Beagle, cel mai sociabil câine: îngrijire și trăsături de personalitate
Beagle-ul, una dintre cele mai sociabile rase de câini, promite să fie cel mai jucăuș membru al familiei. Iată ce trebuie să știi despre această rasă de câini.
Publicat: Joi, 11 Iulie 2019, 14:29 | Actualizat: Joi, 11 Iulie 2019, 14:43Beagle-ul, una dintre cele mai sociabile rase de câini, promite să fie cel mai jucăuș membru al familiei. Iată ce trebuie să știi despre această rasă de câini.
Atunci când îți dorești un nou membru al familiei, un câine poate aduce bucurie atât celor mici, cât și celor mari. Cunoscut ca fiind unul dintre cei mai sociabili și prietenoși câini, câinele din rasa Beagle este foarte drăgăstos. E un cățel haios, iar inteligența lui iese imediat în evidență.
Tot ce trebuie să știi despre rasa Beagle
Origine
Originile Beagle-ului pot fi urmărite începând cu jumătatea secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, câini asemănători Beagle-ului pe care îl știm astăzi erau folosiți pentru vânarea iepurilor încă din secolul al XIV-lea. Originea numelui „beagle” este, de asemenea, pierdută în istorie. Unii consideră că acesta ar proveni de la cuvântul din engleza veche „begele” sau de la cuvântul celtic „beag”, ambele însemnând mic. Rasa Beagle este una dintre cele mai vechi rase și una dintre rasele care reproduc cel mai fidel înfățișarea câinilor de vânătoare inițiali. Rasa a apărut și s-a format în insulele britanice și se crede că este rezultatul încrucișării dintre Harrier și alți câini de vânătoare.
Personalitate
Câinii din rasa Beagle au un temperament liniștit, fiind crescuți să trăiască în haită. Ei se înțeleg bine cu majoritatea celorlalți câini. Iubesc copiii, însă trebuie să intre în contact și cu pisicile la o vârstă fragedă pentru a dezvolta relații bune cu acestea. Beagle este un bun câine de pază, care tinde să latre la orice este neobișnuit.
Pentru că Beagle-ul este un copoi de talie mică, adică un câine de vânătoare, te vei distra deseori privindu-l cum încearcă să își exerseze abilitățile native de a depista mirosuri și de a găsi anumite obiecte. Din această cauză o să-ți fie greu să ascunzi mâncarea de el. Totodată, acest instinct de urmărire și curiozitatea lui excesivă îți impun să-l porți mai mult în lesă atunci când îl scoți afară, la joacă.
Rasa este una blândă, plină de viață și curioasă. Acești câini pur și simplu iubesc pe toată lumea. Sociabili, curajoși și inteligenți, sunt considerați niște câini calmi și iubitori. Ei sunt excelenți pentru copii și în general buni cu alte rase de câini. Prietenos și afectuos, coada lui este în permanență pendulare. Nu este un câine agresiv, dar cu lătratul lui prelung, își va alerta cu siguranță stăpânul de prezența eventualilor intruși. Beagle-ul este consecvent și vigilent, nimic nu-i scapă.
Aspect
Beagle-ii sunt câini de vânătoare de talie mică, cu părul scurt și cu urechi lungi, blegi, purtate pe lângă cap. Coloritul blănii este o combinație de cafeniu, negru și alb. Blana este netedă, lipită pe lângă corp, rezistentă și de lungime medie.
Beagle-ul seamănă foarte bine cu English Foxhound mai mic. Capul lui este lat și aproape rotund, iar botul este pătrățos, cu linii drepte. Nasul negru prezintă nările bine dezvoltate care-i conferă un simț al mirosului infailibil. Labele sunt rotunde și puternice. Ca la majoritatea câinilor de vânătoare, ochii căprui ai Beagle-ului sunt blajini și stăruitori. Coada lui are o mobilitate crescută și niciodată nu este purtată răsucită pe spate.
Beagle-ul adult poate atinge o greutate de 10-11 kg la mascul și de 9-10 kg la femelă și o înălțime de circa 36-41 cm la mascul și de 33-38 cm la femelă.
Hrană
Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.
Beagle-ul nu este un câine cu foarte mari pretenții, dar asta nu înseamnă că poate fi mulțumit cu mâncare de proastă calitate. Poate fi hrănit atât cu mâncare uscată, cât și cu conserve sau preparate mai speciale.
Beagle-ul trebuie să mănânce o dată, maximum două ori pe zi, asta mai ales datorită faptului că are o clară tendință către îngrășare. Tocmai de aceea, cantitatea de mâncare, ca și conținutul nutritiv al acesteia, trebuie atent supravegheate. Apa trebuie schimbată zilnic și lăsată la discreție pentru a-și potoli setea când simte nevoia.
Exerciții
Câinele din rasa Beagle are nevoie de multă mișcare, aproximativ două ore pe zi sau mai mult. Din cauza puternicului său instinct de vânător, nu trebuie lăsat liber înainte de a fi foarte bine dresat să se întoarcă la semnal, altfel nu-l poți lăsa decât într-o zonă împrejmuită. O modalitate de a-ți menține câinele în bună formă ar fi să-l lași să-și exercite talentele naturale la adulmecat. Concursurile în teren pentru căței sunt de asemenea populare printre unii proprietarii de Beagle.
Îngrijire
Este o rasă ușor de întreținut, care necesită un periaj rapid o dată pe săptămână pentru îndepărtarea părului mort și năpârlit. O mică problemă ar fi că Beagle adoră să se tăvălească prin materiale urât mirositoare. Din fericire sunt ușor de îmbăiat. Urechile trebuie verificate în mod regulat pentru a te asigura că sunt curate și nu apar infecții.
Dresaj
E un câine încăpățânat care va executa cu plăcere doar comenzile „prinde”, „găsește” și „sapă”. Cu toate acestea, nu e bine să te dai bătut. Un Beagle răsfățat și neascultător te va pune în niște situații destul de tensionate. Nu te gândi să îl înveți cu bătaia sau cu pedepse aspre, cum ar fi închiderea lui într-o altă cameră. E un câine foarte orgolios și ambiția lui se va răsfrânge asupra ta prin mici răzbunări de lungă durată. Îl poți domoli prin puterea exemplului, arătându-i cu răbdare ce e bine și oferindu-i recompense. Cu toate acestea, este bine să nu renunți la lesă.
Citește și:
Ce nu știai despre bichonul maltez. Ingrijire și temperament
Cât trebuie să mănânce câinele tău, în funcție de greutatea sa
Îngrijirea câinilor pe timp de caniculă. Cum îi protejezi de temperaturile ridicate
Sursă foto : pexels.com