Calendar ortodox 11 aprilie. Sărbătoare mare de cruce roșie! Ce sfânt e prăznuit
Calendar ortodox 11 aprilie 2019. Sărbătoare mare de cruce roșie în calendarul creștin ortodox al zilei de 11 aprilie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ierah Calinic de la Cernica. Ce nu ai voie să faci!
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 11 Aprilie 2019, 08:04 | Actualizat: Joi, 11 Aprilie 2019, 08:06Calendar ortodox 11 aprilie 2019. Sărbătoare mare de cruce roșie în calendarul creștin ortodox al zilei de 11 aprilie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ierah Calinic de la Cernica. Ce nu ai voie să faci!
În Postul Paștelui 2019, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Calinic de la Cernica. Acesta s-a născut în București la data de 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani a ajuns la mănăstirea Cernica din apropierea Bucureștilor.
Pe aceeași temăLa cererea duhovnicului sau, pe data de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic. La mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și staret timp de 31 de ani. Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Ramnicului. Acesta episcopie funcționa la Craiova și fusese mutată în urmă incendiului din 1847. Recladind catedrală episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868, scrie crestinortodox.ro.
Conform cu mărturiile contemporanilor săi, Sfântul Calinic a fost binecuvântat cu darul dumnezeiesc al facerii de minuni: exorcizări, tămăduiri și altele.
Printre realizările sale de seamă se număra și Mănăstirea Frasinei, locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiției, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frasinei o borna: "Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor". Această borna a fost scoasă în perioadă comunistă, păstrându-se acum în mânăstire.
De asemenea, Sfântul Calinic a înființat o tipografie în anul 1861, la Râmnic. La acesta tipografie a tipărit cărți de cult și multe dintre lucrările sale. Pe la 1850-1880, tipărea așa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Ramnicul "capitală tipografilor". A fost îngropat, după dorință să, la Mănăstirea Cernica, în tindă Bisericii "Sfântul Gheorghe“.
Sfântul Calinic de la Cernica a murit pe 11 aprilie 1868. A fost înmormântat două zile mai târziu în tinda ctitoriei sale, biserica Sfântul Gheorghe, în prezența mitropolitului primat al României, Nifon, și a unui numeros public.
Despre Sfântul Calinic de la Cernica, însuși marele istoric Nicolae Iorga spunea: "Trăind în sfințenia muncii și a înfrânării, era socotit ca sfânt de credincioșii din eparhie și părerile de rău ale tuturora se îndreptară mult timp către mormântul lui, pe care-l voise la Cernica, locul lui de învățătură și de pregatire duhovnicească, unde se retrăsese. Trăind până departe, în timpuri noi, pe care el nu le mai înțelegea, nici pentru a le combate, precum ar fi fost datoria sa, cruțat de dânsele, venerat pentru o vârstă ca a sa și pentru o astfel de viață, chiar și de cei mai antireligioși din noul curent apusean, care stăpânea statul cel nou, el încheie cu vrednicie șirul curaților călugări fără arginți, al ctitorilor de cărți și de clădiri de închinare, al sufletelor de arhierei cari o clipă nu și-au închipuit că fapta sau gândul lor scapă de sub ochiul privighetor al lui Dumnezeu" .
Calendar creștin ortodox 11 aprilie 2019. Tot la această dată, Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea sfinților Antipa, episcopul Pergamului, și a Sfântului Farmutie.
Troparul Sfântului Calinic de la Cernica
Tropar (glasul 1):
De Dumnezeu purtătorule, părintele nostru Calinic, povăţuitorule al monahilor, podoaba cuvioşilor şi lauda arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi şi făcătorule de minuni, cu nevoinţele tale chip de sfinţenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în ceruri te veseleşti; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască pace şi mare milă.
Condac (glasul al 8-lea):
Pomenirea ta cea purtătoare de lumină, Ierarhe Calinic, veseleşte sufletele celor credincioşi, şi atingerea sicriului sfintelor tale moaşte sfinţeşte simţurile şi dăruieşte tămăduiri. Pentru aceasta, după datorie te cinstim pe tine şi cu bucurie îţi cântăm:
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înţelepţite!
Rugăciunile începătoare …
Condacul 1
Pomenirea ta cea purtătoare de lumina, Ierarhe Calinic, veselește sufletele celor credincioși și atingerea de raclă sfintelor tale moaște sfințește siturile și dăruiește tămăduiri; pentru această, după datorie, te cinstim pe ține și cu bucurie îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înțelepțite!
Icosul 1
Adunarea îngerilor și soborul oamenilor cunoscându-te că pe un vindecător al bolnavilor, ajutător al săracilor și îndreptător al monahilor, cel ce ai dus viață îngerească pe pământ și prin nevoințe și fapte bune te-ai adus jertfă neîntinată lui Hristos, te lăuda, o Sfinte Ierarhe Calinic, și cu dragoste grăiește ție:
Bucură-te, alesul lui Dumnezeu, plăcutul tuturor sfinților, lăuda arhanghelilor și bucuria îngerilor;
Bucură-te, veselia pruncilor și mireasmă chipului călugăresc;
Bucură-te, scutul și acoperământul Cernicai, ocrotitorul Bucureștiului, pazirea Frasineiului si lăuda Ramnicului Severin;
Bucură-te, lăuda cea mare, că, după darul lui Dumnezeu, cu cuvântul tău ai legat că parte femeiască la Frasinei să nu între;
Bucură-te, că prin pildă vieții tale ești călăuza bună ostenitorilor în viață călugărească;
Bucură-te, că de mari daruri te-ai învrednicit, fiind bolnavilor tămăduire, orbilor vedere, surzilor auzire, muților grăire;
Bucură-te, izbăvitorul celor nedreptățiți, bucuria celor necăjiți și veselia celor ce nădăjduiesc întru ține și te cheamă într-ajutor;
Bucură-te, îndreptătorul celor rătăciți, ridicarea celor căzuți și vistieria faptelor celor bune;
Bucură-te, locașul luminii celei dumnezeiești, organ al Preasfantului Duh și stâlp neclintit al Bisericii;
Bucură-te, bine-luptătorule, cel ce ai fost neînvins de furtuni și de ispite;
Bucură-te, părinte, de trei ori fericite;
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înțelepțite!
Calendar ortodox 11 aprilie. Sărbătoare de cruce roșie. Ce nu ai voie să faci
Preoții recomandă ca în zilele de sărbătoare să mergem la biserică şi să ne rugăm. În zilele de sărbătoare, creștini au datoria morală de ”a face milostenie”, adică de a-i cerceta pe cei bolnavi şi în nevoie, și de a-i ajuta. De asemenea, în zi de sărbătoare cu cruce roșie li se recomandă credincioșilor a se feri de a lucra în afară de ceea ce este absolut necesar. Păcatul apare atunci când săvârşim o lucrare care nu este absolut necesară în zi de sărbătoare, dintr-o rea intenţie, conştienţi fiind că încălcăm nişte îndrumări ale Bisericii.