Antena

12 soluții pentru a obține răcoare în casă fără a utiliza aer condiționat

Căldura toropitoare a verii a pătruns și în case și trebuie să găsești o soluție să răcorești întreaga locuință. Iată câteva sfaturi despre cum să obții răcoarea în apartamentul sau casa ta.

Publicat: Joi, 27 Iunie 2019, 14:50 | Actualizat: Joi, 27 Iunie 2019, 14:58
Galerie de imagini
Căldura toropitoare a verii a pătruns și în case și trebuie să găsești o soluție să răcorești întreaga locuință. Iată câteva sfaturi despre cum să obții răcoarea în apartamentul sau casa ta.

Căldura toropitoare a verii a pătruns și în case și trebuie să găsești o soluție să răcorești întreaga locuință. Iată câteva sfaturi despre cum să obții răcoarea în apartamentul sau casa ta.

Cu toții ne bucurăm de vară până când ajungem să trăim zilele acelea imposibil de călduroase cu temperaturi extreme și aer irespirabil. Astfel, încercăm să răcorim casa sau apartamentul, căutând cât mai multe mijloace.

Cum trece de 30 de grade Celsius temperatura, începe deja să se simtă un disconfort în casă. De cele mai multe ori suntem tentați să pornim aerul condiționat atât în mașină, cât și în apartament. Când acesta ne cauzează probleme de sănătate, încercăm să răcorim încăperile în care stăm și altfel. Iată câteva soluții pentru a obține răcoare în casă.

12 soluții pentru a obține răcoare în casă

1.Soluții de răcire a camerei - Umbrirea ferestrelor

Deasupra ferestrelor se pot monta copertine retractabile din pânză. De asemenea, se pot monta pergole fixe din lemn pe orientarea sud, perpendiculare pe fațadă, calculate să umbrească ferestrele în timpul verii. O altă idee bună este montarea rulourilor deasupra ferestrelor. Cel mai bine este să se monteze de la început, deasupra ferestrelor, dar se pot monta și ulterior, în fața lor, in partea de sus. E o soluție eficientă, destul de costisitoare, dar în momentul în care sunt trase camera devine întunecoasă.

2. Soluții de răcire a camerei -Controlul umidității aerului

In zilele de canicula, umiditatea relativa a aerului în locuințele dintr-un oraș aglomerat poate să ajungă la 70%. La această umiditate, se ajunge la valoarea de 80 a indicelui de confort termic la temperatura de 29,1 grade. Dacă însă calculam aceeași valoare de 80 la o umiditate de 40%, o vom regăsi la o temperatură de 32,7 grade Celsius.

Prin urmare, e suficient să micșorați umiditatea aerului de la 70% la 40% și deja senzația de confort se instalează, iar aceasta e echivalentă cu scăderea cu 3,6 grade a temperaturii. Umiditatea interioară vine și din exterior, dar crește destul de mult și de la folosirea dușului, de la gătit sau uscarea rufelor.

3. Soluții de răcire a camerei - Aerisirea noaptea

Temperatura de confort în interior este de 25-26 de grade pe perioada verii. În mod normal, la casele cu inerție termică mare construite din cărămidă și beton sau la blocuri, va fi de mare ajutor dacă se aerisește foarte bine întreaga locuință. Este recomandat ca această soluție să fie combinată cu prima soluție, de umbrire a ferestrelor.

4. Soluții de răcire a camerei - Contează și temperatura corpului, nu doar a casei

Dacă oamenii puteau supraviețuii fără aer condiționat în trecut, la fel o putem face și noi. Aplicarea unei pânze reci în zonele unde se simte mai puternic pulsul, cum ar fi gâtul şi încheieturile mâinii, este una din cele mai bune metode de scădere a temperaturii corpului. Alegeţi lenjerie de pat din bumbac şi păstraţi un vas cu apă rece aproape pentru a vă putea scufunda picioarele dacă vă este cald în mijlocul nopţii.

5. Soluții de răcire a camerei - Fără lămpi incandescente

Becurile cu incandescenţă pierd aproximativ 90% din energia lor producând căldura, aşa că este un motiv bun pentru a renunţa la ele. Înlocuirea lor va face diferenţa atunci când vine vorba de temperatură, dar şi când vorbim de factura electrică.

6. Soluții de răcire a camerei - Folosirea pernelor din spumă

Alegeţi să investiţi în pernele din spumă umplute cu apă. Pentru picioare, umpleţi o sticlă de apă şi puneţi-o în congelator înainte de a o pune la picioarele patului. Poate suna ciudat, dar umezirea uşoară a cearşafurilor sau păstrarea acestora pentru câteva ore în congelator vă va ajuta să menţineţi senzaţia de răcoare.

7. Soluții de răcire a camerei - Folosirea unui ventilator

Un ventilator poate aduce briza răcoroasă în casă. Umpleţi un vas cu gheaţă şi poziţionaţi-l în faţa ventilatorului, astfel încât aerul să fie suflat în acea direcţie.

8. Soluții de răcire a camerei - Izolația termică

O casă bine izolată termic va fi mai răcoroasă vara și mai călduroasă iarna, prin componenta de transfer termic prin convecție. Casa care are izolație termică și sub placa de la parter, spre sol, va pierde mai puțină căldură iarna, dar va primi și mai puțină răcoare din pământ vara. Dacă aveți camere amplasate la demisol, nu au nevoie de aer condiționat pentru că primesc răcoare din pământ.

9. Soluții de răcire a camerei - Bariera contra radiaților

Pentru mansarde, se pot monta între vata minerală și placa de gips carton o folie de aluminiu, care joacă rol atât de barieră contra vaporilor, cât și de barieră contra radiaților solare. Căldura de la soare se transmite atât prin convecție, cât și prin radiație.

10. Soluții de răcire a camerei - Răcirea prin tavan și pereți

Răcirea prin tavan sau pereți poate fi o soluție costisitoare, dar eficientă. Răcirea se face prin suprafețe mari radiante, care permit diferențe mici de temperatură față de aerul din cameră și astfel oferă un confort termic deosebit. De asemenea, trebuie combinată cu soluția de dezumidificare și cu umbrirea ferestrelor.

11. Soluții de răcire a camerei - Căldura de la electrocasnice și activitățile din casă

Este indicat să opriți sau chiar să scoateți din priză electrocasnicele care nu vă folosesc în momentele mai călduroase ale zilei și care degajă căldură (televizor, calculator, etc). Încerca-ți să folosiți cuptorul sau plita doar dimineața sau seara. Spălatul vaselor sau folosirea dușului de asemenea degajă căldură.

12. Soluții de răcire a camerei - Păstraţi ferestrele închise pe timpul zilei

Până la 30% din căldura nedorită intră de afară. Păstrând ferestrele închise şi folosind draperii sau jaluzele, puteţi economisi până la 7% la facturi. Ferestrele pot fi deschise noaptea, când temperatura de afară este ceva mai scăzută.

Citește și:

Cum să ai un apartament modern și luminos

Decorează-ți locuința fără să apelezi la un designer

Sursă foto : pinterest.com
Whatsapp LinkedIn
solutii racire camera racire racorire pe canicula fara aer conditionat racoare in casa fara aer conditionat aer conditionat
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Filmul SF The Pod Generation, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale, e disponibil acum în AntenaPLAY. Descoperă povestea fascinantă a comediei romantice.
Stirile zilei Românul care şi-a cumpărat avion spune cum îl va transforma în restaurant: "Va fi la 2 metri înălţime". Când va fi luată prima masă în aeronavă
Video recomandate
Video
Citește și
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun... Ziare.com
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă HelloTaste.ro
Cozonac fără frământare pentru masa de Paște. Rețeta salvatoare pentru gospodinele aflate în criză de timp Antena3.ro
Anunțul lui Mark Zuckerberg care a dus la o pierdere de 200 de miliarde de dolari. Ce a dezvăluit CEO-ul Meta useit
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Incendiu la un bloc în Pipera. De la ce a pornit focul Wall-Street
Cum ne pregătim pentru Sărbătoarea Sfântă a Paștelui? Tradiții și obiceiuri ortodoxe Kudika
Zodiile născute pentru a înota în bani. Au un noroc fantastic, toţi cei din jur se miră de cât de bine le merge Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA: "Noi nu avem aşa ceva" Observator
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele MediCOOL
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
Elixirul care îți CURĂȚĂ corpul la un preț derizoriu. Oricine și-l poate permite! Gandul
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile... CanCan
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor DeParinti
Billie Eilish a fost fotografiată alături de Alex Wolff. Cei doi s-au îmbrățișat în timpul unei plimbări prin... ZUTV
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Boala de care suferea nepotul lui Tzancă Uraganu. Lucas s-a stins din viață la doar opt ani, după o luptă grea
Avertisment ANPC. Ce alimente recomandă să nu achiziționăm de 1 mai
Mireasa, sezon 9. Tatăl lui Albert i-a dat un sfat fiului în legătură cu Ionela. Ce a spus domnul Teodor după cele întâmplate
Slujbe de Paște 2024. Programul slujbelor în fiecare zi din Săptămâna Luminată
De ce lipsește Gabriela Cristea de la Mireasa, Capriciile Iubirii. Simona Gherghe a moderat emisiunea în locul colegei sale
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cu ce probleme de sănătate se confruntă Florin Piersic. Actorul a ajuns de pe scenă direct pe masa de operație
Doamna Gicuța s-a calificat în finala sezonului 16 iUmor Delia: „Sunteți o apariție. Ați fost de poveste!”
Rugăciune puternică pentru Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor. Ce trebuie să rostești pentru sănătate și pace în casă
Rugăciune puternică pentru Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciunea care se rostește în ziua răstignirii Mântuitorului
Mai multe