Paștele este cea mai importantă sărbătoare religioasă. Se sărbătorește în multe culturi, iar tradițiile diferă de la o țară la alta.
Citește și: Care sunt semnele care arată că un cozonac a expirat. Când nu mai este bine să-l consumi
Care sunt preparatele tadiționale din lumea întreagă de Paște. Cât de diferite sunt de mâncărurile românești
Și obiceiurile culinare sunt diferite în funcție de zonă. Astfel că, în lume, întâlnim meniuri de Paște extrem de diferite. De la supe, până la deserturi inedite, iată ce se mănâncă în ziua de Paște în alte țări, conform unei surse.
Marea Britanie
În Marea Britanie, preparatul tradițional de Paște este dulce, și anume prăjitura „simnel”. Acest preparat se pregătește de secole și este un desert ușor cu fructe, care se consumă în duminica Paștelui. În prezent, gospodinele îl prepară sub formă de tort și este acoperit cu un strat de marțipan. Totodată, este decorat cu 12 biluțe de marțipan, reprezentându-i pe cei 12 apostoli.

De asemenea, tot în Marea Britanie, de Paște, se consumă chifle „hot-cross”. Sunt niște chifle dulci, cu coacăze și stafide, iar pe deasupra se decorează în formă de cruce cu glazură. Acestea se mănâncă în special în Vinerea Mare, punând capăt postului Paștelui. Și această tradiție culinară datează de secole acolo.

Argentina
În Argentina, de Paște, se prepară „Tarta de Paște”, „Torta Pascualina”, care este sărată. Este o plăcintă cu ricotta, ouă fierte tari - care simbolizează Învierea lui Hristos -, spanac, anghinare și pătrunjel. Fiind fără carne, se consumă și în timpul postului.

Citește și: Rețeta de cozonac a Annei Lesko. Vedeta le-a dezvăluit gospodinelor un secret despre timpul de dospire
Mexic
În Mexic, se servește în Vinerea Mare „capirotada”, un desert tradițional. Este, de fapt, o budincă de pâine. Se folosește bolillo, care este un fel de pâine-baghetă, înmuiată în sirop din zahăr fiert, bețișoare de scorțișoară și cuișoare. Pe deasupra se presară nuci, fructe uscate și siropuri dulci.
Acest desert semnifică răstignirea lui Histos: bețișoarele de scorțișoară reprezintă crucea, cuișoarele sunt cuiele, iar pâine reprezintă Trupul Lui Hristos.

Franța
În Franța, de Paște, se mănâncă pulpă de miel, „le gigot d'agneau Pascal”. Mielul este asezonat cu usturoi, diverse ierburi, precum rozmarinul, după care se prăjește.

Finlanda
În Finlanda, preparatul tradițional de Paște trebuie pregătit cu patru zile înainte de a fi consumat, deoarece trebuie păstrat la rece înainte de a fi consumat. Este un desert numit „mämmi”. Acest desert este făcut din apă, melasă, secară mălțuită, făină de scară și coajă de portocale de Sevilla. Se servește rece, cu lapte sau smântână.

Polonia
În Polonia, este un borșul alb sau „zurek”. Acest preparat este tradițional, chiar dacă nu specific doar sărbătorilor Pascale. Este preparat din făină de secară fermentată, cârnați și ouă fierte tari. Supa rezultată este consistentă și extrem de sățioasă.

De asemenea, se mănâncă și „babka wielkanoncna” chiar în duminica Paștelui. Este un desert popular printre polonezi, acesta consumându-l și la alte sărbători. De regulă, babka este rotundă și acoperită cu o glazură dulce.

Italia
În Italia, de Paște, se mănâncă „colomba di Pasqua”. Este un aluat dulce, în formă de porumbel, care este un simbol al păcii. La interior are fructe confiate, iar pe deasupra sunt presărate migdale și zahăr perlat.

De asemenea, în regiunea Napoli, se mănâncă „pizza chiena”, o pizza umplută cu o varietate de mezeluri și brânzeturi.

Citește și: Cum pregătește Mirela Vaida cozonacul de Paște. Rețeta pe care prezentatoarea TV a învățat-o de la mama ei
Ecuador
În Ecuador, de Paște, se mănâncă „fanesca”, care este o supă consistentă din cereale, fasole, bacalao. Chiar dacă ingredientele pot varia de la o gospodărie la alta, rețeta comună cuprinde fasole, dovlecei, porumb, orez, usturoi, ceapă, mazăre și lapte. Pentru a face acest tip de supă sunt necesare 12 feluri de fasole, care reprezintă cei 12 apostoli. Peștele bacalao Îl simbolizează pe Hristos.

Grecia
În Grecia, se servește la cina de Paște „tsureki”, o pâine dulce împletită. Împletitura are trei părți, simbolizând Sfânta Treime. Totodată, se servește cu ouă fierte tari, înroșite, care simbolizează sângele Mântuitorului.

Germania
În Germania, în Joia Mare, care este cunoscută și ca Gründonnerstag sau Joia Verde în germană, se sevește supa de cervil - plantă înrudită cu pătrunjelul. Mai este cunoscută și sub denumirea de „kerbelsuppe”.

Spania
În Spania, de Paște, se mănâncă un fel de gogoși, denumite „rosquillas de Semana Santa”. Acestea sunt preparate cu făină fermentată, nu cu drojdie. Sunt servite diferit în funcție de regiune, însă cel mai adesea sunt pudrate cu zahăr.

Citește și: Ce este „Focul morților” din Săptămâna Mare. Obiceiul este unul foarte vechi
Statele Unite ale Americii
În Statele Unite ale Americii, de Paște, se mănâncă șuncă la cuptor. Preparatul este destul de dulce, șunca fiind glazurată cu miere și zahăr brun, iar mai apoi acoperită în felii de ananas. Această tradiție ar proveni de pe vremea când nu existau frigidere sau congelatoare, iar animalele erau sacrificate toamna.

Slovenia și Croația
În Slovenia și în Croația se mănâncă de Paște „pinca”, un rulou dulce tradițional sau pâine. Acest preparat marchează finalul postului în multe țări est-europene. Înainte de a fi copt aluatul, gospodinele fac semnul crucii în aluat.

Rusia
În Rusia, de Paște, se mănâncă „pashka”. Se poate servi simplu sau cu pâine. Este preparat cu brânză de vaci și cremă de brânză. Adesea, brânza este decorată cu frunze uscate sub forma „XB”, care înseamnă „Hristos a înviat”.

Brazilia
În Brazilia, de Paște, se mănâncă „paçoca de amendoim”. Acest preparat poate fi și dulce, și sărat. Are doar câteva ingrediente: arahide măcinate, sare, zahăr, iar uneori făină de manioc.

Aceste preparate se mănâncă în lumea întreagă. Ce ai alege să încerci în acest an din cele prezentate mai sus?
Care sunt semnele care arată că un cozonac a expirat. Când nu mai este bine să-l consumi... La ce temperatură se face friptura de miel la cuptor. Trucuri pentru o carne fragedă...