Antena

Calendar ortodox 11 aprilie. Sărbătoare mare de cruce roșie! Ce sfânt e prăznuit

Calendar ortodox 11 aprilie 2019. Sărbătoare mare de cruce roșie în calendarul creștin ortodox al zilei de 11 aprilie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ierah Calinic de la Cernica. Ce nu ai voie să faci!

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 11 Aprilie 2019, 08:04 | Actualizat: Joi, 11 Aprilie 2019, 08:06
Galerie de imagini
calendar ortodox 11 aprilie 2019. sfantul calinic de la cernica

Calendar ortodox 11 aprilie 2019. Sărbătoare mare de cruce roșie în calendarul creștin ortodox al zilei de 11 aprilie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ierah Calinic de la Cernica. Ce nu ai voie să faci!

În Postul Paștelui 2019, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Calinic de la Cernica. Acesta s-a născut în București la data de 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani a ajuns la mănăstirea Cernica din apropierea Bucureștilor.

Pe aceeași temă

La cererea duhovnicului sau, pe data de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic. La mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și staret timp de 31 de ani. Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Ramnicului. Acesta episcopie funcționa la Craiova și fusese mutată în urmă incendiului din 1847. Recladind catedrală episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868, scrie crestinortodox.ro.

Conform cu mărturiile contemporanilor săi, Sfântul Calinic a fost binecuvântat cu darul dumnezeiesc al facerii de minuni: exorcizări, tămăduiri și altele.

Printre realizările sale de seamă se număra și Mănăstirea Frasinei, locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o borna: "Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor". Această borna a fost scoasă în perioadă comunistă, păstrându-se acum în mânăstire.

De asemenea, Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Râmnic. La acesta tipografie a tipărit cărți de cult și multe dintre lucrările sale. Pe la 1850-1880, tipărea așa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Ramnicul "capitală tipografilor". A fost îngropat, după dorință să, la Mănăstirea Cernica, în tindă Bisericii "Sfântul Gheorghe“.

Sfântul Calinic de la Cernica a murit pe 11 aprilie 1868. A fost înmormântat două zile mai târziu în tinda ctitoriei sale, biserica Sfântul Gheorghe, în prezența mitropolitului primat al României, Nifon, și a unui numeros public.

Despre Sfântul Calinic de la Cernica, însuși marele istoric Nicolae Iorga spunea: "Trăind în sfințenia muncii și a înfrânării, era socotit ca sfânt de credincioșii din eparhie și părerile de rău ale tuturora se îndreptară mult timp către mormântul lui, pe care-l voise la Cernica, locul lui de învățătură și de pregatire duhovnicească, unde se retrăsese. Trăind până departe, în timpuri noi, pe care el nu le mai înțelegea, nici pentru a le combate, precum ar fi fost datoria sa, cruțat de dânsele, venerat pentru o vârstă ca a sa și pentru o astfel de viață, chiar și de cei mai antireligioși din noul curent apusean, care stăpânea statul cel nou, el încheie cu vrednicie șirul curaților călugări fără arginți, al ctitorilor de cărți și de clădiri de închinare, al sufletelor de arhierei cari o clipă nu și-au închipuit că fapta sau gândul lor scapă de sub ochiul privighetor al lui Dumnezeu" .

Calendar creștin ortodox 11 aprilie 2019. Tot la această dată, Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea sfinților Antipa, episcopul Pergamului, și a Sfântului Farmutie.

Troparul Sfântului Calinic de la Cernica

Recomandari A1

Tropar (glasul 1):

De Dumnezeu purtătorule, părintele nostru Calinic, povăţuitorule al monahilor, podoaba cuvioşilor şi lauda arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi şi făcătorule de minuni, cu nevoinţele tale chip de sfinţenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în ceruri te veseleşti; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască pace şi mare milă.

Condac (glasul al 8-lea):

Pomenirea ta cea purtătoare de lumină, Ierarhe Calinic, veseleşte sufletele celor credincioşi, şi atingerea sicriului sfintelor tale moaşte sfinţeşte simţurile şi dăruieşte tămăduiri. Pentru aceasta, după datorie te cinstim pe tine şi cu bucurie îţi cântăm:
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înţelepţite!

Rugăciunile începătoare …

Condacul 1

Pomenirea ta cea purtătoare de lumina, Ierarhe Calinic, veselește sufletele celor credincioși și atingerea de raclă sfintelor tale moaște sfințește siturile și dăruiește tămăduiri; pentru această, după datorie, te cinstim pe ține și cu bucurie îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înțelepțite!

Icosul 1

Adunarea îngerilor și soborul oamenilor cunoscându-te că pe un vindecător al bolnavilor, ajutător al săracilor și îndreptător al monahilor, cel ce ai dus viață îngerească pe pământ și prin nevoințe și fapte bune te-ai adus jertfă neîntinată lui Hristos, te lăuda, o Sfinte Ierarhe Calinic, și cu dragoste grăiește ție:

Bucură-te, alesul lui Dumnezeu, plăcutul tuturor sfinților, lăuda arhanghelilor și bucuria îngerilor;
Bucură-te, veselia pruncilor și mireasmă chipului călugăresc;
Bucură-te, scutul și acoperământul Cernicai, ocrotitorul Bucureștiului, pazirea Frasineiului si lăuda Ramnicului Severin;
Bucură-te, lăuda cea mare, că, după darul lui Dumnezeu, cu cuvântul tău ai legat că parte femeiască la Frasinei să nu între;
Bucură-te, că prin pildă vieții tale ești călăuza bună ostenitorilor în viață călugărească;
Bucură-te, că de mari daruri te-ai învrednicit, fiind bolnavilor tămăduire, orbilor vedere, surzilor auzire, muților grăire;
Bucură-te, izbăvitorul celor nedreptățiți, bucuria celor necăjiți și veselia celor ce nădăjduiesc întru ține și te cheamă într-ajutor;
Bucură-te, îndreptătorul celor rătăciți, ridicarea celor căzuți și vistieria faptelor celor bune;
Bucură-te, locașul luminii celei dumnezeiești, organ al Preasfantului Duh și stâlp neclintit al Bisericii;
Bucură-te, bine-luptătorule, cel ce ai fost neînvins de furtuni și de ispite;
Bucură-te, părinte, de trei ori fericite;
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înțelepțite!

Calendar ortodox 11 aprilie. Sărbătoare de cruce roșie. Ce nu ai voie să faci

Preoții recomandă ca în zilele de sărbătoare să mergem la biserică şi să ne rugăm. În zilele de sărbătoare, creștini au datoria morală de ”a face milostenie”, adică de a-i cerceta pe cei bolnavi şi în nevoie, și de a-i ajuta. De asemenea, în zi de sărbătoare cu cruce roșie li se recomandă credincioșilor a se feri de a lucra în afară de ceea ce este absolut necesar. Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii.

Whatsapp LinkedIn
calendar ortodox 11 aprilie 2109 sfantul calinic de la cernica sarbatoare cruce rosie calendar crestin ortodox 11 aprilie 2019 sfantul calinic de la cernica sfantul calinic de la cernica tropar biserica ortodoxa romana manastirea cernica
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei 8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme severă până la noapte
Video recomandate
Video
Citește și
Rețetă de cremă bavareză, pentru o porție delicioasă de desert Catine.ro
Replica Melisei Döngel după ce s-a speculat că are un nou iubit. Actrița a vorbit deschis despre viața sa... Happy Channel
Liniște, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele captează atenția, dar în surdină Libertatea.ro
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat: ”Până la termene limită,... Ziare.com
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu... AntenaSport
Cel mai PROST ÎMBRĂCATE vedete la MET GALA 2024. GALERIE FOTO. Vezi ce alte celebrități mai fac parte din topul... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie HelloTaste.ro
Supermarketul din România care îţi dă 1 leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de bani. Data până la... Antena3.ro
Primul iPhone pliabil ar ajunge pe piață anul viitor. Ce ecran inedit ar avea smartphone-ul Apple useit
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Ce are Terra în comun cu Marte? Cercetătorii au găsit roci bogate în oxigen care indică multe asemănări Wall-Street
Iulia Vântur, despărțită de Salman Khan în ziua de Paște! Cum a petrecut vedeta Kudika
Cu ce să stropești trandafirii plini de afide. Amestecul care face minuni cu florile tale, e bun și la mușcate Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Florin Piersic a ajuns la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. Marele actor rămâne sub... Observator
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini wow și... ProSport
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața: „Vreau să fac ceva... Gandul
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în premieră pentru CANCAN.RO.... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai... ZUTV
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau... UseIT
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Hello Taste
Ultimele știri
Ce bolid de lux și-a cumpărat Sânziana Negru, fosta concurentă America Express. Ce spune despre noua ei achiziție
Cât de mari au crescut și cum arată acum fiicele lui Mihai Morar. Gemenele s-au transformat în niște adevărate domnișoare
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Mihai Dragomir a „desființat-o” pe Alexandra Veber în timpul duelului. Ce i-a zis, fără reținere
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Ce echipă a câștigat al nouălea battle. Ce anunț a făcut Irina Fodor
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Richard Abou Zaki a ales să folosească o amuletă puternică. A urmat Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Ce temă de gătit a pregătit Irina Fodor pentru al nouălea battle și cine sunt degustătorii
Prognoza meteo 9 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Adnana Mihaela Irimia a clacat și a avut nevoie de ajutor din partea medicilor. Ce s-a întâmplat
Cât de frumoasă este fiica lui Ion Țiriac, Ioana Țiriac. Moștenitoarea imperiului face furori cu stilul ei de viață
Mai multe