şi câte 1-2 bucăţi de ceapă tăiată în sferturi. Adăugați și 5 rădăcini de hrean 1 litru de oţet 3 litri de apă 3 linguri de sare 6 linguri de zahăr 10 frunze de dafin 2 linguri de piper negru boabe 11 linguriţe de muştar boabe 3 fire de mărar uscat

Mod de preparare:

Castraveţii şi borcanele se spală foarte bine în mai multe rânduri de apă. În fiecare borcan se pun câteva fire de mărar uscat, apoi aranjaţi cât mai eficient castraveţii, puneţi usturoiul, scuturaţi bine să se aşeze. În cazul în care aveţi castraveţi diferiţi ca mărime, cei mai mari se pun pe fundul borcanului, iar cei mai mici la urmă pentru a completa goluri cât mai eficient. După ce aţi completat borcanele cu castraveţi, puneţi hreanul – fiecare rădăcină o curăţaţi şi tăiaţi în 4 – 5 bucăţi pe lung.

La fiecare borcan puneţi câte 2 bucăţi de hrean din cele pregătite. Puneţi deasupra câteva fire de mărar uscat şi câte 1 linguriţă de boabe de muştar. Pregătiţi saramura din oţet, apă, sare, zahăr, frunze de dafin şi piperul negru boabe şi o puneţi la fiert într-o oală mai mare. Când începe să fiarbă, o lăsaţi să dea câteva clocote şi o turnaţi în borcane şi le închideţi cu capace. Borcanele le puneţi la dustulit, într-o cratiţă mare cu apă în care aţi aşezat pe fund ziare vechi sau cârpe ca să nu crape borcanele.

Din momentul în care începe să fiarbă apa din cratiţă mai lăsaţi borcanele încă 15 minute, până ce castraveţii îşi schimbă culoarea, din verde deschis în verde maroniu. Fiecare borcan îl scoateţi din apă şi verificaţi să fie capsat bine. Le întoarceţi cu fundul în sus pe un prosop şi lăsaţi să se răcească

Varză murată

Ingrediente:

25 de căpăţâni de varzăm avem nevoie de

20 crengi de mărar uscat

10 rădăcini de hrean

10 legături de cimbru uscat

4-5 pumni boabe de porumb

sare cam 1,5 kg grunjoasă

1 pahar piper boabe

3-4 gutui galbene

Mod de preparare:

Verzele se curăţă de primele foi şi se scobesc în zona cotorului, apoi se îndeasă bine în butoiul de lemn, cu scobitura în sus. Se pune sare pe fiecare varză, iar în butoi, printre ele se mai pun rădăcini de hrean, mărar, porumb, cimbru, piper şi felii tari de gutuie. Se pune un alt strat de verze şi se continuă procedura până se umple butoiul. Ultimul strat trebuie să fie de sare şi nu de varză. Apoi se potriveşte capacul şi se apasă cu o greutate, ca să îşi lase varza apa mai repede. Se acoperă butoiul cu o cârpă curată şi se lasă aşa o zi şi o noapte, fără să se umble la el. Dacă după acest interval varza nu a lăsat apă cât să o acopere, se mai adaugă apă fiartă şi răcită, suficientă cât să acopere compoziţia. După o săptămână, se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama de varză şi se toarnă înapoi în butoi, pe deasupra. O dată pe săptămână se mai trage zeamă, se scoate şi se toarnă la loc, de mai multe ori la rând, zeama din butoi, până când varza s-a acrit de tot. Apoi zeama se trage la un interval de 10-20 de zile, în funcţie de cât de cald sau frig este afară. După 3 săptămâni de când a fost pusă la butoi, varza murată din butoi ar trebui să fie bună.

Surse: lecturisiarome.ro, adevarul.ro

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro